Back to top

Afrikában bizonyíthat a magyar agrárágazat

Az elmúlt évtizedekben számos fejlesztés valósult meg Afrikában magyar szakemberek közreműködésével, s úgy tűnik, nem lesz ez másképp a közeljövőben sem. Nagy István agrárminiszter ugyanis sajtótájékoztatón jelentette be: megkezdték a kontinensen annak a mintafarm-hálózatnak a kiépítését, amely a magyar agrárágazat nyereségességét és a helybéliek boldogulását egyaránt szolgálja.

A tárcavezető mindenekelőtt elismerését fejezte ki a sajtóesemény helyszínét adó szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szakembereinek, akik szavai szerint olyan tudományos bázist hoztak létre és tartanak fenn, amelyre óriási szüksége van a magyar mezőgazdaságnak. Annál is inkább, mivel napjainkban – az éghajlatváltozás korában – az ágazat számos kihívás előtt áll, amelyekre a leghathatósabb válaszokat a nagy hagyományokkal bíró, növénynemesítésre épülő kutatói munka adhatja.

Természetesen Afrikában is szembe kell nézni a változó klíma következményeivel, sőt: a kontinens népességének nagymértékű növekedése mindezt tetézi, ebből adódóan agráriumuk egyre nehezebben tudja tartani a lépést e tendenciákkal. „Az afrikai kontinens gazdaságának fejlesztése egy olyan befektetés, amelyből hazánk nem maradhat ki. Mindez kulcskérdés a magyar mezőgazdaság versenyképessége, különös tekintettel a hazai vetőmagelőállítás és -forgalmazás jövőbeni sikeressége szempontjából is” – magyarázta a tárcavezető.

„A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK) együttműködve szeretnénk bebizonyítani, hogy a megfelelő fajtaválasztással és technológiák alkalmazásával Afrika szubszaharai térségében megduplázható az előállított élelmiszer mennyisége” – hangsúlyozta Nagy István.

Ennek érdekében nyolc országot lefedő mintafarm-hálózatot hoznak létre, így eltérő éghajlati körülmények közt tesztelhetik a magyar vetőmagok alkalmazkodóképességét, a farmoknak emellett képzési és oktatószerepük is lesz. Az agrárminiszter hozzátette, e törekvések amellett, hogy új dimenziókat nyithatnak meg a magyar mezőgazdasági ágazat számára, a helyiek szülőföldön történő boldogulását is elősegítheti.

A sajtótájékoztatón felszólalt Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója is, akinek szavai szerint az elmúlt évtizedekben komoly elismertséget szereztek maguknak Afrikában a magyar agrárszakemberek, akik a többi közt részt vettek öntözést, illetve halászatot fejlesztő projektekben is.

„A közelmúltban sikerült elismertetni Nigériában két szegedi kukoricafajtát is, ami nemcsak szakmai, hanem agrárdiplomáciai siker is egyben. A kukorica ottani termőterülete tizenhétszer nagyobb, mint a magyarországi, ráadásul a fajták iránt több más nyugat-afrikai ország érdeklődik”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy hasonló terveik vannak egyes magyar kalászos fajtákkal is, főképp a kontinens keleti részét célozva velük.

Gyuricza Csaba elmondta, a magyar szakemberek jelenleg több technológiai jellegű kísérletet végeznek Észak-Afrika-szerte is, különös tekintettel az erdészet, a kertészet, a növénytermesztés, a méhészet és a halászat területére. „Ez a térség számunkra egy „élő laboratórium, ahol a klímaváltozás hosszútávú hatásait vizsgálhatjuk” – tette hozzá a NAIK-főigazgató.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

„Élnünk kell a lehetőséggel” – megnyílt az AGROmashEXPO

Megkezdődött az agrárkiállítási szezon a 38. AGROmashEXPO és a hozzá kapcsolódó AgrárgépShow első napjával szerdán. A Hungexpón megtartott ünnepélyes megnyitóeseményen Nagy István kijelentette: a mezőgazdaság jó eredményeinek része az évek óta folyamatosan növekvő mezőgép-beruházás is.

Fókuszban a generációváltás és a hatékony kommunikáció

Idén már 11. alkalommal rendezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. agrármarketing és -médianapját az AGROmashEXPO - Agrárgépshow kiállítás nyitónapján. A rendezvényen a médiapiac fejlődéséről, a generációváltás hatásairól, a fiatalok médiafogyasztási szokásairól, valamint a hatékony kommunikációs trendekről szóltak az előadók.

Több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk

Egy most záruló K+F projekt során olyan mintavételi módszert fejlesztett ki egy független laboratórium, amellyel sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kaphatunk a mikroműanyagok kutatása során: az eddig mért adatoknál akár 3-5-ször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció.

Újabb források segíthetik az állattartó telepek korszerűsítését

Az Agrárminisztérium (AM) március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési program (Vp) állattartótelepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járványos állatbetegségek visszaszorítását és megelőzését várja a minisztérium - közölte Nagy István agrárminiszter kedden a hivatalos Facebook oldalán megjelent videóbejegyzésben.

Jó évet zárt a John Deere

A világ vezető multinacionális traktor- és mezőgépgyártó konszernje az elmúlt esztendőben 5 százalékkal növelte az összes árbevételét, amely így 39,3 milliárd dollárt tett ki, és kiemelkedően magas, 3,3 milliárd dolláros nettó nyereséget hozott. Ez négyszerese az előző évinek.

71 agrárminiszter Berlinben

Már több mint egy évtizede hagyomány, hogy a berlini Zöld Hét keretében nemzetközi agrárminiszter-találkozót szerveznek, ahol a világ nagy élelmiszer-ellátási kérdéseit tárgyalják meg a vezető agrárpolitikusok. Az idén 71 kollégéját köszöntötte Julia Klöckner német agrárminiszter. A tanácskozás végén kiadott kommünikéjükben a globális kereskedelem fontosságát hangsúlyozzák a résztvevők.

Folytatódik a vidék megerősítése - Vidékfejlesztés és az agrárium

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése 2020-ban, a gazdák kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a támogatáspolitikában – mondta Nagy István agrárminiszter nemrégiben a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Mentőöv a kisgazdaságoknak

Átalakulóban az erdélyi mezőgazdasági struktúra. Az uniós támogatások leginkább a közepes és a nagy – nyereségcélú – farmok fejlesztését szorgalmazzák, emiatt lassan eltűnnek a családi megélhetést biztosító, kisebb háztáji gazdaságok. Ez – az általános kiöregedés mellett – elkerülhetetlenül hozzájárul a hagyományos erdélyi falvak elnéptelenedéséhez.

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.