0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

A szövetkezés erejét hangoztatták a nemzetközi ünnepnapon

A Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából rendezett ünnepséget a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. A rendezvényen Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár elmondta, a szövetkezés a versenyképesség-fokozás alapvető eszköze.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége 1922-ben kezdeményezte, hogy tagjai világszerte, minden évben emléknappal hirdessék az összefogás, a szövetkezés eszméjét.

E körhöz csatlakozott 1971-ben Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa (TOT) is, amelynek jogutódja a MOSZ.

„A mai napig kiemelt feladatunk, hogy támogassuk és elismerjük a szövetkezeteket. Noha ez a vállalkozási forma az utóbbi években háttérbe szorult,

bízunk abban, hogy a közeljövőben pozitív változások következnek be ezen a téren” – fogalmazott a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár tanácstermében tartott ünnepségen Wilhelm József, a MOSZ alelnöke.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára beszédében rávilágított arra, hogy a szövetkezeti gondolkodás egész Európa mezőgazdaságának, egyszersmind gazdaságának történetét végigkísérte. Mint mondta, mind az Európai Unió közös agrárpolitikája, mind a hazai támogatási rendszere ösztönzi az együttműködések különböző formáit, amelyek közt a szövetkezeteknek is megvan a maguk helye.

„Néhány éve, a termelői csoportok működési támogatását kifejezetten a szövetkezeti modellhez kötöttük”
– emlékeztetett az intézkedésre az államtitkár, akinek szavai szerint a gazdálkodók együttműködése révén megvalósuló kollektív beruházási projektek a mai napig magasabb támogatási összegre jogosultak.
„A szövetkezési együttműködés hajlandóságának növekedése a versenyképesség fokozásának alapvető eszköze” – hangsúlyozta. Feldman Zsolt beszéde végén példának hozta fel a holland és dán szövetkezeteket, amelyek a többi közt a beszerzésben, a logisztikában, a beszállításban és az értékesítésben is élen járnak s modern keretek közt működnek. Az ünnepség végén a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöksége kitüntetéseket és életműdíjakat osztott ki tagjaik között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu