Back to top

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

A valódi levéltetvek családjában nem ritka a viaszbevonat, de rendszerint csak kölcsönző apró pelyhek formájában jelentkezik a hamvasság. A legtöbb fajt a hangyák élénken látogatják.

A zöld őszibarack-levéltetű fényes, fekete tojásai a kéreg repedéseiben, valamint az őszibarack- és a kajszifák rügyein telelnek. A levéltetű nőstényei 1,8–2,3 mm nagyságúak, testük tojásdad, világoszöld, és 30-65 lárvának adnak életet. Fő tápnövénye az őszibarack, amelyen az első nemzedék szívásának következtében az őszibarack levelei a főér mentén bizonyos mértékben összesodródnak, de nem torzulnak (jobbra, képen).

Az őszibarackkal rokon csonthéjas fajokon az esetleg lerakott petékből kikelt egyedek elpusztulnak, de a kajszi és a díszfának telepített kései meggy alkalmas az ősanya és a leánynemzedék táplálására.

Nyáron a nádra vándorol, amelynek levelein szeptemberig hatalmas telepeket alkot. Innen térnek vissza késő ősszel a szárnyas nőstények és hímek az őszibarackra vagy a kajszira. A szárnyatlan ivaros nőstények viaszporral fedett tojásaikat a rügyek tövében helyezik el. A tojások telelnek át, az ebből kikelő ősanya és leánynemzedékei a hajtásfejlődés időszakában károsítanak.

A kártevőnek évente általában 10 nemzedéke fejlődik. Jelentőségét nem a főtápnövényen vagy a nyári tápnövényeken okozott közvetlen kár jelenti, hiszen a levéltetű-telepek szívogatása nyomán a gazdanövények levelei csak kis mértékben torzulnak. Az igazi kártétel a faj vírusterjesztő tevékenységéből adódik.

A hamvas őszibarack-levéltetűre jellemző, hogy a tetvek a levelek fonákán szívogatnak és a károsított levelek a fonákuk felé enyhén görbülnek, de jelentősen nem deformálódnak. A kártevő szívogatása nyomán termelődött mézharmaton nagy mennyiségben telepszik meg a korompenész. Őszibarackon és szilván gyakori, de előfordul a kajszin is.

A levéltetvek elleni védekezés célja megakadályozni a szárnyas alakok gyors terjeszkedését és fölszaporodását.

A levéltetveket elsősorban a hajtásvégeken, a fiatal, zsenge levelek fonákán kell keresni.

A fogékonyabb fajtákon figyeljük a betelepedésüket, és ha tömegesen elszaporodnak, azonnal védekezzünk. Amennyiben szükséges, a permetezést májusban kezdjük meg ellenük, és a tömegszaporodás idején fokozzuk.

Mivel a levéltetvek több, gazdaságilag fontos vírusbetegségek terjesztenek, ezért közvetlen kártételükön túl a közvetett kártétel megakadályozása érdekében is indokolt a védekezés ellenük. Kisebb egyedszám esetén, ha a levéltetvek természetes ellenségei elszaporodtak (katicabogarak, fátyolkák), inkább hagyjuk el a védekezést, vagy olyan szerrel permetezzünk, amely a levéltetvek ragadozóit nem, vagy csak kis mértékben veszélyezteti (pl. Pirimor 50 WG).

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szivárványos íriszek

Néhány késő tavaszi, nyár eleji nősziromfajt mutatunk be azzal a nem titkolt céllal, hogy kedvet csináljunk ezekhez a különleges, néha kissé kényes szépségekhez.

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

A Bianca és Furmint bánta a zőldszüretet

A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörésének kulcsaként számontartott furmintot szüretelték le érés előtt a szőlőtermelők.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Orosz "alma razzia" Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

Mikor érett a görögdinnye?

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság: vajon érett, jó ízű lesz? A megfelelő érettség és a kellemes íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, ez a kérdés valahogy mégis a görögdinnye esetében vált különösen fontossá. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni a vásárlás során.

Melegedő, nagyrészt száraz idő segíti a mezőgazdasági munkákat

Sokfelé átnedvesedtek a talajok a múlt hét második felében, de a csapadék záporos, zivataros jellegéből adódóan továbbra is maradtak igen száraz területek az országban. A hűvös idő után a héten eleinte csak kis mértékben, majd a hét második felében határozottabban melegszik az idő, amire az érésben lévő gyümölcsöknek és a kapás növényeknek egyaránt nagy szüksége van.