Back to top

Megújult a vadászati kiállítás a Vajdahunyad várában

Vadászat aranykora Magyarországon címen nyitották meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megújult vadászati kiállítását. A megnyitóra a Vajdahunyad várának gótikus termeiben június 14-én került sor, ahol a tematikájában, bemutatott tárgyaiban új, gyarapodó kiállítást ismertették. A kiállítás célja a magyar vadászkultúra, vadfauna bemutatása, és hazánk vadászat nagyhatalmi mivoltának megismertetése.

A tárlat három teremben szemlélteti a vadászat ősiségét és sokoldalúságát. Mindegyik terem külön tematikával rendelkezik, amely a ’86-’87-es eredeti kiállításhoz képest folyamatosan gyarapodott.

A múzeum főigazgató-helyettese, Kőrösi Andrea megnyitóbeszédében elmondta, hogy már szükséges volt a kiállítás megújítása.

Mindebben elévülhetetlen érdemei vannak Sánta Ákosnak, akinek köszönhetően az eddig is meglévő trófeaterem mellett egyedülálló fegyver- és vadászkutya teremmel bővült a tárlat.

Németh Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóját, valamint a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetségének elnökét kérte fel a múzeum a kiállítás hivatalos megnyitására. Beszédében kiemelte, hogy az idelátogatók remek képet kapnak a vadászat és a vadászfegyverek történelemben átívelő fejlődéséről és a vadászat szerepéről, amely hazánk kultúrájában mindmáig fontos szerepet tölt be.

Fotó: Papp Tibor

„A fegyvert lehet rosszként vagy jóként értelmezni, de legjobb, ha eszközként értelmezzük.” A fegyverek amellett, hogy ipartörténeti eszközök, egyben jelentős képzőművészeti alkotások, amelyek a szó szoros értelmében művészeti igénnyel és megmunkálással előállított tárgyak.

Németh Balázs kiemelte, hogy hazánk nemcsak Európában, hanem szerte a világban egyedüli a tekintetben, hogy a hagyományos vadászati módok szinte teljes spektrumát lehet gyakorolni. Az íjjal történő vadászattal, a solymászattal, agarászattal és az elöltöltős fegyverek használatával olyan kultúrát őrzünk, amit talán semelyik másik ország.

Ezek a hagyományőrző vadászati módok kalandok és kihívások elé állítják az igaz vadászt. Ugyanis a vadnak esélyt kell adni, s azt nem lehet másként, minthogy az állat szagló, halló, látó érzékszerveinek „hatókörén” belül cselezzük ki, majd ejtjük el a vadat.

Fotó: Papp Tibor
Ellenben a vadászatba beinjektált technológia, és annak széles repertoárja, illetve a digitális eszközök használata a vadászat velejét öli ki e ősi tevékenységből. Igaz, ezeknek az eszközöknek az alkalmazásával (pl.: hőkamera) a vadászatunk eredményesebb lesz, elejtés-orientáltabb, de egy igaz sportvadász számára nem az elejtés az elsődleges, hanem a természet adta élményeknek a megélése.

Németh Balázs véleménye, hogy a hagyományos eszközök és vadászati módok sokkal közelebb viszik az embert a természethez, ezáltal eggyé is válik vele.

Az ünnepélyes megnyitót követően a kiállítás megtekinthető június 15-től a múzeum nyitvatartási idejében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyitnikék Obornakon: kikapcsolódás és tanulás

„Alszik a hóban a hegy, a völgy, hallgat az erdő, hallgat a föld…” Szabó Lőrinc sorairól könnyedén juthatnak eszünkbe az Obornak környéki erdők, hiszen havas téli időszakban, bármelyik dombról letekintünk, nyugalom tölt el bennünket. Ebben a harmonikus világban működik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, ahol bármelyik évszakban garantált a kikapcsolódás, az aktív pihenés, vagy éppen a tanulás.

Galambfajta elszánt tenyésztőknek

Úgy tűnik, hazánkban a nemzeti galambfajták tartása virágzik, ugyanakkor ez nem minden fajtára igaz. Vannak olyanok, melyek sosem mennek ki a divatból, mint például a magyar óriásgalamb, melynek állománya állandónak mondható. Előfordulnak azonban olyanok is, melyek eddig sosem jelentek meg nagyobb számban a portákon és a kiállításokon. Ilyen például a ceglédi rövidcsőrű is.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak feltárása

A Mohácsi csata 500. évfordulójára készülve kötelességünk az itteni sírok feltárása, és a földi maradványok méltó újratemetése - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, szerdán, Mohácson.

Traktorpremier az Agritechnikán

A minszki traktorgyár új 50 és 75 LE közötti motorteljesítményű családtagokból álló szériát állított ki a világ legnagyobb me­zőgépkiállításán Hannoverben.

ASP-t igazolt a Nébih Békés megyében talált vaddisznó hullában

A Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Állati karácsony: elektromos angolnával működik a karácsonyfa izzó

Óriási szenzációt keltett egy tennessee-i karácsonyfa, a fán lévő izzósort ugyanis egy elektromos angolna "üzemelteti".

ASP: ki kell irtani az összes vaddisznót? A lengyelek félnek a húsipar teljes összeomlásától

A teljes vaddisznó állomány megszüntetését tartja szükségesnek a lengyel Mezőgazdasági Kamara. Félnek a húsipar teljes összeomlásától.

Nagy erőkkel támogatják a határon túli magyar gazdákat

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a határokon túli magyarság, különös tekintettel a külhoni gazdálkodói szervezetek és vállalkozások támogatására - hangoztatta Nagy István agrárminiszter a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon, a budapesti Vajdahunyadvárban. Mint mondta, a kormányzat kiemelt célja, hogy versenyképessé tegye a Kárpát-medence magyar közösségeit.

Magyar kiállítók, nemzetközi sikerek - Agritechnica 2019

November 16-án ért véget az idei Agritechnica Hannoverben. A 2820 kiállító és a 450 ezer látogató (ebből több mint 130 ezer külföldi) egyértelműen bizonyítja, hogy a mezőgazdasági technológiát bemutató nemzetközi kiállítások közül ez a rangos szakmai esemény a legnagyobb a világon.