Back to top

A növényvédő szerek okozta károk

A hormonhatású gyomirtó szerek, amelyeket elsősorban a gabonaféléknél és a kukoricában használnak, a légmozgás hatására elérhetik a szőlőültetvényeket is, ahol nagy károkat okozhatnak.

A hormonhatású gyomirtó szerek hatására a károsított levelek elveszítik jellegzetes formájukat, gyakran még szőlőlevélre sem hasonlítanak. Jellegzetes még az erezet kivilágosodása, torzulása, az érközi részek rendellenes fejlődése. A levél fogazata erősen hegyezett lesz, a levéllemez legyező alakúra húzódik össze, a vállöböl pedig kinyílik.

Gyomirtó szerek hatása szőlőn

Erősebb károsodás esetén a hajtáscsúcs, a fürt, a kocsány is torzul, gyakran összecsavarodik.

Ha a gyomirtó- szer-hatás közvetlenül a virágzás előtt éri a szőlőt, a fürtök is károsodhatnak; lehullanak a bimbók, a fürtrészek, így a termés egy része elvész.

Az ilyen jellegű károk megelőzhetők, ha betartjuk a növényvédelmi előírásokat, amelyek pontosan meghatározzák a gyomirtó szerek felhasználási módját, pl. a szőlővel szomszédos területen légi úton tilos hormonhatású szert használni.

Az elemi kén tartalmú gombaölő szerek használata során fontos figyelembe venni, hogy a kén magas léghőmérsékleten (25°C felett), tűző napsütésben perzselést okozhat a növényeken.

Ilyen esetben a bogyóhéjon barna parás foltok keletkeznek és nem ritka a szövetek elhalása sem, az ún. mart nekrózis tünet kialakulása. Virágzáskor a nagy koncentrációban történő permetezés pedig madárkás (hiányos) fürtök kialakulásához vezethet.

Jó tudni!

A szőlőlisztharmat több mint 150 éve ismert, súlyos termésveszteségeket okozó, és egyben az egyik legnehezebben leküzdhető szőlőbetegség. A kórokozója a bogyók fertőzésével okozza a legnagyobb kárt, és nem ritka a száz százalékos termésveszteség sem. Legismertebb tünete a „sérves bogyó”, amikor a fertőzés következtében a bogyóhéj megbarnul és beszárad, a bogyó nem nő tovább és általában felreped, a mag pedig kilóg belőle. A gomba micéliuma az egyéves vesszők felületét is megfertőzi, amelyen barna, hálószerű, megnyúlt foltok keletkeznek.

Szőlőlisztharmat-fertőzés hatására kialakult sérves bogyójú fürtök
A beérett vesszőkön a foltok sötét, fekete színűek és megfigyelhető az elhalt kéregszövet repedezése is.

A kórokozó kétféleképpen telel: a rügyekbe húzódó gombafonalakkal, valamint a szőlőleveleken az ősszel nagy tömegben képződő ivaros termőképletekkel, az ún. kleisztotéciumokkal.

A lisztharmat áttelelő ivaros termőképletei számának csökkentésére ősszel, a szüret után, még a lombhullás előtt (!), valamint kora tavasszal lemosó permetezés javasolt!

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Málna- és szederfajták a balkonra

A Volmary olyan bogyósgyümölcsöket mutatott be, amelyek akár a balkonon vagy a teraszon is nevelhetőek, és már az első vagy második évben teremnek.

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.

Pipacsos mákföld

Bár a lila és piros virágok színei festői látványt nyújtanak, a hazai máktermesztők inkább bosszankodnak azon, hogy nem sikerül a veteményeket gyommentesíteni. Ahogy más kertészeti kultúrákban, a mákföldeken is azzal küzdenek a gazdálkodók, hogy az EU hatóanyagkivonási rendelkezéseinek köszönhetően nincs hatékony engedéllyel rendelkező gyomirtószer ebben a növényben sem.

Csak cukkini - Egy kertész, aki kizárólag a cukkini termesztésével foglalkozik

A cukkinit általában másodkultúrában termesztik, Tarjányi Roland azonban erre a zöldségfajra építette a kertészetét. Már 18 éve tanulja ennek a kultúrának csínját-bínját, próbálgatja a fajtákat, és mára elérte, hogy a tavaszi és őszi hajtatással meghosszabbított idényből április végétől decemberig szállít cukkinit a piacra.

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Különleges kóstoló: 800 paradicsomfajta egy helyen

Hollandiában, a legnagyobb paradicsomtermesztő körzetben nyitotta meg kapuit a TomatoVision. A Syngenta 1,4 hektáros bemutatóközpontjában a nemesítés mellett 1500 négyzetméteren a cég 800 paradicsomfajtáját láthatják az érdeklődők. A korszerű létesítményt mesterséges megvilágítással is fölszerelték, teljes a klímaszabályozás, így a gyakorlatban alkalmazott módszerek közt tesztelhetik a hibrideket.