Back to top

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Mielőtt elkeserednénk a sok eső miatt, nézzük meg, mennyi a csapadék mennyisége az északkelet-indiai Mawsynram-ban. Évente 11,871 milliméter eső esik. Ezzel a világ legcsapadékosabb helye lett a WorldAtlas 2019-es felmérése alapján.

Mawsynram a Guinnes rekordok könyvébe is bekerült. A mérések alapján 1985-ben itt esett a legtöbb csapadék, pontosan 26,000 mm. Ez azt jelenti, hogy az év 365 napjából 361 napon regisztráltak esőt.

A második legesősebb hely is India északkeleti régiójában található. Ez Cherrapunji városa, ahol az éves csapadékmennyiség 11,777 mm. Nem véletlen az eredmény, hisz mindkét város a Himalája lábánál fekszik. A Bengáli-öböl vízzel telített felhői rendszeresen lesújtanak a hegyekre, sok esőt hozva.

A dobogó harmadik helyén áll a Kolumbia nyugati részén fekvő Tutendo. A hely az egyenlítői, trópusi dzsungel szívében található. Itt nagyon meleg és nedves az éghajlat, kevés a szél, és sok a csapadék. A év 300 napja esős.

A világ tíz legcsapadékosabb helye

A világ többi legcsapadékosabb helye Új-Zélandon, Egyenlítői-Guineában, Kamerunban és Kínában található. Az amerikai Hawaii-szigetek három várossal szerepel a listán a 7., 8. és 9. helyen.

Az Egyesült Királyságban Glasgow-t tartják a legnedvesebb városnak. Az éves csapadékmennyisége körülbelül 1124 milliméter. Tehát az év 170 napja esős. Mawsynram-hoz képest ez meglehetősen kevésnek tűnik, pedig Nagy Britannia nem mondható száraz országnak.

Európában a montenegrói Podgorica vezet. Az éves csapadékmennyisége kicsit több mint 1600 mm. Magyarországon az évi átlagos csapadék 500-750 mm.
Forrás: 
sciencepost.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.

Óriási területen küzdenek a szúnyogok ellen

Az országos szúnyoginvázió miatt folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Április 30-a óta 570 település belterületén, összesen 251 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen. A szúnyograjzás miatt a következő hetekben több településen és nagyobb területen lesz szúnyoggyérítés, mint eddig.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.

Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban - közölte az agrárminiszter írásos válaszában Magyar Zoltán országgyűlési képviselő kérdésére.

Újabb natúrparkkal lettünk gazdagabbak

A hazai települések 9,5%-ára, az ország területének pedig 9%-ára terjed ki a natúrparki hálózat - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Tápió Natúrpark címátadó ünnepségén, szombaton, Farmoson.

Késéssel indul a dinnyeszezon

A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra - ismerteti a hétfői Világgazdaság.