Back to top

Államfői győzelem a St. Legerben

Magyarországon született, magyar tenyésztőnél, magyar a tulajdonosa, azonban Csehországban áll tréningben, ezért nem indulhatott a Magyar Derbyben. Államfő tulajdonosa a nyáron csalódottan vette tudomásul a két éve érvényben lévő szabályokat. Az októberi Magyar St. Legerre, az év utolsó klasszikusára azonban már nem vonatkoztak ilyen szabályok, így Államfő végre indulhatott, és győzött is.

Ezzel minden bizonnyal megédesítette futtatója korábbi keserű szájízét. A St. Legert a legacélosabb ló nyeri – tartja a mondás. Ez az idei versenyre különösen igaz volt, hiszen a szezon eddigi legjobbjai, a Nemzeti Díjat és Magyar Derbyt nyert Golden Sea, a Derby-második és Kancadíj-győztes Lili, valamint a Derby-harmadik For You október végén sérülés miatt már nem tudtak starthoz állni. Így a szezon utolsó és egyben leghosszabb távú klasszikus versenyére, a 2800 méteres St. Legerre a hároméves évjárat közvetlen élmezőnyéből mindössze ketten – Államfő és Mont Master – neveztek, illetve a korosztályos nagyversenyek helyezettjeiként még Szamba és Sea My Soul szerepeltek az indulók között, míg a másik négy résztvevő eddig még nem tudott kiemelkedőt produkálni.

Államfő biztosan nyerte a St. Legert
Fotó: Vonczem Gabriella

Az indítás után az élen szívesen versenyző Mont Master diktálta a tempót, aki mögé a szintén a jó iramot kedvelő Sea My Soul helyezkedett Like The Sea kíséretében. A kissé széthúzódott mezőny a befutóegyenes előtt kezdett összetömörödni, amikor Mont Master, valamint Sea My Soul is elfáradt, miközben Államfő, valamint a nem sokkal korábban Franciaországból megvásárolt, német tenyésztésű Alter Poseidon is megelőzte a vezetőlovakat. Kisebb csata után Államfő Pavlína Filipovával a nyergében fölénybe került, majd az utolsó 100 méteren egyre jobban távolodott a mezőnytől és a célba már hathosszas előnnyel ért be az osztrák idomításban álló Alter Poseidon, valamint a harmadik helyet megtartott Mont Master előtt.

Szokatlan magyar tenyésztés

Gajdos Zsolt, Államfő tenyésztője és tulajdonosa a fölényes győzelmet látva minden bizonnyal megvigasztalódott azután, hogy a jó esélyű lovát nem indíthatta a Magyar Derbyben, két éve ugyanis a versenyszervező bevezette azt a szabályt, hogy csak magyar tréningben álló lovak indulhatnak a szezon legnagyobb versenyében. Tegyük hozzá, hogy azért ott nem ő számított volna az első számú esélyesnek.

Államfő egyébként kétéves kora óta Csehországban, Vaclav Lukánál készül.

A szép mén a Magyar Derby előtt egy hónappal, júniusban mutatkozott be a Kincsem Parkban, amikor az Alagi Díjban Lili mögött második helyen végzett. Ezután legközelebb szeptember elején láthatta a magyar nagyközönség a Magyar Háromévesek Nagydíjában, ahol Mont Master tudta csak megelőzni. A St. Legerben azonban már nem talált legyőzőre, így ezzel a három futásával összesen 3,73 millió forintot keresett a tulajdonosának. Államfő apja, Latin Lover Németországban futott anyai vonala ellenére a francia árverésről került Magyarországra és 2012-ben a Nemzeti Díj után megnyerte a Magyar Derbyt, majd a Szlovák Derbyben harmadik, illetve utolsó futásakor a Kincsem Díjban második helyet szerzett. Ezután sérülés miatt nem tudta folytatni a verseny-pályafutását. Sajnos a tenyészkarrierje nem nevezhető túl sikeresnek, hiszen viszonylag kevés tenyésztő vitte hozzá a kancáját, akik ráadásul nem is tartoztak a legjobbak közé. A Kincsem Park adatbázisa mindössze négy, versenyben futott utódját tartja nyilván.+

Államfő példája azonban azt mutatja, hogy megfelelő felneveléssel és tréningmunkával még régiós szinten is nagyon sikeres utódokat tudna adni, akár kevésbé eredményes kancából is, mint amilyen Államfő anyja, Álomvilág is volt.

A legjobb kétévesek

Ugyanezen az október 6-i versenynapon futották a kétéves korosztály legmagasabb díjazású versenyét, a Szent László Díjat. Az 1400 méteres, 3 millió forint összdíjazású versenyben mindössze heten álltak starthoz, és ezúttal csak mének vállalkoztak az indulásra. A futam előtt a szakemberek és a fogadók három lovat tartottak igazán esélyesnek a győzelemre.

Leginkább a mutatós, Nyeretlenek Versenyét fölényesen nyert, ír születésű Sonic Bangben bíztak.

Ennek az lehetett az oka, hogy Stanislav Georgiev kétévesei mindig jól szerepelnek, illetve hogy a két indulója közül őt választotta az idomár-lovas. Rajta kívül a Remény Díjat nyert, illetve a Blaskovich Ernő Emlékversenyben második Krákenben, valamint a Derby-napon Patay Sándor Emlékversenyben győztes Silver Frost-utódban, Silver Pepperben bíztak a legtöbben. A versenyben végül nem született nagy meglepetés, mert a finisben két esélyesebb ló, Silver Pepper (FR, 2szm, Silver Frost – Parand) és a nyeretlenek között korábban szintén győzedelmeskedett, magyar tenyésztésű Marlon csatázott.
Végül a Kovács-Bakos Szilviánál készülő Silver Pepper, Paizs Gáborral a hátán magabiztosan nyerte a nagydíjat az STS Istálló néven futtató magyar szindikátusnak. A harmadik helyet szintén egy hazai tenyésztésű ló, Pigeon Catcher fia, Kráken szerezte meg.

Kancák a középpontban

Rose Fire, Overdose egyik utódja
Fotó: Vonczem Gabriella

Szeptember végén az is kiderült, hogy kik a pálya legjobb kancái. Ezek a versenyek a tenyésztés számára fontos információval szolgálhatnak. A Gróf Széchenyi István Emlékversenyben 2000 méteren a Derby-évjáratú, valamint az idősebb korosztály legjobbjai csaptak össze. A 3 millió forintos összdíjazásért nyolcan álltak starthoz, közöttük a két háromévessel, Sea My Soullal és Tarzaniyával. A verseny előtt az Imperiál Díjat nyert Bíborhajnal újabb győzelmére lehetett számítani. A futam ezúttal úgy zajlott le, ahogy az a lóversenytaktikai nagykönyvekben meg van írva. A könnyű súlyt vivő Sea My Soul állt az élre, aki mögött két, szintén a jó tempót kedvelő esélyes ló, Rose Fire és Bíborhajnal ült be.

A két idősebb kanca 1400 méteren keresztül utazott a vezetőló mögött és tartalékolta az energiáját a finisre.

A befutóegyenes elején a két ló kibújt a fáradó Sea My Soul mögül, és az év elején remekelt Rose Fire (4sk, Overdose–Rainfire) Piotr Krowiczkival a nyergében megnyerte a versenyt Bíborhajnal előtt Rácz Attila tulajdonos-idomárnak. Rájuk egyedül Bubi Pata jelentett veszélyt, aki a célban hajszál híján utolérte őket, azonban végül a szoros harmadik hellyel kellett beérnie.

Csodás kancacsikók

A kétéves kancák évjárata erősnek tűnik az idei évben, így az 1300 méteres Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny igazi érdekességnek számított. Két ír születésű ló, a Patay Sándor és a Blaskovich Ernő Emlékversenyt, vagyis a kétévesek eddigi két legnagyobb versenyét meggyőzően nyert Love Forever és a nyeretlenek között, majd pedig Pozsonyban győzedelmeskedett Antilopa tűnt ki elsősorban a mezőnyből. A verseny nagyjából a várakozások szerint alakult, azt kivéve, hogy a favorit Love Forever a jó startja után annyira visszaesett, hogy mire újra lábra kapott, több mint tíz hosszal a többiek mögött találta magát. Ilyen rövidtávon ez olyan nagy hátránynak számít, amelyet csaknem lehetetlen behozni, és az eddig veretlen kancának sem sikerült.

Az élen viszont Antilopa (IRE, 2pk, Sir Pancealot – Aqueous) biztosan haladt a győzelem felé Zdenko Smidával a nyergében, és csupán egy másik ír születésű ló, Nebáncsvirág tudott egy ideig veszélyt jelenteni rá. Antilopa azonban végig kitartott, és megszerezte a győzelmet a Cernolik Istálló, valamint Stanislav Georgiev idomár számára Nebáncsvirág, valamint a harmadik helyre felfutott Love Forever előtt.

Kállai Pálra emlékezve

A szezon vége felé, október 13-án futották a Budapesti Díjat, amely 2006 óta a Kállai Pál Emlékverseny nevet is viseli. A zsokélegenda 13 évvel ezelőtt vesztette életét, miután a pályán az első futam előtt rosszul lett. Kállai Pál nem csak Magyarországon ismert és elismert, amelynek ékes bizonyítéka, hogy a világ egyik legnevesebb galoppszaklapja, az angol Racing Post éppen a verseny napján jelentetett meg egy terjedelmes írást a karrierjéről.

A Kincsem Parkban 1400 méterre, 2 millió forintnyi összdíjazás mellett futották a róla elnevezett díjat a hároméves és idősebb lovak.

Dante’s Peak nyerte a Budapesti Díjat
Fotó: Vonczem Gabriella

Ezúttal ötindulós minimezőny állt starthoz a futamban, ahol favoritgyőzelem született Dante’s Peak (GB, 3pm, Harbour Watch –Disco Ball) révén. Az Álmodó Istálló színeiben és Maronka Gábornál készülő hároméves ménnel a befutóban egyedül Báthory tudott lépést tartani, és a két ló sokáig fej-fej mellett galoppozott. Dante’s Peak Jaroslav Línekkel a nyergében aztán az utolsó 50 méteren fölénybe került, és háromnegyed hosszal győzött Báthory, illetve az őket három hosszal követő Cirfandli előtt.

Novemberben a 2019-es galoppszezon utolsó hónapjába lépünk, hiszen az utolsó versenynapot november 24-re írta ki a versenyszervező Kincsem Nemzeti Kft. Az év végéig már csak egy kiemelt versenyt futottak a telivérek, a 2800 méteres Lovaregyleti Díjat, amelyre november 3-án került sor. Az utolsó hetekben még a kétévesek versenyei lehetnek különösen érdekesek, hiszen ekkor már el lehet gondolkozni azon, hogy kik lesznek a jövő évben a nagy, klasszikus hároméves versenyek főszereplői, és ki nyerheti jövőre a Magyar Derbyt.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hetvenéves a mester

A Hódmezővásárhelyen élő kovácsmestert, Imre Sándort olvasóink közül bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, hisz az 1980-as évek végétől végigkísérte lovas-, benne fogathajtósportunk hazai és itthon rendezett nemzetközi eseményeit. Talán az a mondása sem ismeretlen, amelyet most, a jeles alkalomkor is felidézett: „Kovácsnak és cigányzenésznek születni kell”.

Fajtaklubot alapítottak az őshonos baromfifajta-tenyésztők

Összefogtak a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségén belül a magyar fajtákat tenyésztő gazdák. Kezdeményezésük mögött semmiféle anyagi megfontolás nincs, céljuk tisztán a hazai baromfi génkincs megőrzése, bemutatása és népszerűsítése.

Háziállatainkat is veszélyeztetik - Kullancsok által terjesztett betegségek

A körülöttünk élő háziállatfajok szinte mindegyikében okoznak különféle megbetegedéseket a kullancsok. Ezek a betegségek nem söpörnek végig állományokon, állatról állatra nem terjednek, az élősködők „csak” a betegségek kialakulását idézik elő.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.

Sikeres volt a madárinfluenza járvány elleni harc, indulhat az újratelepítés

Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Magyarországon, így július 10-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az intézkedéssel párhuzamosan – szigorú hatósági kontroll mellett – megkezdődhet az érintett telepek újratelepítése is.

Veszélyes kihívás az állatok ijesztgetése

Fiatalok kihívás formájában arra biztatják egymást, hogy házi- és haszonállatokat ijesszenek meg, és erről videó posztban számoljanak be az interneten. Az állattartók a veszélyekre figyelmeztetnek.

The show must go on - Nemzetközi Díjlovaglófesztivál, CDI-W – Máriakálnok

A világ első nemzetközi versenyét a koronavírus-zárlat után a máriakálnoki Dressurzentrum rendezte meg június 26. és 28. között, a 2021-es világkupa-sorozatot így a CDI-W Máriakálnok nyitotta meg. Érezhető volt a nagy vágyakozás a versenyekre, mert reggeltől estig szinte szünet nélkül lovagolták a programokat, mindezt igazi nyári kánikulában.

Az angus marhákban megtalálta a számítását

Havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk a Magyar Mezőgazdaságban. Olyan családi gazdaságokat mutatunk be, amelyeket a generációváltás eredményeként fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. Az első részben az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdaságról, illetve annak ügyvezetőjéről, Molnár Bencéről olvashatnak.

Lovardaátadó – a cél az öttusakomplexum!

Gyömrő határában, a Tövesmajor lovardában lovardaátadó ünnepséget tartottak. Az új fedeles létesítménynek köszönhetően a jövő olimpikonjai a kornak megfelelő infrastrukturális körülmények között készülhetnek a versenyekre. A lovarda egyben a Trion SC öttusázó klub székhelye is, ahol nem mellesleg az ausztrál klasszist, a riói olimpiai bajnok Chloé Espositót készítették fel az ötkarikás játékokra.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.