Back to top

Színfolt volt a vadászati kiállítás

A XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napokon idén is helyet kapott a vadászat Hódmezővásárhelyen. A vadászati konferencia mellet vadászati kiállítással is készültek a rendezők, amit egy nagyobb sátorban látogathattak meg az érdeklődők. A kiállítás minden évben részét képezi az eseménynek, viszont mindig valami újdonsággal kecsegtet, s ez idén sem volt másként.

A kiállítás szisztematikája egységes koncepciót alkotott. Az erdő világát megidéző paravánok előtt háncsot és kérget szórtak le, ezzel is fokozván az erdővilág érzetét, továbbá az erdő élővilágának különféle hangjait lehetett hallani a hangszórókon keresztül. Ebben a szekcióban nagy- és apróvad fajaink preparátumait lehetett megcsodálni.

Hazánk erdőinek királya, a gímszarvas mellett, dámszarvast, muflont, őzet, vaddisznót, medvét, zergét, aranysakált, borzot, rókát, hiúzt, fácánt, foglyot lehetett szemrevételezni, valamint egy kifejezetten ritka, pigmenthiányos hófehér őzbak egész alakos preparátumát, ami ékköve a kiállításnak.

A Magyarországon előforduló récefajaink sokrétűségének ismertetése céljából a szárnyas vízi vadnak kialakítottak egy „szigetvilágot”, ahol gémeket, ludakat, fehér gólyát, bakcsót és bölömbikát is meglehetett nézni. Emellett Afrikából is érkeztek kiállítandó preparátumok. Elefánt agyartól kezdve, hiéna, varacskos disznó, zebra, gepárd, kafferbivaly is megtalálható volt a szavannai díszletben.

A preparátumok mellett trófeamustrával várták a látogatókat a szervezők.

Az ország minden területéről érkeztek dám, őz és gím trófeák, amelyek abnormis, érmes vagy egyéb különleges aganccsal rendelkeznek.

A rendezők elmondása szerint pontos adatuk nincsen a trófeaszámot illetően, mivel annyi érkezett, hogy felhagytak számlálásukkal.

A preparátormesterségbe is betekintést lehetett nyerni; az előkészületi munkáról, a folyamatokról, majd a végeredményről láthattak metódusokat az erős gyomrú és kíváncsi érdeklődők. Láthatóvá vált, hogy ez a munka mennyire időigényes, és milyen precizitást, az állatok komplex anatómiájának ismeretét követeli az élethű eredmény érdekében.

Az elkövetkező Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napokon is lesz vadászati kiállítás, kíváncsian várjuk, milyen új ötlettel rukkolnak majd elő a rendezők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

OMÉK, egy rendhagyó mezőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Minőségi tenyészállatok seregszemléje a Kaposvári Állattenyésztési Napokon

A folyamatos piaci kihívások között is színvonalas magyar állattenyésztői munka sikere valamennyiünk számára fontos. Ezért az agrártárca támogatásokkal is segíti az ágazatot, hogy a rendkívül erős nemzetközi versenyben helyt tudjon állni – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a XIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén, Kaposváron.

Akadályversenyen ismerkedtek az iskolások az év emlősével

Az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működő Vadonleső Program tíz éve indult el a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer társadalmi alprogjamjaként.

A fiatalítás és a generációváltás is a célja az OMÉK szakmai programjainak

A szakmának is változatos programokat kínál a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely a kiállítás négy napja alatt számos konferenciának és szakmai előadásnak biztosít helyszínt.

Mit keres a vaddisznó a szőlőben?

Egymásnak feszülnek az indulatok a vadászok és a gazdák között vaddisznó ügyben. A szőlőtermelők és a belterületi kerttulajdonosok csak számolják a károkat, melyeket a vadak okoznak, miközben úgy érzik, nem kapnak megfelelő segítséget.

Gschwindt Márk: Feledhetetlen pillanat

Gschwindt Márk a Somogy megyei Böhönyén nőtt fel, ott került közel a természethez. Jelenleg Kaposváron él családjával, egy gyönyörű kislány édesapja. A természetfotózás rejtelmeivel és szépségével másfél éve ismerkedett meg, és mára mindennapjainak a részévé vált.

Nemzetközi piacot keres biotermékének? Ismét lesz közösségi stand a Biofachon

Aki bioterméket szeretne eladni, annak úgyszólván kihagyhatatlan a nürnbergi Biofach kiállítás. Minden év februárjában rendezik, de aki nemcsak látogatóként, hanem kiállítóként is ki szeretné próbálni, annak már most kell jelentkeznie. A magyar standot szokás szerint az AMC építi meg, náluk október elejéig jelentkezhet, akit a közösségi kiállítás lehetősége érdekel.

Sasok, sólymok, törpejuhok… Mi újság a Górés tanyán?

Kiss Róbert 1996 óta él és dolgozik a Hortobágyi Nemzeti Park madármentő állomásán, a Tiszafüred közelében fekvő Górés tanyán. Munkája mellett madarakat gyűrűz, solymászkodik, juhászkodik, s ritka baromfi fajtákat is tart. Legutóbb öt éve jártunk nála, s most kíváncsiak voltunk, mi is történt azóta a tanyán, melyet ma már országhatárainkon túl is sokan ismernek a kiemelkedő eredményeknek köszönhetően.

Miért annyira hűséges állat a kutya?

Akár olvasunk, akár beszélünk a kutyákról, egy dolog biztosan említésre kerül róluk: a ragaszkodásuk. De vajon miért annyira hűséges állatok a kutyák?

Bezárta kapuit a Bábolnai Gazdanapok

Idén 32. alkalommal látogathattak az érdeklődők a Bábolnai Gazdanapokra, mely ebben az évben a 79. OMÉK társrendezvénye. Idén is több mint húszezer négyzetméternyi kiállítói területen, több mint 200 kiállító, négy napon át várta a szakmai és az érdeklődő közönséget.