Back to top

Mégsem hoz szerencsét a lópatkó?

Tűzből születik, izzik amikor a ló lábára illesztik. 7 szöggel rögzítik, ám a lovaknak mindez mégsem okoz fájdalmat, ráadásul megóvja a lábukat a sérülésektől. Ez az eredete annak, hogy az ember évezredek óta vallja, a lópatkó szerencsét hoz, ám most úgy tűnik, azok járnak a legrosszabbul, akik ezzel dolgoznának nap, mint nap.

MMG - Mégsem hoz szerencsét a lópatkó?

A belovagló és a patkolókovács szakmák is áldozatul eshetnek az OKJ-s rendszer átalakításának, ugyanis 2020-tól e képzéseket is kivezetik az alap-szakképesítések közül. A lovász szakma beolvad a gazdaképzésbe, és a belovaglókat és a patkolókovácsokat a jövőben csak piaci alapú felnőttképzés keretében oktatják.

Az ügy előzménye, hogy a szeptember 30-án megjelent Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-től megszerezhető szakmák számát 573-ről 171-re. Ugyanakkor változásokat jelent a nappali iskolarendszerű oktatásban és a felnőttképzésben megszerezhető szakmák tekintetében is.

Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója
Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója
 

A belovagló és a patkolókovács képzés több százezer forintos képzési díja a diákjaink számára finanszírozhatatlan 

- véli Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója.

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által fenntartott szakiskola jelenleg lovász, illetve arra ráépülő belovagló és patkolókovács képzéseket kínál. Ez utóbbit iskolarendszerű képzésben hazánkban egyedüliként. 

Tarkó Gábor elmondta, a következő tanévtől a lovász szakmát a gazda szakképzés részeként oktathatják, amely elfogadható, éppúgy, mint a szakmák számának csökkentése is. De a változtatások miatt az intézményükben megszűnhet a belovagló és a patkolókovács képzés. Ennek veszélye miatt Lázár Vilmoshoz a Magyar Lovassport Szövetség elnökéhez fordult segítségért,

Mint arról korábban a Riderline.hu beszámolt: 

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke még az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet megjelenése előtt egy héttel levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez. Indítványozva, hogy a lovász, és belovagló képzések maradjanak továbbra is az alap-szakképesítések között. 

A levélre érkezett visszajelzés szerint a lovász szakma helyzete rendeződni látszik, ám a belovagló és a patkolókovács szakképesítések helyzete továbbra is vitatott. 

patkókészítés
patkókészítés
Fotó: pixabay

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hetvenéves a mester

A Hódmezővásárhelyen élő kovácsmestert, Imre Sándort olvasóink közül bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, hisz az 1980-as évek végétől végigkísérte lovas-, benne fogathajtósportunk hazai és itthon rendezett nemzetközi eseményeit. Talán az a mondása sem ismeretlen, amelyet most, a jeles alkalomkor is felidézett: „Kovácsnak és cigányzenésznek születni kell”.

Fajtaklubot alapítottak az őshonos baromfifajta-tenyésztők

Összefogtak a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségén belül a magyar fajtákat tenyésztő gazdák. Kezdeményezésük mögött semmiféle anyagi megfontolás nincs, céljuk tisztán a hazai baromfi génkincs megőrzése, bemutatása és népszerűsítése.

Háziállatainkat is veszélyeztetik - Kullancsok által terjesztett betegségek

A körülöttünk élő háziállatfajok szinte mindegyikében okoznak különféle megbetegedéseket a kullancsok. Ezek a betegségek nem söpörnek végig állományokon, állatról állatra nem terjednek, az élősködők „csak” a betegségek kialakulását idézik elő.

Rangos elismeréseket osztott ki az agrárminiszter

104-en kaptak elismerést az Agrárminisztérium Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap és pedagógusnap alkalmából szervezett díjátadó ünnepségén. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a kitüntetettek kutatói, oktató-nevelő és ismeretterjesztő munkája példaértékű, s hozzájárul ahhoz, hogy hazánkat a jövőben is értékközpontú, egymással és a természettel harmóniában élő emberek lakják.

Fagyizórazziába kezdett a NAV

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat, a cukrászdákat ellenőrzik, a revizorok egyes adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartására koncentrálnak. A tavalyi élelmiszer-biztonsági ellenőrzések arra mutattak rá, hogy a fagyizóknál a higiénia is igen lényeges.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.

Sikeres volt a madárinfluenza járvány elleni harc, indulhat az újratelepítés

Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Magyarországon, így július 10-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az intézkedéssel párhuzamosan – szigorú hatósági kontroll mellett – megkezdődhet az érintett telepek újratelepítése is.

Veszélyes kihívás az állatok ijesztgetése

Fiatalok kihívás formájában arra biztatják egymást, hogy házi- és haszonállatokat ijesszenek meg, és erről videó posztban számoljanak be az interneten. Az állattartók a veszélyekre figyelmeztetnek.

Az angus marhákban megtalálta a számítását

Havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk a Magyar Mezőgazdaságban. Olyan családi gazdaságokat mutatunk be, amelyeket a generációváltás eredményeként fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. Az első részben az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdaságról, illetve annak ügyvezetőjéről, Molnár Bencéről olvashatnak.

Lovardaátadó – a cél az öttusakomplexum!

Gyömrő határában, a Tövesmajor lovardában lovardaátadó ünnepséget tartottak. Az új fedeles létesítménynek köszönhetően a jövő olimpikonjai a kornak megfelelő infrastrukturális körülmények között készülhetnek a versenyekre. A lovarda egyben a Trion SC öttusázó klub székhelye is, ahol nem mellesleg az ausztrál klasszist, a riói olimpiai bajnok Chloé Espositót készítették fel az ötkarikás játékokra.