Back to top

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

Gabona
Gabona
Fotó: Stock
Takács Géza, a szervezet elnöke a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta: az árnövekedés mögött többféle hatás húzódik meg. Ezek egyike a technológiai költségek növekedése, amely a korszerűsítésből, fejlesztésekből adódik.

A vetőmagágazat egyelőre tudja tartani a lépést a nemzetközi versenyben, ennek azonban feltétele a korszerű technológia használata

 – fogalmazott az elnök. Hozzátette: a vetőmagüzemi gépek nagyon drágák, ezek alkatrészellátása, javítása, vagy akár tervezett karbantartása nagy költség, az esetleges gépcsere, a korszerűbb berendezésre váltás pedig kiemelkedően nagy tétel egy-egy vetőmagüzem kiadásai között.

A másik nagy tétel a bérköltség, amely jelentősen emelkedett az utóbbi években. A munkaerő megtartása a vetőmagágazatban sem könnyű feladat, hiszen már a gépkezelők is komoly fizetési igénnyel lépnek fel, a magasan képzett vetőmagos szakemberek megtartása pedig csak komolyabb bérekkel lehetséges.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

Ha durran és porzik vagy törik, az már találat II.

A koronglövészet többféle versenymódot foglal magába. A nemzetközi szabályok szerint a skeet és trap versenyszámokban a férfiak 125, a nők 75 korongot lőnek, míg a duplatrap versenyeken a férfiak 150-et, a nők pedig 120-at. A versenyek során a legjobb hat teljesítményt felmutató sportlövő jut be a döntőbe.

Kétmilliárd forintból fejlesztenek a Pápai Hús Kft.-nél

Kétmilliárd forintból korszerűsödik a húsfeldolgozás és a csomagolás a Pápai Hús Kft.-nél. A tavaly megkezdett fejlesztés jövő év tavaszán zárul, melynek révén idén átlagosan mintegy huszonöt százalékkal nő a termelés - tájékoztatta kedden az MTI-t a cég ügyvezetője.

ITM-államtitkár: hétfőtől lehet jelentkezni az Irinyi tervre

A magyar iparvállalatok technológiai és energiahatékonysági fejlesztéseit támogató Irinyi tervre hétfőtől lehet pályázni - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Elegendő mennyiségű a tavaszi kalászos vetőmag

Nettó 105 ezer forintos tájékoztató árat tesz közzé a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a tavaszi árpa, valamint a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira. A szervezet tájékoztatása szerint idén elegendő mennyiségű tavaszi kalászos vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére.

Hetven éves a gyümölcskutatás Újfehértón

Azért jöttünk Újfehértóra, hogy tisztelegjünk a kutatóállomáson dolgozó kutatók teljesítménye előtt, mondta köszöntőjében Nagy István agrárminiszter a NAIK Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutatóintézet alapításának 70 éves évfordulóján. A város polgármestere, Hosszú József bejelentette, hogy az Újfehértói fürtös meggy városává kívánják tenni a települést, hogy az utcák újra meggyfákkal népesüljenek be.

E héttől igényelhetünk díjmentes tájfajta vetőmag mintákat

Nagyanyáink kedvelt konyhakerti, vagy éppen dísznövényeinek termesztésére vállalkozhatunk,és kísérletezhetünk a saját kiskertünkben, ha élünk a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ kínálta lehetőséggel.

A vetőmagtól a vajig, mindenből jóval többet exportálunk Japánba

Az Európai Unió és Japán között egy évvel ezelőtt megkötött gazdasági partnerségi megállapodás végrehajtását követő első tíz hónapban a Japánba irányuló uniós kivitel 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Tovább bővít az AfriAg

Új kamionokat és hűtőköcsikat vásárol az AfriAg brit mezőgazdasági befektető cég, miután új afrikai agrárlogisztikai szerződéseket kötött. A beruházás jól jelzi, hogy a fekete kontinensen egyre élénkebb mezőgazdaság, és ehhez kapcsolódó logisztikai ágazat van jelen.

Megújul a két legnépszerűbb börzsönyi kisvasút

Még kényelmesebben utazhatnak a kirándulók a Börzsönyben, mert idén a 10 kilométer hosszú Királyréti Erdei Vasút és a 4 kilométeres Kemencei Erdei Múzeumvasút is megújul. A fejlesztések több szervezet együttműködésével valósulnak meg.