Back to top

Arany és gyémánt diplomákat adtak át Debrecenben

Ötven, illetve hatvan évvel ezelőtt végzett mérnököket köszöntött a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara pénteken. Több mint százan vettek át díszoklevelet a jubileumi diplomaosztón.

Az 1969-es év egész emberiség számára meghatározó eseményeinek felelevenítésével köszöntötte az egykor a jogelőd intézményben diplomát szerzett hallgatókat és családtagjaikat a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja, Bánáti Diána.

- Ötven évvel ezelőtt lépett például az első ember, Neil Armstrong a Hold felszínére, összehívták a második vatikáni zsinatot és hét ország aláírta a stockholmi egyezményt. Önök pedig abban az évben szerezték meg diplomájukat, az akkori Debreceni Agrártudományi Főiskolán – sorolta az intézményvezető.

Bánáti Diána felidézte, hogy 150 éves a debreceni agrárfelsőoktatás, ahol kiváló gazdasági és agrárszakemberek generációi nevelkedtek. Ma több mint 1400 hallgató tanul a kar magyar és angol nyelvű képzésein: 6 alap- és 9 mesterszakon, egy osztatlan képzésen, 5 szakirányú továbbképzésen, valamint 2 felsőoktatási szakképzésen.

Az ünnepségen az ötven, illetve hatvan évvel ezelőtt végzett évfolyam mérnökei közül 80-an vettek át arany- és 28-an gyémánt díszoklevelet

Bartha Elek oktatási rektorhelyettestől és Bánáti Diána dékántól. Az egykori agráros hallgatókat a kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Hegedüs Tibor Vilmos is köszöntötte.

A jubileumi díszoklevelek átadását követően Solymosi József aranydiplomás agrármérnök emlékezett az évtizedekkel ezelőtt itt töltött évekre.

- Nagy örömmel és büszkeséggel jöttünk vissza valamennyien nagy múltú iskolánkba, hisz az elmúlt időszakban csak jó híreket hallottunk felőle. Nagyon sokat fejlődött, változott az Alma Materünk.

Büszkék vagyunk persze arra az intézményre is, amely 50-60 évvel ezelőtt a mi életünket formálta.

A főépület, az Aula, a kollégium, a színházterem, a szobrok mind emlékeket idéznek, nem is beszélve a tehenészeti telepről, a kertészetről, a látóképi és a kismacsi tangazdaságról, ahol a gyakorlati tapasztalatokat szereztük – mutatott rá Solymosi József.

A jubileumi diplomások díszoklevelük mellé a karon kiadott jubileumi évkönyvet is emlékül kapták.

Forrás: 
Sajtóiroda - TH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

Együttműködés az állatorvosképzésben

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

Fejlődés, fejlesztés, befektetés

Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.

CEMOS traktor: megnövekedett hatékonyság

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) által végzett átfogó teszt során a CLAAS traktorok CEMOS rendszere egyértelműen bizonyította kiváló képességét a hatékonyság növelésére. A talajmunkák során akár 21 százalékos optimalizálási lehetőséget állapítottak meg.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum elnyerte az Erasmus akkreditációját a következő hét évre

2021.02.18-án tette közzé a Tempus Közalapítvány az Erasmus akkreditációs pályázat eredményeit, melynek köszönhetően a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum 11 iskolája a 2021-2027-es pályázati időszakban könnyített eljárásban pályázhat majd külföldi szakmai tapasztalatszerzésre.

Biden klímavédő farmokat támogatna

Úgynevezett szénbank létrehozását tervezi a Biden-adminisztráció, amely fizetne a gazdálkodóknak azért, hogy szén-dioxid-megkötő technológiákat alkalmazzanak a talajművelés során. A bank lényegében közvetítőként működne a gazdálkodók és az olyan szennyezők között, akik a számukra meghatározott mértéknél nagyobb kibocsátásukat a földben megkötött szén-dioxid vásárlása révén kívánják ellensúlyozni.