Back to top

Mini shetland pónit is csak származási lappal!

Kedves színfoltja volt az idei debreceni agrárexpónak a mini shetland pónik bemutatkozása, amikor agility során is láthattuk, milyen sokoldalúak is lovaink legkisebbjei. A bemutatott állatok közül különösen nagy érdeklődés mutatkozott Erdei Szigeti Dávid mini shetland pónija iránt, főként tenyészménjét értékelte nagyra a látogatók sokasága.

Úgy tűnik, az utóbbi években hazánkban a mini shetland póni állománya is megújul, megerősödik, mely annak is köszönhető, hogy ma már gyakorta valóban kimagasló, úgy külső, mint belső tulajdonságaikban megfelelő egyedek érkeznek hazánkba. A magyar vásárló is tudatosabb, egyre többen vannak tisztában azzal, hogy bárhol is veszik meg a lovat, a jó minőséget meg kell fizetni, s igazán csak erre érdemes áldozni.

Fotó: Tóth Zsigmond
A megfelelő minőségű mini shetland póni kiváló társállat, gyermekek mellé kifejezetten ajánlható, s úgy fogatban, mint agilityben kitűnően megállja helyét, akár a legkisebb gyermek elboldogulhat vele. Viszont igen lényeges, hogy honnan származik állatunk, milyen körülmények között szocializálódott, milyen idegrendszerrel bír. Ez utóbbi szempontból

a felmenők igen fontosak, ezért lényeges, hogy a miniatűr shetlandot is mindig származási lappal vásároljuk.

Ez egyfajta biztosíték, hogy nagy eséllyel igényeinknek megfelelő állatra teszünk szert, mellyel gyermekünk lovas jövőjét megalapozhatjuk. Sokan csak egy mini shetlandot tartanak a ház körül, mások akár hatot is, hogy hatosfogatban hasznosíthassák őket. Ennél a fajtánál kiemelten fontos, hogy a napi etetés, legelőre hajtás során minél közelebbi kontaktusba kerüljünk állatainkkal így a kiképzés lényegesen gyorsabb, sikeresebb lesz. A FarmerExpón Erdei Szigeti Dávidnak az agilitypályán közönségsikert aratott ménje egyhónapos felkészítés után már porondra léphetett.

Ezek az apró lovak hosszú életű, akár a 35-40 évet is megélő állatok, ezért beszerzésük igen megalapozott, felelős döntést igényel.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kevesebb mesterséges szelekcióval tenyésztett kutyafajták viselkedése közelebb áll a farkasokéhoz

Azok a kutyafajták, melyek tenyésztésében régóta szerepet játszik a mesterséges szelekció, kevésbé bírnak a farkasokéhoz hasonló viselkedési formákkal, mint a többi fajta - jöttek rá a Milánói és Pisai Egyetem tudósai. Ehhez három fajtával végeztek kísérleteket, melynek eredményei a A Royal Society Open Science című lapban jelent meg.

Szarvasvarjú – nem mindenkinek!

Hazánkra az elmúlt évtizedben jellemző, hogy rendkívül sok olyan díszmadár érkezett, melyet korábban még soha nem tartottak magángyűjteményekben. Ilyen faj például a kaffer szarvasvarjú, mely nagy termete és magas takarmányozási költségei miatt csak kevesek számára elérhető.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében

A Nemzeti Termelők Uniója (National Farmers’ Union – NFU) szerint 2040-re anélkül is klímasemlegessé tehető a brit mezőgazdaság, hogy a marhahústermelést vissza kellene vágni vagy a termőterületeken erdőt kellene telepíteni.

Több, mint 5000 sertést öltek le ASP gyanú miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta egy rádióinterjúban az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Forró volt a hangulat a csikóchampionátuson

Az augusztus 20-án megrendezett tattersalli eseményen nemcsak a nyárias időjárás miatt volt forró a levegő, hanem azért is, mert az ország legkiemelkedőbb csikóit vártuk az MSLT rendezvényére.

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

A házi sajtok díjazott otthona, a Bandi Tanya - Az Év Tanyája

Gyurákovics András a 2018-as Év Tanyája pályázat győztese 2007-ben költözött családjával a Szegedtől 23 kilométerre fekvő Mórahalomra. Részben a szegedi családi kötődés, részben a város turisztikai adottságai miatt esett a választás a várossá avatásának harmincadik évfordulóját ünneplő településre.

Méhek rendőrkutyák helyett?

A drogok felkutatásában a méhek is bevethetők, legalábbis egy méhész-rendőrnő szerint. Sonja Kessler az ötlet kidolgozásáért az Európai Rendőr Kongresszus különdíját is megkapta.