Back to top

Kistermetű juh nagy haszonnal: a babydoll southdown fajta

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükkel eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Az eredeti angol „Miniature Babydoll Southdown” egy ősi, kedves, „mackós” arcú juhfajta. Alacsony marmagassága miatt az aprótermetű southdown a gyümölcsösök és szőlőültetvények számára kiválóan alkalmas mint „gyompusztító”, mivel alacsony marmagasságával nehezen éri el a nála magasabb faágakat vagy a lugaskezelésű szőlőt. Apró körmeivel segít megtörni a talaj felszínét annak tömörítése nélkül. A hegyvidéki területeken könnyedén mozog fel- és lefelé egyaránt, és jóval korábban odaereszthető, mint ahogy gépekkel az lehetséges lenne. Nem csupán szerves alternatíváját kínálja a vegyszereknek és a drága kaszálási műveleteknek, de trágyájával segít a talaj termékenységének javításában is.

Fotó: Toldi Gyula

Kasmír minőségű gyapjú

Az apró termetű southdown általában fehér bundát növeszt, azonban van fekete és barna színváltozata is. Mindkét ivarra jellemző a sutaság. A kosok súlya átlagosan 80-100 kg, míg az anyáké 50-80 kg. Marmagasságuk csupán 45-60 cm. Könnyen kezelhető, nyugodt, nem agresszív állatok. Nyugtató hatással vannak más háziállatokra is, viszont fokozatosan kell azokkal összeszoktatni őket. Anyai tulajdonságaik nagyon kedvezőek, gyakran nevelnek ikreket, sőt hármas ikreket is. Szezonon kívül is ivarzanak.

Fedett helyre szükségük lehet, de csak olyan mértékben, hogy huzatmentes, száraz helyen tudjanak pihenni. Az ellési időszakban célszerű pár napig elkülönítve, úgynevezett fogadtatóban tartani az anyát és bárányát.

A fajtastandard

Az Olde English Babydoll Southdown Sheep szabványát köz­vetlenül az angol South­down Sheep Society alapján közöljük. Ez a szabvány az eredetinek megfelelőjeként csupán annyiban változott, hogy a külső megjelenésben lehetővé tette a színek más változatait is.

Fej: széles és egyenes a fülek között.

Arc: rövid a szemtől az orrig.

Szem: nagy, fényes és kiemelkedő.

Fül: közepes méretű és rövid, oldalt- és előreálló, fedőszőrökkel borított.

Nyak: az alapjánál széles és jól izmolt.

Végtagok: a lábak rövidek, egyenesek, szabályos állásúak.

Vállak: jól izmoltak, feszesek.

Mellkas: széles és mély.

Hát: széles és hosszú.

Far: terjedelmes és jól izmolt.

Bőr: finom, szürke, világos­rózsaszín, tört fehér, sötét tónusú vagy fekete színű.

Gyapjú: finom, sűrű, kellő hosszúságú, az egész testet fedi, a végtagokon csánkig és térdig, majd egészen az arci részig, de nem borítja a szem környékét és az orrhátat.

Színek: minden szín elfogadott, és lehet tarka is.

Kizáró okok: finom fülek, rózsaszín orrnyílás, fehér, lapos körmök, szarvkezdemény vagy szarvak, Ramszesz-orr, ráncoltság a felnőtt egyed testén, bármilyen keresztezésre utaló jel megléte, kifordított szemhéjak.

Gondozása hasonló, mint a többi juhfajtáé, beleértve a vakcinázást, a körömkezelést és a nyírást is. Ez utóbbit évente egyszer, tavasz elején ajánlott elvégezni. Ha elég nagy területen tudnak legelni, a körmölést elég évente kétszer megejteni, tavasszal a kihajtás előtt és ősszel, a legelőről behajtás után, de a körmök állapotát folyamatosan figyelni, ha szükséges, kezelni kell. A féreghajtást évente legalább kétszer, de a legeltetési idényben ajánlott inkább havonta elvégezni. A féreghajtó szereket hatóanyaguk szerint váltakozva alkalmazzuk. Célszerű a kezeléseket megelőzően bélsármintát küldeni az illetékes laboratóriumba, így eredményesebben tudunk védekezni az aktuális belső élősködők ellen. Ősi fajtaként jobban ellenáll a büdös­sánta­ságnak és a parazitáknak, mint más juhfajták. A gyapjú rövid, tűzött és finom, 19-22 µ szálvastagságú, ami a kasmír minőségi osztályba sorolható.

Angliából Amerikába

A southdown juhfajta az angliai Sussex megye déli lejtőin kialakult, egyik legrégebbi down (rövidlábú) juh. A XVIII. század vége előtti tenyésztési állapotukban már számos olyan tulajdonságuk volt, amelyek Angliában egyetlen más fajtára sem voltak jellemzőek. Nemesítésük során, annak eredményeként, előtérbe került az értékes, úgynevezett pecsenyehúsok arányának növelése, a hús ízletességének fokozása. Az angol tenyésztők ezeket a juhokat kettős célból tartották, ízletes húsa és finom gyapja miatt.

A southdown az 1640-es években, az angol gyarmatokon tartott háziállatok között már jelen volt.

Elsőként érkeztek a virginiai Jamestownba. A XVI. és a XVII. században Anglia igyekezett fékezni az amerikai gyarmati iparág megerősödését, ennek ellenére a telepesek hamar átcsempészték e juhokat Amerikába, ahol kifejlesztették annak gyapjúipari ágazatát. 1664-re már 10 000 juhot számláltak e telepeken.

1780-ban John Ellman kezdte el szabványosítani a south­down fajtát. Az 1790-es évek végén a southdown Anglia legfontosabb juhfajtája lett. Hazájában minden húsfajtába bevitték génjeit, és hozzájárultak más fajták kialakításához is, mint pl. a suffolk, hampshire, oxford, dorset down és shrop­shire. Később, 1824 és 1829 között kisebb tételekben John Ellman angol állományából került sor a „minijuhok” behozatalára az Egyesült Államokba. Az állomány 367 regisztrált tenyészetre nőtt, amely összesen már 111 000 juhot számlált. Az I. világháború következményeként jelentősen csökkent a létszám, de a II. világháború vége felé, a megnövekedett hús és húskészítmények iránti igény kikényszerítette a fajta terjedését.

Az idők folyamán az élelmiszerek hűtése, így a hús tárolása is egyszerűbbé vált a technika, technológia fejlődésével. Korábban a kisebb állatok, méretüknek köszönhetően közkedveltek voltak, mivel egy család rövid idő alatt, veszteség képződése nélkül tudta azokat elfogyasztani.

A villanyáram elterjedésével, a fagyasztószekrények megjelenésével ez a felfogás megváltozott. Ez egy kis lépés volt az önfenntartó családi gazdaságtól az egy termék előállítására specializálódott, nagy termelésű létesítmények felé. Az 1960-as évek során a feldolgozók már nagyobb méretű hasított testeket igényeltek, és a fogyasztói szokások is ebbe az irányba mozdultak el. Ennek érdekében pl. a kisebb testű juhokat a nagyobb új-zélandi south­down juhokkal keresztezték, hogy egy nagytestű amerikai southdownt hozzanak létre. Ezek a ma ismert, nagyobb testméretű southdown juhok.

1990 körül Robert Mock kezdte el felderíteni az Egyesült Államokban a kistermetű juhokat, miután tudomást szerzett létezésükről. Hosszas kutatás után végül két kis állományt sikerült kialakítania az eredeti, kisebb típusú southdownból. Más tenyésztők az ország különböző részein találtak még ilyen típusú juhokat, így biztosítva e fajtának egyre nagyobb génállományát. „Babydoll” South­down­nak nevezték el ezeket, hogy megkülönböztessék őket a nagyobb marmagassággal jellemezhető southdowntól.

Mindezen túl, egy nyilvántartást is létrehoztak, amelyben rögzítették e juhok adatait, biztosítva ez által a fajtatiszta tenyésztés feltételeit. Csak a két évnél idősebb, felnőtt egyedeket fogadták be e nyilvántartásba, hogy megítélhessék e fajtakörbe tartozásuk jogosságát. E feladatot az illetékes állatorvos látta el, aki igazolta az eredeti testalakulási normák és magasságok létét. Később létrehozták a fajta törzskönyvét. Időközben a létszám nőtt, amely kikényszerítette a babydoll southdown juh nyilvános, magasabb szintű szervezeti egységét és az állatok nyilvántartásának korszerűbb rendszerét. Ilyen előzmények után, 2003. június 10-én megalakult az észak-amerikai Babydoll Southdown Szövetség és Törzskönyvező Nonprofit Szervezet.

A fajta eredményes tartásának feltételei

Három oldalról zárt fészer, amely védi a juhokat és a bárányokat az időjárás szélsőségeitől, így az esőtől, a hótól és a széltől; figyelemmel kell lenni arra, hogy melyik irányból érkezik az uralkodó szél; a forró nyári hónapokban keresni fogják az árnyékot.

Egy hektár jobb minőségű legelőn kb. 5 anyajuh és bárányai tartása javasolt, valamint erős, ragadozóbiztos kerítés, esetleg még őrző kutya, szamár vagy láma.

Biztosítani kell a környezettel való ismerkedés lehetőségét. Biztosítani kell a széna és a gabona tárolására szolgáló helyiséget.

Nyíráshoz kézi ollók, illetve nyírógépek, rekesztők (drán­kák) szükségesek. Vödrök és juhspecifikus, laza állagú nyalósó, ásványi kiegészítők elengedhetetlenek. Rendszeres ellátás, féregtelenítés, évenkénti nyírás és védőoltások elvégzése.

Ajánlott minél több időt tölteni a juhok között, így képesek lesznek még pórázon vezetve is élvezni az emberek közelségét.

Tiszta víz mindig legyen a juhok előtt.

A nyalósó- és ásványianyag-kiegészítésnek folyamatosnak kell lennie. Mindezek nem tartalmazhatnak rezet. Ha más állatokat tartunk a juhokkal együtt, fontos, hogy azok ásványianyag-kiegészítője a juhok számára ne legyen veszélyes. Egyes gabonafélék magasabb rézszintet is tartalmazhatnak, ezért ellenőrizni kell, hogy a juhok milyen gabonát kapnak.

A babydoll juhok könnyen kezelhetők, és csak füvet vagy jó minőségű szénát, nyalósót kell biztosítani számukra. A gabonát csak kis mennyiségekben adagoljuk, de rendszerint nem etetünk gabonamagvakat a vemhesség utolsó néhány hetében. Kivételt jelentenek a szoptató anyajuhok és a fiatal, gyorsan növekedő bárányok.

Mindenkor tartani kell legalább egy másik juhot is a meglévő mellett.

További információk igénye esetén a szerző az olvasó rendelkezésére áll.

Dr. Toldi Gyula

ny. tudományos főmunkatárs

Kaposvári Egyetem, Agrár-

és Környezettudományi Kar

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A házi sajtok díjazott otthona, a Bandi Tanya - Az Év Tanyája

Gyurákovics András a 2018-as Év Tanyája pályázat győztese 2007-ben költözött családjával a Szegedtől 23 kilométerre fekvő Mórahalomra. Részben a szegedi családi kötődés, részben a város turisztikai adottságai miatt esett a választás a várossá avatásának harmincadik évfordulóját ünneplő településre.

Méhek rendőrkutyák helyett?

A drogok felkutatásában a méhek is bevethetők, legalábbis egy méhész-rendőrnő szerint. Sonja Kessler az ötlet kidolgozásáért az Európai Rendőr Kongresszus különdíját is megkapta.

Húsmarhatartók figyelem: Hétvégén lejár a kérelmek beadásának határideje

Csupán négy napjuk maradt azoknak a termelőknek, akik tavaly minősített húshasznú tenyészbikát vásároltak ahhoz, hogy a jelentős kiadásukat támogatással mérsékelhessék. A pályázatokat ugyanis legkésőbb szeptember 20-ig be kell adniuk, előtte azonban még a tenyésztőszervezet igazolását is be kell szerezniük.

Egy év alatt több mint tíz százalékkal emelkedett a vágósertés ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 júliusáig - az előző év hasonló időszakához képest - az élő állatok és az állati termékek termelői árszintje 4,8 százalékkal nőtt. A legjelentősebb áremelkedés a sertéspiacon következett be, míg a vágómarha árak lényegében stagnálnak, hol csökkennek, hol emelkednek egy kicsit.

ASP: ingyenes fertőtlenítőszer igényelhető

Az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy annak veszélyét, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírus megjelenjen a házi sertés állományokban, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Európai flamingók Kínában

A madárinfluenza sok tekintetben megváltoztatta az élőállat-kereskedelmet akár Európában, akár Kínában vagy akár Afrikában. Egy érdekes példa erre a flamingók exportja, importja. Míg korábban a rózsás flamingókat elsősorban Tanzániában vadon fogták be, s onnan exportálták a világ számos országába, ma már a szigorú állategészségügyi előírások miatt ez már nem lehetséges.

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.