0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mindenkinek járni fog a beporzási támogatás

Hamarosan megjelenik a méhészek számára tervezett de minimis támogatásról szóló rendelet, augusztustól lehet igényelni a beporzási támogatást, és a tervek szerint még az idén ki is fizetik. A rendelet-előkészítés korábbi szakaszában fölmerült, hogy bizonyos méhcsaládszám alatt nem járna, bizonyos méhcsaládszám fölött pedig kevesebb támogatás járna, ez azonban nem így lesz, egységesen mindenki jogosult lesz a kaptárankénti 500 forintra.

2019–2022 között a méhészet támogatására évente mintegy 1,3 milliárd forint hívható le, vagyis az Európai Unió Bizottsága több mint 50 százalékkal növelte a nemzeti méhészeti programok keretét. Magyarország hazai forrásból ugyanilyen mértékű forrásemeléssel tudja majd segíteni a magyar méhészeket. A bizottság általi elfogadás függvényében

ez összesen akár több mint évi egymilliárd forintot is jelenthet

– ismertette Nagy István agrárminiszter.

Lapunk azzal kapcsolatos kérdésére, hogy mikorra várható a méhészek számára tervezett de minimis támogatásról szóló rendelet megjelenése, a miniszter azt válaszolta, hogy a megjelenés nagyon rövid időn belül várható, és augusztustól már mindenki igényelheti is a támogatást. A tervek szerint pedig még ebben az esztendőben, az idei forrásokból mindenkinek meg is kell kapnia a kaptáranként alanyi jogon járó 500 forintos támogatást.

A rendelet előkészítésének korábbi szakaszában fölmerültek olyan javaslatok is, hogy bizonyos méhcsaládszámnál kevesebbel dolgozó méhészek ne kapjanak támogatást, bizonyos méhcsaládszám fölött pedig csak kisebb összeg járjon.

„Én azonban azt vallom, hogy amikor beporzási támogatásról beszélünk, és a fenntartható fejlődést, az ökológiai egyensúlyt szeretnénk szavatolni, akkor minden egyes méhcsalád tevékenységére szükség van, ezét nem akarok különbséget tenni”

– fogalmazott Nagy István. Vagyis minden egyes méhcsalád után járni fog az 500 forint, mindenki számára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu