Back to top

Lenyűgöző látvány: a fülesbaglyok legnagyobb városi telelőhelye itt van a szomszédban

Nagykikinda központjában áll egy fa, amin télen akár 145 bagoly is pihen. Ebben az időszakban több száz fülesbagoly érkezik a városba, hogy ott töltse a telet. Sok turistát, kutatót és a BBC stábját is odavonzotta a nem hétköznapi látvány.

Szerbiában több város büszkélkedhet azzal, hogy nagy számban ad teret az október végétől telelni érkező erdei fülesbaglyoknak. A világcsúcstartó a bánáti Nagykikinda, ahol eddig a legnagyobb létszám a város központjában közel 750 bagoly volt.

November a baglyok hónapja Nagykikindán, ezt a hónapot el is nevezték a helybéliek sovembar-nak (sove jelentése = baglyok + novembar = november). Minden évben nagy szeretettel várják vissza téli lakóikat, akik a város védjegyévé váltak. Az erdei fülesbaglyok világszerte híressé tették a bánáti várost. Sok turistát, valamint madár- és természetbarátot vonz a különös természeti jelenség.

A nem mindennapi látvány a BBC One Planet stábját is lázba hozta, több napot töltöttek el a helyszínen 2015-ben és 2018-ban. Megfigyelték az erdei fülesbaglyok repülési szokásait, valamint a helybéliek és a madarak viszonyát. Dokumentumfilmjükben hangsúlyozták a város befogadó szerepének fontosságát.

Hazai és külföldi ornitológusok is hasonlóan elismerően nyilatkoznak Nagykikindáról, a legfontosabb és legnagyobb téli fülesbagoly-telelőhelynek nyilvánították.

A helyiek felismerték a madarak ökoturisztikai jelentőségét. Minden év novembere a baglyok ünnepléséről szól. Kiállításokat, előadásokat tartanak, és megszámolják a gyerekekkel együtt a baglyokat. Folyamatos a helyiek edukációs programja, hogy minél inkább megismerjék, megszeressék és védjék a város visszatérő lakóit.

Az erdei fülesbaglyok különös atmoszférát varázsolnak Nagykikindán, de nem pusztán ezért fontosak. Rendkívül hasznosak ezek az éjszakai madarak, megóvják a helyet a nem kívánt rágcsálóktól. Körülbelül fél millió egérszerű rágcsálót esznek meg az öt téli hónap alatt.

A baglyok nem csak a kedvező földrajzi elhelyezkedés és dús növényzet miatt választották Nagykikindát, a helyiek szeretetteljes fogadtatása miatt térnek vissza évről évre.

 

Forrás: 
serbia.com/rts.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.