Back to top

Faiskolai börze, kicsit másképp

Huszonhatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete a Faiskolai Börzét, az idén rendhagyó módon, egy váratlan sportesemény miatt a szombathelyi Arena Savaria sportcsarnok mögötti sátorban.

A kissé külterjes, gyenge fényviszonyokkal rendelkező kiállítótér sokakban a kezdeteket idézte föl, amikor a Prenor hűtőházában, egyszerű keretek közt, de annál színvonalasabb és a gazdagabb növényválasztékkal érkeztek a térség faiskolai termesztői, hogy megmutassák kínálatuk legjavát.

A Örökzöld Kertészet őszi ihletésű standja
A Örökzöld Kertészet őszi ihletésű standja
Fotó: P.E.
A kétnapos eseményen az idén 57 kiállító vett részt a faiskolai börzén, a hazai termelőkön kívül lengyel, holland, belga, olasz, horvát és szlovák kiállítók is.

A növények mellett helyet kaptak a faiskolai termesztést, valamint a parkfenntartást segítő kellékek, anyagok, műtrágyák, műanyagáruk, és az értékesítést segítő jeltáblák, címkék is.

Kertészeti képzéseit népszerűsítette a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

A csütörtöki szakmai napot követően pénteken a nagyközönség számára is nyitva állt a kiállítás. A szervezők szerint ez azért fontos, hogy

a vásárlók, a növények végfelhasználói is tájékozódjanak a növények széles választékáról, és tovább lássanak a tujánál.

A Prenor Kft. standja
A Prenor Kft. standja
Fotó: P.E.
Az eseményt meglátogatta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosa, akit vendéglátói kötetlen beszélgetésben tájékoztattak a dísznövény-ágazat problémáiról és kihívásairól,

kiemelten a dísznövényeket sújtó magas ÁFÁ-ról, ami az EU-n belüli kereskedelemben a versenytársakhoz képest „gyengébb rajtpozícióba állítja” a magyar termelőket.

Az eseményről részletesen a Kertészet és Szőlészetben olvashat beszámolót.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar siker a zunderti Groot Groen Plus kiállításon

Arany minősítést szerzett az újdonságversenyben a Németh Gábor által szelektált Prunus laurocerasus Zsófi, amit a nemzetközi forgalmazásban Sofia névre kereszteltek. A fajtát a Bens Yougplants szaporítja és mutatta be a kiállításon, a fajtavédelmet a Breederplants gyakorolja.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

Növényorvos a közterületen: menetrendszerű augusztusi levélszáradás

Sajnos már megszokott látvány a fák augusztusi levélszáradása. A kánikulai forróságnak, a napsugárzásnak és a fölvehető tápanyagok hiányának is szerepe lehet a levélszélek beszáradásával meginduló folyamatban. Végül a nyár végi teljes lombhullás is bekövetkezhet.

A Clematis Little Lemons a Plantarium legjobb újdonsága

37. alkalommal nyitott meg Hollandia legnagyobb múltú dísznövény szakkiállítása, a Plantarium Boskoopban, amely a következő évek újdonságainak legnagyobb bemutatója. Az idén 63 növényújdonság versenyzett a fődíjért, amit az apró, bokros termetű, sárga virágú Clematis Little Lemons nyert el.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

Lenti és Lipót a legvirágosabb Nyugat-Magyarországon

A nyugat-magyarországi régió, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye legvirágosabb településeinek elismerésével kezdődött meg a Virágos Magyarország Környezetszépítő verseny területi díjainak átadósorozata szombat délután Keszthelyen, a Szent István Napok keretében.

Intelligens fasoröntözés

Július elején átadták Budapesten az 1-es villamos Etele térig tartó mintegy 1,7 kilométeres új szakaszát. A közlekedésfejlesztéshez a zöldterületek megújítása is hozzátartozott, aminek egyik különlegessége, hogy a zöldfelületek kivitelezője itt alkalmazta először közterületen öntözőzsákos vízutánpótlást, ami egyedülálló az országban.

Méhlegelő a buszvárók tetején

A hollandiai Utrecht városában több száz buszváró fülkék tetejét telepítették be nektártermelő növényekkel a méhek számára. Az összesen 316 létesítmény tetejét zömmel varjúhájjal ültették be. A zöldtetők nemcsak a mézelő és poszméhek számára nyújtanak élelemforrást, hanem a finom szállópor-szemcséket is megkötik és az esővizet is fölfogják.

Díszfából lett szörnyeteg

Ohio egyes részein olyannyira elterjedté vált az idegenhonos kínai díszkörte, hogy Theresa Culley, a Cincinatti Egyetem biológusa szerint már túlságosan is elterjedt, lehetetlen lenne kiirtani. Ezért a többi államot arra buzdítja, hogy időben lépjenek fel az inváziós fafaj ellen, mielőtt még késő.