Back to top

Faiskolai börze, kicsit másképp

Huszonhatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete a Faiskolai Börzét, az idén rendhagyó módon, egy váratlan sportesemény miatt a szombathelyi Arena Savaria sportcsarnok mögötti sátorban.

A kissé külterjes, gyenge fényviszonyokkal rendelkező kiállítótér sokakban a kezdeteket idézte föl, amikor a Prenor hűtőházában, egyszerű keretek közt, de annál színvonalasabb és a gazdagabb növényválasztékkal érkeztek a térség faiskolai termesztői, hogy megmutassák kínálatuk legjavát.

A Örökzöld Kertészet őszi ihletésű standja
A Örökzöld Kertészet őszi ihletésű standja
Fotó: P.E.
A kétnapos eseményen az idén 57 kiállító vett részt a faiskolai börzén, a hazai termelőkön kívül lengyel, holland, belga, olasz, horvát és szlovák kiállítók is.

A növények mellett helyet kaptak a faiskolai termesztést, valamint a parkfenntartást segítő kellékek, anyagok, műtrágyák, műanyagáruk, és az értékesítést segítő jeltáblák, címkék is.

Kertészeti képzéseit népszerűsítette a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

A csütörtöki szakmai napot követően pénteken a nagyközönség számára is nyitva állt a kiállítás. A szervezők szerint ez azért fontos, hogy

a vásárlók, a növények végfelhasználói is tájékozódjanak a növények széles választékáról, és tovább lássanak a tujánál.

A Prenor Kft. standja
A Prenor Kft. standja
Fotó: P.E.
Az eseményt meglátogatta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosa, akit vendéglátói kötetlen beszélgetésben tájékoztattak a dísznövény-ágazat problémáiról és kihívásairól,

kiemelten a dísznövényeket sújtó magas ÁFÁ-ról, ami az EU-n belüli kereskedelemben a versenytársakhoz képest „gyengébb rajtpozícióba állítja” a magyar termelőket.

Az eseményről részletesen a Kertészet és Szőlészetben olvashat beszámolót.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden fa számít – ingyen kaphatnak fákat a kisebb települések

Kecskeméten, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében hirdette meg a Településfásítási Programot Nagy István agrárminiszter. A 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek térítésmentesen június 15-től. A cél elsősorban a közterületek, iskola- és óvodaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása.

Ráncfelvarrás a kertben

A kertek felújítására általában akkor lehet szükség, amikor tulajdonunkba kerül egy elhanyagolt porta, vagy ha valamilyen okból több éve elmaradtak a legalapvetőbb kerti munkák is benne. Ilyenkor a kert elvadul és egy természetes ökoszisztémához hasonlóan kezd kinézni. Ennek is meg van a szépsége, de egy kert mégis csak kultúrövezetnek számít: jó ha felfedezhető benne az emberi kéz munkája...

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Árnyak a kertben

Meleg nyarainkon sokszor hiányoljuk, ha a kertünkben nincs árnyék. Máskor viszont éppen az árnyékos részek adnak külön feladatot, hisz azok beültetésekor kissé más elveket kell követnünk. Egy kert akkor élhető igazán, ha a szórt árnyékú, a mélyárnyékú és a napsütötte részek egyensúlyban vannak. Jó tervezéssel, előrelátó gondolkodással ez könnyen megoldható.

Ingyen tyúk a kevesebb zöldhulladékért

Napjainkban a hulladékkezelés minden formája akadályokba ütközik. Így van ez a biológiailag lebomló hulladékok esetében is; a kertvárosokban felgyülemlő zöldhulladék-mennyiség elszállítása és kezelése gondokat okoz a hulladékkezelőknek.

Dísznövényeket népszerűsítő kezdeményezés indult

Az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztériummal és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével összefogva elindította a kertészkedés népszerűsítését, valamint a kertészeti termékek vásárlásának ösztönzését célzó felhívását.

Elmarad a Plantarium

A holland kormány április 21-én hozott döntése értelmében nem rendezik meg az idei Plantarium nemzetközi faiskolai kiállítást.

Dísznövény-értékesítés a vírus árnyékában

Még javában tart a tavaszi dísznövény-értékesítési szezon, azonban az idei lényegesen eltér a korábbi évek azonos időszakától. A koronavírus-járványnak az értékesítésre gyakorolt hatásáról, az eddigi tapasztalatokról és a közeljövővel kapcsolatos várakozásaikról érdeklődtünk szigetszentmiklósi kis- és nagykereskedéseknél, árutermelőknél.

Őszi lombszín egész évben…

A lombhullató fák, díszcserjék lombszíneződése ősszel kezdődik, ezért ekkor különösen színpompás látványt nyújtanak. Sok olyan kertészeti díszváltozat létezik, melyeknek nem csak ősszel, hanem az egész vegetációs időben színesek a leveleik. Míg a virágjukkal díszítő fajok pompája időszakos, e színes levelű fajták tavasztól késő őszig folyamatosan színt visznek a kertekbe.

Akarjuk-e, hogy három év múlva ne legyen hazai gyümölcs- és szőlőoltvány?

Nehéz helyzetbe kerültek a hazai gyümölcs- és szőlőiskolák, és nem kapták meg azt a segítséget, ami az ágazatok más szereplőinek gondjait enyhíti. A tavasz az értékesítés és a következő két évre való felkészülés időszaka, amikor dönteni kell arról is, hogy befektessenek-e a jövőbe.