Back to top

Kutatók liberálisabb szabályozást sürgetnek a géntechnikában

Összesen 117 európai, köztük német kutatói szervezet fordult az újonnan megválasztott Európai Parlamenthez és Európai Bizottsághoz, és nyílt levélben kérték, hogy egyszerűsítsék a kultúrnövények nemesítésére használt módszereket annak érdekében, hogy Európában egy fenntartható mezőgazdaság alakulhasson ki.

Szakértők szerint az európai mezőgazdasági területek fele van kitéve a szárazság negatív hatásainak, és emiatt korábban nem annyira fontosnak tartott szempontok is szerepet kapnak a növénytermesztésben – mondja Chris-Carolin Schön, a Müncheni Műszaki Egyetem professzora a Die Welt cikke szerint. Növekvő népesség, emelkedő húsfogyasztás, és ehhez még a globális felmelegedés –

a mezőgazdaság nagy kihívások előtt áll. és annak érdekében, hogy ezekre reagálni tudjunk, minden rendelkezésre álló módszert be kell vetni a professzor szerint.

Bizonyos módszerek azonban tiltottak Németországban is: 2018 júliusában az Európai Bíróság úgy döntött, hogy a mutagenezissel, mint növénynemesítő módszerrel nyert élő szervezetek genetikailag módosított organizmusok, és elvileg a GMO-irányelv hatálya alá kell tartozniuk. Ilyen például az úgynevezett CRISPR nevű génszerkesztési módszer (ez clustered regularly interspaced short palindromic repeats, vagyis „halmozottan előforduló, szabályos közökkel elválasztott palindromikus ismétlődések” kifejezés rövidítése).

A CRISPR-módszerrel célzottan lehet olyan kis változásokat elérni, amelyek természetes mutációk útján egyébként is létrejöhetnének.

Az európai bíróság határozat nyomán ugyanakkor az így létrehozott új fajták csak nagyon költséges ellenőrzések után kerülhetnek piacra, ami Udo von Kröcher, a német Növényfajta-hivatal elnöke szerint nagy csapás a nemesítők számára. Úgy véli, hogy az európai döntés nem veszi figyelembe a gyakorlati szempontokat, ráadásul olyan előírásokat támaszt, ami hatósági szempontból jelenleg nem is követhető. Hozzátette, hogy

nincs olyan megbízható módszer, amellyel a génszerkesztéssel keletkezett növényeket el lehetne különíteni a klasszikus nemesítéssel létrehozottaktól.

 

Forrás: 
Die Welt

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Miért kell Új-Zélandról hozni a hagymát?

Nagyon messze van Új-Zéland, mégis egyre több hagyma érkezik ebből a távoli országból Európába és Magyarországra is. Európában több hagymatermő nagyhatalom is van, például Spanyolország, Hollandia, de Lengyelországot és Németországot is ide sorolhatjuk. Mi történt a hagymával?

Egy színesebb zöldség-gyümölcs ágazat a fenntartható jövő kulcsa

Sokszínűbb gondolkodásmódra, friss ötletekre van szükség, hogy a globális problémákkal kezdeni tudjunk valamit, vagyis nemcsak nőkből van többre szükség, de általában véve színesebb és összetettebb közösség kell a döntéshozatali szintre. Másodszor rendezték meg a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nők világtalálkozóját, ebből az alkalomból nyilatkozott így a téma egyik elkötelezettje.

Friss zöldségek automatából

A német Westermann cég a már korábban telepített tej- és tejtermék „Non­stop-Shop” automatáinak szolgáltatását friss zöldségek és gyümölcsök értékesítésével bővítette, új lehetőséget teremtve a közvetlen termelői és termőhelyi értékesítésben, illetve a friss élelmiszerek éjjel-nappali beszerzésben.

Kóstolt már umami ízű paradicsomot? Berlinben egy ilyen nyert

A Fruit Logistica idei innovációs díját egy kívül-belül szuper paradicsomfajta nyerte, amelynek remek a színe és kimagasló a vitamintartalma, mégis talán az umami-íze az a tulajdonsága, amire a legjobban felkapja a fejét az egyszerű kiállításlátogató.

Friss gyümölcsök, friss elmék Berlinben

Olyan gyorsan változik a friss zöldség-gyümölcs kereskedelme, hogy sokan azt sem tudják, hova kapják a fejüket. A Fruit Logistica startup-napjának friss bemutatkozóit azzal a céllal válogatták össze, hogy képbe kerülhessenek a látogatók, merre tart ez a sajátos világ.

Fruit Logistica a koronavírus árnyékában

Február 5-én nyit a Fruit Logistica Berlinben. A legfrissebb hatósági állásfoglalásra hivatkozva a szervezők azt kérik, hogy aki valami miatt koronavírus-rizikócsoportba tartozik – nemzetiségtől függetlenül –, az ne vegyen részt a kiállításon. A kínai kiállítók mindeközben tömegesen mondják le a részvételt, átszervezni már nincs idő, a berlini csapat megértést kér az üres standhelyek látványa miatt.

Egy reklámon akadtak ki, traktorokkal állták el a multi központi raktárát

A hét elején mintegy 250 traktorral vették körbe az Edeka élelmiszer-kiskereskedelmi lánc központi raktárát német gazdálkodók, órákra megakadályozva az áru be- és kiszállítását. A spontán szerveződött éjszakai akciót az Edeka egy friss reklámja robbantotta ki.

Négy kerékkel a világ tetején

A Mercedes Unimog U 5023-as járműve a világon az eddig legmagasabbra jutott négykerekű. A mezőgazdaságban is jól ismerik a bivalyerős járművet.

Évszázados éttermek, ahol ma is vacsorázhatunk

Szívesen vacsorázna Mozart, Napóleon, esetleg Toulouse Lautrec törzshelyén? Megmutatjuk Európa tíz legrégebbi éttermét, amelyekbe ma is elkölthetünk egy ebédet, vagy vacsorát.