0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

UV-C sugarak a kórokozók ellen

Gombás és baktériumos fertőzések ellen vizsgálták az UV-C sugárzás hatását Hamburgban. Keresik ugyanis az új növényvédelmi megoldásokat a mindinkább szűkülő hatóanyag-választék miatt.

Az UV-sugarak három különböző hullámhosszúságú tartománya közül a rövidhullámú, nagy energiájú UV-C sugárzás a leginkább veszélyes az élőlényekre nézve, károsíthatja a növények és a kórokozó szervezetek genetikai információit. Erre alapozva régóta sikeresen használják egyebek közt az ivóvizek, illetve növényházakban a visszaforgatott drénvizek fertőtlenítésére,  Mivel az UV-C sugarakat  elnyeli az ózonréteg, nem érik el a föld felszínét, a kezeléshez speciális lámpákra van szükség.

A növények bizonyos mértékig ellensúlyozni tudják az UV-C fény által okozott károsodást.

Ilyen esetben több védőfehérjét termelnek, illetve eltávolítják a genetikai információ sérült részeit. Az egyszerű felépítésű károsító szervezetek, mint például a vírusok, baktériumok vagy gombaspórák viszont erre nem képesek, az UV-C fény okozta károsodás után nem fertőznek, nem fejlődnek tovább.

A hamburgi kísérletben a lisztharmat és a talajból fertőző Botrytis és Phytium fertőzése és terjedése  ellen vetették be a lámpákat, zsálya-, illetve citromfűállományban.

Az eredményekről a Gemüse cikke alapján a Kertészet és Szőlészet 24. számában számolunk be. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet