Back to top

A harlekinkatica hazai térhódítása

A harlekinkatica a 2008-as magyarországi észlelését követően az utóbbi években viharos gyorsasággal elszaporodott, és manapság már fenyegetést jelent az őshonos katicabogarakra.

Kétpettyes katica (Adalia bipunctata)
Kétpettyes katica (Adalia bipunctata)
A harlekinkatica (Harmonia axyridis), más néven ázsiai katicabogár, sokszínű katicabogár vagy keserűkatica a katicabogarak családjába tartozó bogár. Mivel nagyon falánk ragadozó, a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából először az USA-ba, majd több nyugat-európai országba betelepítették és először növényházakban alkalmazták. A harlekinkatica elsősorban levéltetvekkel táplálkozik ugyanúgy, mint a hazánkban őshonos és gyakori hétpettyes katica (Coccinella septempunctata) és kétpettyes katica (Adalia bipunctata), de levéltetűhiány esetében a saját lárváit és a hazai katicabogarakat is megeszi.

 hétpettyes katica (Coccinella septempunctata)
hétpettyes katica (Coccinella septempunctata)
A harlekinkatica nemcsak falánk, de sokkal mozgékonyabb és agresszívabb is, mint az őshonos európai katicafajok, amelyeket hamar kiszorít élőhelyükről, ezért ma már több problémát okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Magyarországon 2008 februárjában találták meg először, s mára igen elterjedt.

A kétpettyes katicához hasonlóan a fák lombkoronájában él, ezért erre a fajra különösen nagy veszélyt jelent.

A kifejlett harlekinkatica (imágó) 5–8 mm hosszú, 4–7 mm széles, tehát rendszerint nagyobb, mint a többi hazai katicafaj. Színe és mintázata rendkívül változó. Hazánkban három színváltozata terjedt el.

A harlekinkatica sötétebb-világosabb narancssárga színváltozata, 15–21 fekete ponttal
A harlekinkatica sötétebb-világosabb narancssárga színváltozata, 15–21 fekete ponttal
Az egyik változat (forma succinea) esetében a szárnyfedő sötétebb-világosabb narancssárga, 15–21 fekete ponttal. A pontok egészen nagyok is lehetnek, sőt össze is érhetnek, más egyedeknél pedig pontszerűek, de hiányozhatnak is. Az Európában elterjedt harlekinkaticák közül ez a leggyakrabban előforduló színváltozat.

Az egyik fekete szárnyfedőjű színváltozaton 4 vöröses folt található
Az egyik fekete szárnyfedőjű színváltozaton 4 vöröses folt található
A második színváltozat (f. spectabilis) abban különbözik az előzőtől, hogy szárnyfedői feketék, 4 vöröses folttal. Ez a forma hasonlít a kétpettyes katica némely sötét változatára, azonban a harlekinkatica piros foltjai sohasem érik el a szárnyfedők felső szegélyét és inkább kerekded formájúak. A fejen pedig háromszögletű fehér folt látható.

A harmadik változat szárnyfedői feketék, 2 piros folttal, amelyek közepén fekete pont vagy folt lehet.
A harmadik változat szárnyfedői feketék, 2 piros folttal, amelyek közepén fekete pont vagy folt lehet.
A harmadik változat (f. conspicua) szárnyfedői feketék, 2 piros folttal, amelyek közepén fekete pont vagy folt lehet. A harlekinkatica eredeti élőhelyén, Kelet-Ázsiában a sötét alapszínű színváltozatok gyakoribbak.

A tömegesen felszaporodott bogarak kiiktatása jelenlegi eszközeinkkel hatékonyan nem lehetséges, mivel eddig még nem találták meg hatékony természetes ellenségét.

Málnán is megfigyelték már kártételét
Málnán is megfigyelték már kártételét
Védekezési lehetőségként számításba jöhet a környezeti manipuláció: csalogatás, riasztás és a táplálék korlátozása. Riasztáshoz felhasználható pl. a kámfor és a mentol. A táplálékkorlátozás lényege, hogy a gyümölcsös- és szőlőskertekben, közeli növénykultúrákban ne engedjük felszaporodni az ázsiai (harlekin) katicabogár legkedveltebb táplálékát, a levéltetveket, mert az ezeken megnövekedett ázsiaikatica-népesség ősz elején eláraszthatja pl. a szőlőt is. A málnán is megfigyelték kártételét.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.

Komposztálható címke

A Label Pro Industries és a Fruit Label Pro által együttesen gyártott Bio-Label vezető szerepet tölt be Dél-Afrikában a komposztálható gyümölcscímkézés területén. Az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak is megfelelő címke, amelyet a TÜV Austria „OK Compost” jelöléssel minősített, olyan cellulózból készül, amelynek alapanyaga fenntarthatóan művelt erdőgazdaságokból kerül ki.

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.

Kétszer annyi drón

Kína legnagyobb mezőgazdasági dróngyártója arra számít, hogy az idén megduplázza eladásait, mivel a kormány olyan szupergazdaságok létrehozására törekszik, amelyek működtetése jóval több technika alkalmazását igényli.

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén. Az intézkedésre a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt került sor.

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.