Back to top

Mégsem hoz szerencsét a lópatkó?

Tűzből születik, izzik amikor a ló lábára illesztik. 7 szöggel rögzítik, ám a lovaknak mindez mégsem okoz fájdalmat, ráadásul megóvja a lábukat a sérülésektől. Ez az eredete annak, hogy az ember évezredek óta vallja, a lópatkó szerencsét hoz, ám most úgy tűnik, azok járnak a legrosszabbul, akik ezzel dolgoznának nap, mint nap.

MMG - Mégsem hoz szerencsét a lópatkó?

A belovagló és a patkolókovács szakmák is áldozatul eshetnek az OKJ-s rendszer átalakításának, ugyanis 2020-tól e képzéseket is kivezetik az alap-szakképesítések közül. A lovász szakma beolvad a gazdaképzésbe, és a belovaglókat és a patkolókovácsokat a jövőben csak piaci alapú felnőttképzés keretében oktatják.

Az ügy előzménye, hogy a szeptember 30-án megjelent Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-től megszerezhető szakmák számát 573-ről 171-re. Ugyanakkor változásokat jelent a nappali iskolarendszerű oktatásban és a felnőttképzésben megszerezhető szakmák tekintetében is.

Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója
Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója
 

A belovagló és a patkolókovács képzés több százezer forintos képzési díja a diákjaink számára finanszírozhatatlan 

- véli Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója.

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által fenntartott szakiskola jelenleg lovász, illetve arra ráépülő belovagló és patkolókovács képzéseket kínál. Ez utóbbit iskolarendszerű képzésben hazánkban egyedüliként. 

Tarkó Gábor elmondta, a következő tanévtől a lovász szakmát a gazda szakképzés részeként oktathatják, amely elfogadható, éppúgy, mint a szakmák számának csökkentése is. De a változtatások miatt az intézményükben megszűnhet a belovagló és a patkolókovács képzés. Ennek veszélye miatt Lázár Vilmoshoz a Magyar Lovassport Szövetség elnökéhez fordult segítségért,

Mint arról korábban a Riderline.hu beszámolt: 

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke még az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet megjelenése előtt egy héttel levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez. Indítványozva, hogy a lovász, és belovagló képzések maradjanak továbbra is az alap-szakképesítések között. 

A levélre érkezett visszajelzés szerint a lovász szakma helyzete rendeződni látszik, ám a belovagló és a patkolókovács szakképesítések helyzete továbbra is vitatott. 

patkókészítés
patkókészítés
Fotó: pixabay

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Nyitnikék Obornakon: kikapcsolódás és tanulás

„Alszik a hóban a hegy, a völgy, hallgat az erdő, hallgat a föld…” Szabó Lőrinc sorairól könnyedén juthatnak eszünkbe az Obornak környéki erdők, hiszen havas téli időszakban, bármelyik dombról letekintünk, nyugalom tölt el bennünket. Ebben a harmonikus világban működik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, ahol bármelyik évszakban garantált a kikapcsolódás, az aktív pihenés, vagy éppen a tanulás.

„A szakpolitika számára készítünk inputokat”

Király Gábor 2017 tavaszán kezdett el az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos segéd­munkatársaként dolgozni, és az elmúlt évek szervezeti átalakításai során végül a Környezeti és Humán Erőforrások Kutatása Osztályon kötött ki, immár a NAIK-AKI keretrendszerében.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

Karácsonyi finomságok a lovadnak

Az év legmeghittebb ünnepe a karácsony. A nagy ajándékozásból lovaink sem maradhatnak ki. De mivel kedveskedjünk nekik? A legegyszerűbb persze, ha veszünk nekik valamilyen lócsemegét, amit szeretnek, de a vállalkozó kedvűek, akik ennél személyesebb ajándékra gondoltak, kipróbálhatják a házi lócsemege-készítést.

Karácsonyi ajándékötletek lovasoktól lovasoknak

Közeleg a szeretet ünnepe, s lassan itt az ideje, hogy készülj valami kedves kis aprósággal azok számára, akik fontosak neked.

Galambfajta elszánt tenyésztőknek

Úgy tűnik, hazánkban a nemzeti galambfajták tartása virágzik, ugyanakkor ez nem minden fajtára igaz. Vannak olyanok, melyek sosem mennek ki a divatból, mint például a magyar óriásgalamb, melynek állománya állandónak mondható. Előfordulnak azonban olyanok is, melyek eddig sosem jelentek meg nagyobb számban a portákon és a kiállításokon. Ilyen például a ceglédi rövidcsőrű is.

ASP: keresni kell az elhullott vaddisznókat, jutalom jár érte

Egyre komolyabb intézkedéseket hoznak a lengyelek az ASP terjedésének megakadályozására. Azt tervezik, hogy jutalmat adnak az elhullott vaddisznók bejelentőinek. Jelenleg a sertéspestis terjedési sebessége havonta 2 kilométer.