0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hidegtűrő Xylella-alfajok

A Xylella fastidiosa baktérium – magas hőoptimuma miatt – továbbra is elsősorban a dél-európai országokban okoz nagyobb gondot. Ugyanakkor megjelentek olyan alfajai is, amelyek az észak-európai országokban is megtelepedhetnek.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA növényegészségügyi testülete számítógépes szimulációs modellt dolgozott ki, amelynek segítségével követhető a Xylella baktérium négy jelenleg ismert alfajának (X. f. ssp. fastidiosa, pauca, multiplex és sandyi) rövid és hosszú távú terjedési üteme a különböző klímazónákban.

Bár a Xylella a melegebb éghajlatú dél-európai térségekben a legvirulensebb, a multiplex nagy valószínűséggel a hűvösebb éghajlaton is fertőzőképes.

Ezt az alfajt azonosították Korzikán és tavaly ősszel az észak-olaszországi Monte Argentario szigetén is, 200 kilométerre a pistoiai faiskolai termesztési körzettől. A dél-olaszországi olívaültetvények pusztulásáért a pauca alfaj a felelős. Az EFSA szerint egyelőre nincs hatásos védekezési mód a Xylella ellen. Bár bizonyos eljárások rövid távon megfékezik a terjedését, teljes fölszámolására szabadföldi körülmények között hosszú távú megoldás nincs.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/hortipoint.nl