Back to top

A növényvédő szerek okozta károk

A hormonhatású gyomirtó szerek, amelyeket elsősorban a gabonaféléknél és a kukoricában használnak, a légmozgás hatására elérhetik a szőlőültetvényeket is, ahol nagy károkat okozhatnak.

A hormonhatású gyomirtó szerek hatására a károsított levelek elveszítik jellegzetes formájukat, gyakran még szőlőlevélre sem hasonlítanak. Jellegzetes még az erezet kivilágosodása, torzulása, az érközi részek rendellenes fejlődése. A levél fogazata erősen hegyezett lesz, a levéllemez legyező alakúra húzódik össze, a vállöböl pedig kinyílik.

Gyomirtó szerek hatása szőlőn

Erősebb károsodás esetén a hajtáscsúcs, a fürt, a kocsány is torzul, gyakran összecsavarodik.

Ha a gyomirtó- szer-hatás közvetlenül a virágzás előtt éri a szőlőt, a fürtök is károsodhatnak; lehullanak a bimbók, a fürtrészek, így a termés egy része elvész.

Az ilyen jellegű károk megelőzhetők, ha betartjuk a növényvédelmi előírásokat, amelyek pontosan meghatározzák a gyomirtó szerek felhasználási módját, pl. a szőlővel szomszédos területen légi úton tilos hormonhatású szert használni.

Az elemi kén tartalmú gombaölő szerek használata során fontos figyelembe venni, hogy a kén magas léghőmérsékleten (25°C felett), tűző napsütésben perzselést okozhat a növényeken.

Ilyen esetben a bogyóhéjon barna parás foltok keletkeznek és nem ritka a szövetek elhalása sem, az ún. mart nekrózis tünet kialakulása. Virágzáskor a nagy koncentrációban történő permetezés pedig madárkás (hiányos) fürtök kialakulásához vezethet.

Jó tudni!

A szőlőlisztharmat több mint 150 éve ismert, súlyos termésveszteségeket okozó, és egyben az egyik legnehezebben leküzdhető szőlőbetegség. A kórokozója a bogyók fertőzésével okozza a legnagyobb kárt, és nem ritka a száz százalékos termésveszteség sem. Legismertebb tünete a „sérves bogyó”, amikor a fertőzés következtében a bogyóhéj megbarnul és beszárad, a bogyó nem nő tovább és általában felreped, a mag pedig kilóg belőle. A gomba micéliuma az egyéves vesszők felületét is megfertőzi, amelyen barna, hálószerű, megnyúlt foltok keletkeznek.

Szőlőlisztharmat-fertőzés hatására kialakult sérves bogyójú fürtök
A beérett vesszőkön a foltok sötét, fekete színűek és megfigyelhető az elhalt kéregszövet repedezése is.

A kórokozó kétféleképpen telel: a rügyekbe húzódó gombafonalakkal, valamint a szőlőleveleken az ősszel nagy tömegben képződő ivaros termőképletekkel, az ún. kleisztotéciumokkal.

A lisztharmat áttelelő ivaros termőképletei számának csökkentésére ősszel, a szüret után, még a lombhullás előtt (!), valamint kora tavasszal lemosó permetezés javasolt!

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Aggasztóan” fogynak a rovarok és a pókok Németországban

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken – állítják kutatók, akik szerint az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az „aggasztó” mutatókért.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.

Dokumentumfilm mutatja be a Janka Tanya autista fiataljait

A Hosszú út című film a tótvázsonyi segítő közösségben élő sérült fiatalok mindennapjairól készült, a társadalmi beilleszkedés bátorító példájáról szól. A dokumentumfilm létrejöttét a SPAR támogatása tette lehetővé.

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

Növények az orvosi rendelőben

Egyre nagyobb felelősség hárul a növényvédelmi szakemberekre, az egész élelmiszerbiztonság az ő munkájukra alapul - hangzott el a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara XIV. Növényorvos Napján. A Szent István Egyetem Gödöllői Campusán tartott rendezvényen kiemelték, ma heroikus küzdelem folyik európai szinten a növényvédő szereket gyártók, az engedélyezők és a brüsszeli politikusok között.

A növények is pánikba esnek az esőtől

Esőtől áztatva, napfényben és széndioxidban „úszva” – azt gondolnánk, hogy ez álmai netovábbja minden növénynek. Egy új tanulmány szerint azonban meglepően komplex a reakciójuk az esőre.

Újabb ötévnyi bizalom

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) küldöttülése a főtitkárválasztás során újabb öt évre bizalmat szavazott Dr. Brazsil Dávidnak. „Nem az elmúlt négy év folytatása, hanem új öt év indítása a célom” - ígéri Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa újraválasztott főtitkára.

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

A környezetkultúra fejlődését segíti

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Rát-Táncsics terme adott otthont a Szép Kertek kertépítészeti folyóirat 100. lapszámának megjelenése alkalmából rendezett kiállításra. Így egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai, többségében az „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat díjazott kertjei.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.