0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Csökkentik a CO2-kibocsátásukat, hogy aztán majd pénzért vehessenek maguknak

A holland növényházi szektor arról egyezett meg a hágai törvényhozással, hogy 2050-re nullára csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Furcsa visszássága azonban a helyzetnek, hogy ha így lesz, akkor a „házi előállítású” szén-dioxid helyett külső forrásból kell majd vásárolniuk a kertészeknek, anélkül ugyanis nem képzelhető el a növényházi zöldségtermesztés.

A holland növényházas ágazat azt a vállalást tette, hogy már 2020-ra újratervezi a földgázra alapuló növényházfűtési struktúrát és visszafogja a szén-dioxid-kibocsátást, hosszú távon, 2050-re pedig a zéró emisszió a cél – számol be róla a fruchthandel.de portál.

Igen ám, de a növények a levegő szén-dioxidját felhasználva fotoszintetizálnak, az üvegházakban pedig

annyira nagy a növénysűrűség, hogy egyszerűen nem elég a légköri CO2, pluszban is kell adagolni valamennyit.

Ez többféleképpen megoldható, a termálvíz-fűtésű növényházakhoz például tartályban rendelik a CO2-t, míg a gázfűtésű növényházakban egyszerűbb a helyzet, mert az égésterméket – természetesen megfelelő technológiával – fel lehet használni a növények ellátására.

Hollandiában a gázfűtés számít általánosnak, viszont ha a klímavédelmi vállalásuknak megfelelően markánsan vissza kell fogniuk a földgázfelhasználásukat a növényházas üzemeknek, akkor oda jutnak, hogy külső forrásból kell vásárolniuk szén-dioxidot.

A Wageningen Economic Research kutatóhely számításai szerint

2030-ban 1,8-3 millió tonnás nagyságrendben lesz rá szükség,

ennek oroszlánrészére pedig a Randstadnak nevezett nagytérségben, Hollandia nyugati részén. Itt koncentrálódik a növényházas termesztés túlnyomó része, ugyanakkor vannak gyárak és hulladékfeldolgozó üzemek is, amelyek várhatóan tudnak majd hulladék szén-dioxidot értékesíteni nekik. Az ország többi térségében kevésbé sűrűn épültek a növényházak, ott több lehetőség lesz szerves forrásból nyerni a szükséges CO2-t, jelzik előre a wageningeni kutatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu