Back to top

A harlekinkatica hazai térhódítása

A harlekinkatica a 2008-as magyarországi észlelését követően az utóbbi években viharos gyorsasággal elszaporodott, és manapság már fenyegetést jelent az őshonos katicabogarakra.

Kétpettyes katica (Adalia bipunctata)
Kétpettyes katica (Adalia bipunctata)
A harlekinkatica (Harmonia axyridis), más néven ázsiai katicabogár, sokszínű katicabogár vagy keserűkatica a katicabogarak családjába tartozó bogár. Mivel nagyon falánk ragadozó, a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából először az USA-ba, majd több nyugat-európai országba betelepítették és először növényházakban alkalmazták. A harlekinkatica elsősorban levéltetvekkel táplálkozik ugyanúgy, mint a hazánkban őshonos és gyakori hétpettyes katica (Coccinella septempunctata) és kétpettyes katica (Adalia bipunctata), de levéltetűhiány esetében a saját lárváit és a hazai katicabogarakat is megeszi.

 hétpettyes katica (Coccinella septempunctata)
hétpettyes katica (Coccinella septempunctata)
A harlekinkatica nemcsak falánk, de sokkal mozgékonyabb és agresszívabb is, mint az őshonos európai katicafajok, amelyeket hamar kiszorít élőhelyükről, ezért ma már több problémát okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Magyarországon 2008 februárjában találták meg először, s mára igen elterjedt.

A kétpettyes katicához hasonlóan a fák lombkoronájában él, ezért erre a fajra különösen nagy veszélyt jelent.

A kifejlett harlekinkatica (imágó) 5–8 mm hosszú, 4–7 mm széles, tehát rendszerint nagyobb, mint a többi hazai katicafaj. Színe és mintázata rendkívül változó. Hazánkban három színváltozata terjedt el.

A harlekinkatica sötétebb-világosabb narancssárga színváltozata, 15–21 fekete ponttal
A harlekinkatica sötétebb-világosabb narancssárga színváltozata, 15–21 fekete ponttal
Az egyik változat (forma succinea) esetében a szárnyfedő sötétebb-világosabb narancssárga, 15–21 fekete ponttal. A pontok egészen nagyok is lehetnek, sőt össze is érhetnek, más egyedeknél pedig pontszerűek, de hiányozhatnak is. Az Európában elterjedt harlekinkaticák közül ez a leggyakrabban előforduló színváltozat.

Az egyik fekete szárnyfedőjű színváltozaton 4 vöröses folt található
Az egyik fekete szárnyfedőjű színváltozaton 4 vöröses folt található
A második színváltozat (f. spectabilis) abban különbözik az előzőtől, hogy szárnyfedői feketék, 4 vöröses folttal. Ez a forma hasonlít a kétpettyes katica némely sötét változatára, azonban a harlekinkatica piros foltjai sohasem érik el a szárnyfedők felső szegélyét és inkább kerekded formájúak. A fejen pedig háromszögletű fehér folt látható.

A harmadik változat szárnyfedői feketék, 2 piros folttal, amelyek közepén fekete pont vagy folt lehet.
A harmadik változat szárnyfedői feketék, 2 piros folttal, amelyek közepén fekete pont vagy folt lehet.
A harmadik változat (f. conspicua) szárnyfedői feketék, 2 piros folttal, amelyek közepén fekete pont vagy folt lehet. A harlekinkatica eredeti élőhelyén, Kelet-Ázsiában a sötét alapszínű színváltozatok gyakoribbak.

A tömegesen felszaporodott bogarak kiiktatása jelenlegi eszközeinkkel hatékonyan nem lehetséges, mivel eddig még nem találták meg hatékony természetes ellenségét.

Málnán is megfigyelték már kártételét
Málnán is megfigyelték már kártételét
Védekezési lehetőségként számításba jöhet a környezeti manipuláció: csalogatás, riasztás és a táplálék korlátozása. Riasztáshoz felhasználható pl. a kámfor és a mentol. A táplálékkorlátozás lényege, hogy a gyümölcsös- és szőlőskertekben, közeli növénykultúrákban ne engedjük felszaporodni az ázsiai (harlekin) katicabogár legkedveltebb táplálékát, a levéltetveket, mert az ezeken megnövekedett ázsiaikatica-népesség ősz elején eláraszthatja pl. a szőlőt is. A málnán is megfigyelték kártételét.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi igaz a „banángeddonból”?

Évek óta tudott, hogy baj van banánügyben, de eddig sikerült elhessegetni a gondolatot azzal, hogy „másvalaki problémája”. Most viszont bizonyítottan felbukkant a komplett ültetvényeket kipusztító gombabetegség abban a térségben is, ahonnan gyakorlatilag egész Európát ellátják banánnal. Mennyire súlyos a helyzet? A német zöldség-gyümölcs kereskedők szövetsége azon felbuzdulva tett közzé egy banánpusztulás-kisokost, hogy már a helyi bulvármédia is felkapta a témát.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.