Back to top

Sakál a láthatáron - Ne essünk pánikba, védekezzünk!

Ismerik azt az érzést, amikor elgondolkodva, fáradtan sétálnak hazafelé, és szó szerint belebotlanak abba, ami addig is foglalkoztatta Önöket, de most teljes valójában ott hever az orruk előtt? Így jártam én a sakállal…

Kényelmes kisgyerekes túra után hazafelé ballagtunk, amikor az út túloldalán megláttam valamit. Bután hangzik, de azonnal tudtam, mi az… Sejtettem, tudtam, hogy van a térségben sakál, de álmomban sem számítottam arra, hogy összetalálkozom egy fiatal szuka tetemével, alig 100 méterrel a tanyánk határától. Nem is tudom, mit éreztem leginkább, de az biztos, hogy

sok róka és kutyatámadást megélt állattartói szürkeállományomban azonnal elkezdett a kis vészcsengő csilingelni…

De, úgy gondoltam, járjuk előbb körbe a problémát…

A sakál helyzete Magyarországon

Úgy hiszem, sőt biztos vagyok abban, hogy sakál mindig volt Magyarország területén, hol több, hol kevesebb, hol feltűnőbb módon, hol rejtőzködve. Az azonban tény, hogy a '80-as évek óta az észlelések és a bizonyított sakál megjelenések száma drasztikusan megnőtt, olyannyira, hogy gyakorlatilag bárhol számíthatunk rájuk. Legerősebb állományuk a Dél-Alföldön és Somogyban van, de nincs olyan megye, ahol ne ejtettek volna el sakált. És ahol egy van, ott több is van, hiszen legalább párban, de inkább kis családokban élnek. Úgy tűnik, hazai létszámuk eléri a 10 000 egyedet, plusz/mínusz 5%, úgyhogy érdemes odafigyelni rájuk.

Honnan tudjuk, hogy van sakál a környéken? Igazából, amíg meg nem pillantjuk (és ehhez nagy szerencse kell), biztosan be nem azonosítjuk, hacsak az éjszakai kutyaugatás, vonyítás közül „ki nem halljuk” a sakálok hívóhangját, addig nem lehetünk bizonyosak benne.

Akkor azonban, ha hirtelen eltűnnek a rókák a környékről, számíthatunk arra, hogy sakálcsalád van a közelben, ők ugyanis elüldözik a náluk kevésbé opportunista és gyengébb ragadozót, ha mással nem, azzal, hogy zsákmányaikban konkurálnak. Nálunk is ez történt: április közepétől május végéig öt rókát csapdáztam, köztük fias szukákat a baromfiudvaromban, ám egyszerre úgy eltűntek, mintha soha nem lettek volna… Már akkor is gyanús volt a dolog, hiszen az egyedül maradt kölyköket vagy a kan eteti, vagy a fiatalok próbálkoznak önállóan, de mint az egyetlen könnyen elérhető tyúkállomány tulajdonosa, folyamatosan számítottam rájuk. Nem jöttek. Viszont a csapda rendszeresen lecsapódott fogás nélkül, és éjjelente a kutyáim tomboltak – akkor még a kennelben, nehogy ők menjenek be az élvefogó csapdába.

Mivel járja egy olyan mondás, hogy „ahol sakál van, ott eltűnnek a rókák”, kicsit gyanús volt a dolog, de nem vettem komolyan – amíg meg nem láttam egy sakáltetemet.

Táplálkozási szokásaik

Attól eltekintve, hogy a sakál képes hatalmas pusztítást végezni az őzek és a nyulak fiataljai között, nagyon nem jellemző, hogy tanyasi jószágra, mondjuk kecskére vagy birkára támad. Egyszerűen nem az ő stílusa. Igazából, hiába olvastam/kérdeztem utána, bizonyított eset az országban (pl. a gazdaságon belül tetten ért, lefotózott, meglőtt sakál) tudomásom szerint nincs. Sokszor egészen másfajta kártételt fognak az állattartók az ügyeletes mumusra, de hamar kiderül, hogy valami más a gond.

A sakál, ha öl, nem hagyja ott a zsákmányt, pláne nem külsérelmi nyomok nélkül, napi rendszerességgel. Ha ölnie kell, az meglátszik a zsákmány sérülésein, és ha már nagy nehezen ölt, nem fogja otthagyni, minimum eszik belőle, de inkább elviszi…

Ráadásul a rókánál alig nagyobb állatról van szó, úgy gondolom, annyira nem ostoba, hogy a nyáj, falka védőszárnyai alól csaklizzon el egy 5-6 kilós bárányt, vagy gidát – azok már akkorák, hogy hajlamosabbak az elcsavargásra. Az újszülöttet az anyja védi, többnyire a karámban, illetve az istállón belül. A sakál meg nem fog oda bemenni, mindenen keresztül, az anyával szembeszállni, utána a kicsit kicipelni, karámon-kerítésen keresztül…

A valós életben a sakál kisrágcsálókkal, ha hozzáfér, elfektetett fiatal őzgidával, tojásokkal, hüllőkkel táplálkozik, de szereti a rovarokat és nagyon édesszájú, nagyon szereti az érett gyümölcsöket, csakúgy, mint a rókák és a kutyák. Ma már vannak olyan magyar tanulmányok, adatok, amelyek kifejezetten a sakálok étkezési szokásait tárják fel, gyomortartalom alapján. Sok mindent találtak bennük, de kecskét, juhot, bárányt, ollót (kiskecske), ne adj isten, kisborjút nem…

Fő az elővigyázatosság

Szánentáli kecske - OMÉK 2019
Fotó: Csatlós Norbert
Persze, szeretjük, szeretnénk megelőzni a bajt, mert mindig történhet olyasmi, ami addig nem. A sakálok tényleg sokan vannak, és nagyon kevés eséllyel, de előfordulhat, hogy megpróbálkoznak báránnyal, kisebb kecskével. De nagyon egyszerű ellenük a védekezés, és évszázadok óta jól bevált: az állatokat, különösen a frissen elletteket a kicsinyeikkel, illetve a 10 kiló alatti fiatalokat éjjelre karámba, istállóba kell zárni, és a területet kutya, például komondor vagy kuvasz felügyeletére bízni.

Nekem komondorom van, fantasztikus állat, ahogy közeledik az este, önállósítja magát (érdekes, csak 1,5–2 hónapja csinálja ezt, azaz amióta eltűntek a rókák), kimászik a kennelből, körbejár, és ha minden rendben, visszamászik a helyére.

Ez nekem nagy könnyebbség, a többi kutya ugyanis nem kockáztat, ő meg visszamegy, ha nem talál semmi rendbontást, nem kell szaladgálnom ki-be csukogatni. A szomszédok, ismerősök mozgását szemmel tartja, de csak akkor riaszt, ha valaki nem idevaló mászkál a területen, és az a helyzet, ha éjjeli műszakja alatt hallom a hangját, ki sem megyek, elintézi nélkülem. Nap közben magától marad a kennelben, amikor viszont a „családi órák” vannak, és az összes kutya velünk van az udvaron, sétán, vagy a teraszon, ő a legkedvesebb gyerekcsősz, a kisfiammal fetreng az asztal alatt, vagy a macskákat dajkálja. És más komondorosok hasonlóan mesélnek kutyájukról, ők már csak ilyenek: gyengéd testőrök.

Észkombájn

A sakál, mint korábban említettem, okos, alkalmazkodó állat, ezért volt képes ilyen rohamtempóban, ekkora területen elterjedni.

Pontosan azért maradt életben, mert nem teszi ki magát felesleges veszélynek, tehát nem fog feleslegesen konfrontálódni kutyával, pláne, ha az kétszer akkora, mint ő.

Komondor - OMÉK 2019 (fajtabemutató)
Fotó: Csatlós Norbert
Igaz ez az esetleg párban vadászó állatokra is, egy komondor vagy egy kuvasz nekik is túl nagy falat. Mivel erősen szociális, társaságkedvelő állatok, elvileg könnyen szelídíthetők, de ez így, ebben a formában nem igaz. Teljesen felesleges nekibuzdulásunkban kölyök sakált befogni, hogy „majd mi megmutatjuk” – mert a sakál az nem kutya, és hatalmas intelligenciáját nem arra fogja fordítani, hogy kedvünkre tegyen. Van persze kivétel is, például az egyik hazai vadasparkunk Muci nevű lakója, akivel a vendégek rendszeresen találkozhatnak és rajta keresztül könnyebben megismerhetik a kutyaféle ragadozókat, pláne, a sakálokat. De pont Muci és a viselkedése, gondozóival való kapcsolata a bizonyíték egyrészt arra, hogy a sakál nem kutya, másrészt rajta keresztül közelebbi bepillantást nyerhetünk a sakál mindennapi szokásaiba, így a táplálkozásába is.

Mit tegyünk?

Először is, ne essünk pánikba, ne fessük az ördögöt a falra, és ne okoljuk veszteségeinkért azonnal a sakált. Védekezzünk!

Ha tényleg nem bízunk a tudományban, akkor erősítsük meg a karámokat, zárjuk éjszakára a jószágot és szerezzünk be egy komoly, de normális, tehát nem kecske és gyerekgyilkos nagytestű kutyát.

Ha felmerül a gyanú, hogy sakál portyázik a környéken, kérjük ki az illetékes vadgazdálkodó véleményét (hivatásos vadász), és a természetvédelmi szakhatóságot is érdemes megkeresni (pl. nemzeti park igazgatóságánál, természetvédelmi őrt). Érdemes vadkamerákat kitenni, hogy bebizonyosodjon, mivel állunk szemben, mert addig a valós védekezés, a tettes kézre kerítésére tett erőfeszítéseink annyit érnek, mint verébre ágyúval lőni. És addig: el kell fogadni a dolgot, sakál van, volt, és úgy tűnik, lesz is.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melyik állat alszik a legkevesebbet?

Nagyon eltérő az állatok alvási ideje. Van amelyik szinte egész nap alszik, de olyan is akad, aki beéri tíz perc pihenéssel. A legkevesebbet alvó állatok listája nem csak a kevés alvásidő miatt érdekes.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.

Növények az orvosi rendelőben

Egyre nagyobb felelősség hárul a növényvédelmi szakemberekre, az egész élelmiszerbiztonság az ő munkájukra alapul - hangzott el a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara XIV. Növényorvos Napján. A Szent István Egyetem Gödöllői Campusán tartott rendezvényen kiemelték, ma heroikus küzdelem folyik európai szinten a növényvédő szereket gyártók, az engedélyezők és a brüsszeli politikusok között.

Megéri többet áldozni az állatjólétre?

Keresik-e a vevők a magasabb élelmiszerbiztonsági és állatjóléti követelményeknek eleget tevő gazdálkodók termékeit? Hajlandók többet fizetni értük? Kik azok, akiknek a vásárlás során hívó szó a „boldog csirke”, a fiatalabbak vagy az idősebbek, a nagy városokban élők, a magasabb végzettségűek? Ilyen kérdésekre keresték a választ a tajvani Chaoyang Műszaki Egyetem kutatói a közel múltban.

A növények is pánikba esnek az esőtől

Esőtől áztatva, napfényben és széndioxidban „úszva” – azt gondolnánk, hogy ez álmai netovábbja minden növénynek. Egy új tanulmány szerint azonban meglepően komplex a reakciójuk az esőre.

Valósággá vált a cowboyok világa hazánkban

Ha az gondoljuk, hogy a western világának alkonyával eltűntek a Vadnyugat lovai a napi használatból, tévedünk. Nem is kell messzire utaznunk, ha látni akarjuk, hogy miként lehet lasszóval befogni, terelni a pusztában szabadon élő marhát.

Szürkemarhákat is nevelnek a diákok

Tizenkét darab magyar szürke szarvasmarhával gyarapodott a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium tangazdasága a napokban.

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

Bőrmasszázs teheneknek

Sok gazda nemcsak a mezőgazdasági tevékenység egyik fontos alappillérének tartja, hanem hasznos társnak is tekintik az állatokat. Ezért akár kényeztetni is hajlandó azokat.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.