Back to top

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

A Fülöp-szigetek leghosszabb postagalamb versenye a MacArthur: 600 kilométert kell repülniük dacolva az elemekkel. Óriási kihívás ez a madaraknak és gazdáiknak egyaránt.

„Európával és az Amerikai Egyesült Államokkal ellentétben itt rengeteg a ragadozó, és sokan le is lövik a madarakat” – mondta Jaime Lim, a Fülöp-szigetek egyik legismertebb galambásza.

A legnagyobb probléma, hogy virágzik a galambok fekete-kereskedelme is.

A hegyekben halászhálókat állítanak fel, hogy elfogják az értékes versenygalambokat, majd szinte bagóért értékesítsék őket,

mondta el Lim. Ez annak következménye, hogy a versenygalambok tartása egyre elterjedtebb lesz a szigetországban: mára legalább 300 klubot ismernek több ezer taggal. Mindez összhangban van azzal, hogy más ázsiai országokban, Tajvanban és Kínában is egyre növekszik a galambröptetés népszerűsége.

Ezért a nagy MacArthur verseny indulásának időpontját igyekeznek titokban tartani a galambászok és a szervezők is, így az orvvadászok nem tudják, mikor érdemes a hálókat kifeszíteni.

Még márciusban egy kínai vásárló 1,25 millió euróért vásárolta meg Belgium legjobb hosszútávon versenyző galambját. Egyébként az Encyclopedia Britannica szerint Belgiumban tartották a első hosszútávú galambversenyt, és azóta is ezt az országot tartják a postagalambok fellegvárának.

A Fülöp-szigeteki népszerűsége mögött azonban két indok áll: az egyik, hogy lenyűgözőnek tartják a madarak tájékozódási képességét, míg a másik

a gyors és könnyű profitszerzés reménye.

Mary Grace San Jose galambász szerint, aki Manila egyik szegényebb negyedéből, Tondoból származik, a verseny mindenki számára nyitva áll. Véleménye szerint nem számít, hogy a galambokat a szegényebbek mással etetik, mint a gazdagok.

A galambászok saját bevallásuk szerint úgy várják a verseny végén haza madaraikat, mint az aggódó szülők. Azonban az állatvédők bírálják őket, hiszen köztudott, milyen veszélyes az út a galambok számára.

Csupán tíz százalékuk ér célba, a többiek áldozatul esnek a trópusi viharoknak, a hőségnek, a ragadozóknak, vagy lelövik illetve elfogják őket.
Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sertéspestis elleni illegális oltóanyag a piacon

Kínában megjelentek az afrikai sertéspestis elleni illegális oltóanyagok, ami ellen a hatóságok fokozott fellépéssel válaszoltak – számolt be a China Daily alapján az agrarheute mezőgazdasági hírportál.

A kevesebb mesterséges szelekcióval tenyésztett kutyafajták viselkedése közelebb áll a farkasokéhoz

Azok a kutyafajták, melyek tenyésztésében régóta szerepet játszik a mesterséges szelekció, kevésbé bírnak a farkasokéhoz hasonló viselkedési formákkal, mint a többi fajta - jöttek rá a Milánói és Pisai Egyetem tudósai. Ehhez három fajtával végeztek kísérleteket, melynek eredményei a A Royal Society Open Science című lapban jelent meg.

Szarvasvarjú – nem mindenkinek!

Hazánkra az elmúlt évtizedben jellemző, hogy rendkívül sok olyan díszmadár érkezett, melyet korábban még soha nem tartottak magángyűjteményekben. Ilyen faj például a kaffer szarvasvarjú, mely nagy termete és magas takarmányozási költségei miatt csak kevesek számára elérhető.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

Több, mint 5000 sertést öltek le ASP gyanú miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta egy rádióinterjúban az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Forró volt a hangulat a csikóchampionátuson

Az augusztus 20-án megrendezett tattersalli eseményen nemcsak a nyárias időjárás miatt volt forró a levegő, hanem azért is, mert az ország legkiemelkedőbb csikóit vártuk az MSLT rendezvényére.

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

Ma kezdődik az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője

Háromnapos programsorozat keretében mérkőznek meg egymással az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének résztvevői szerdától péntekig. A cél az, hogy felkeltsék a 18-24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi munkát.