Back to top

Lenyűgöző látvány: a fülesbaglyok legnagyobb városi telelőhelye itt van a szomszédban

Nagykikinda központjában áll egy fa, amin télen akár 145 bagoly is pihen. Ebben az időszakban több száz fülesbagoly érkezik a városba, hogy ott töltse a telet. Sok turistát, kutatót és a BBC stábját is odavonzotta a nem hétköznapi látvány.

Szerbiában több város büszkélkedhet azzal, hogy nagy számban ad teret az október végétől telelni érkező erdei fülesbaglyoknak. A világcsúcstartó a bánáti Nagykikinda, ahol eddig a legnagyobb létszám a város központjában közel 750 bagoly volt.

November a baglyok hónapja Nagykikindán, ezt a hónapot el is nevezték a helybéliek sovembar-nak (sove jelentése = baglyok + novembar = november). Minden évben nagy szeretettel várják vissza téli lakóikat, akik a város védjegyévé váltak. Az erdei fülesbaglyok világszerte híressé tették a bánáti várost. Sok turistát, valamint madár- és természetbarátot vonz a különös természeti jelenség.

A nem mindennapi látvány a BBC One Planet stábját is lázba hozta, több napot töltöttek el a helyszínen 2015-ben és 2018-ban. Megfigyelték az erdei fülesbaglyok repülési szokásait, valamint a helybéliek és a madarak viszonyát. Dokumentumfilmjükben hangsúlyozták a város befogadó szerepének fontosságát.

Hazai és külföldi ornitológusok is hasonlóan elismerően nyilatkoznak Nagykikindáról, a legfontosabb és legnagyobb téli fülesbagoly-telelőhelynek nyilvánították.

A helyiek felismerték a madarak ökoturisztikai jelentőségét. Minden év novembere a baglyok ünnepléséről szól. Kiállításokat, előadásokat tartanak, és megszámolják a gyerekekkel együtt a baglyokat. Folyamatos a helyiek edukációs programja, hogy minél inkább megismerjék, megszeressék és védjék a város visszatérő lakóit.

Az erdei fülesbaglyok különös atmoszférát varázsolnak Nagykikindán, de nem pusztán ezért fontosak. Rendkívül hasznosak ezek az éjszakai madarak, megóvják a helyet a nem kívánt rágcsálóktól. Körülbelül fél millió egérszerű rágcsálót esznek meg az öt téli hónap alatt.

A baglyok nem csak a kedvező földrajzi elhelyezkedés és dús növényzet miatt választották Nagykikindát, a helyiek szeretetteljes fogadtatása miatt térnek vissza évről évre.

 

Forrás: 
serbia.com/rts.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Láz-tetői kilátó: szemet gyönyörködtető panoráma

A Keszthelyi-hegységben a Bakonyerdő Zrt. hat kilátója várja a tájat felfedezni vágyókat. Többségük gyönyörű balatoni panorámát kínál, ám igazi gyöngyszem a hegységet belülről megmutató Láz-tetői kilátó.

Nyitnikék Obornakon: kikapcsolódás és tanulás

„Alszik a hóban a hegy, a völgy, hallgat az erdő, hallgat a föld…” Szabó Lőrinc sorairól könnyedén juthatnak eszünkbe az Obornak környéki erdők, hiszen havas téli időszakban, bármelyik dombról letekintünk, nyugalom tölt el bennünket. Ebben a harmonikus világban működik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, ahol bármelyik évszakban garantált a kikapcsolódás, az aktív pihenés, vagy éppen a tanulás.

Tömjén és mirha a Bibliában

A Biblia a „könyvek könyve”, a világon legtöbbet olvasott könyv. Több mint ezer éven át írták csaknem félszázan, egymástól térben és időben távol azzal a céllal, hogy Isten munkáját és üzenetét tolmácsolják. A Szentföld változatos felszínű, mediterrán és szubtrópusi éghajlatú terület, növényzete, mezőgazdasági kultúrája különbözik a miénktől.

Zamatos, illatos grincsfák

A grincsfának nincs konkrét értelmezése, szabad műfaj, amelynek eredménye egy olyan alkotás, amelyben ott az ünnep öröme, de a nehézségek és a kihívások üzenete is. Valójában a mai világunk rajzolódik ki minden darabban.

Folytatódott a Zöld Szív program

Ahogyan eddig már több alkalommal, a közelmúltban is jó ügy mellé álltak az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai, ezúttal kifutót építettek a Miskolci Állatkertben.

Galambfajta elszánt tenyésztőknek

Úgy tűnik, hazánkban a nemzeti galambfajták tartása virágzik, ugyanakkor ez nem minden fajtára igaz. Vannak olyanok, melyek sosem mennek ki a divatból, mint például a magyar óriásgalamb, melynek állománya állandónak mondható. Előfordulnak azonban olyanok is, melyek eddig sosem jelentek meg nagyobb számban a portákon és a kiállításokon. Ilyen például a ceglédi rövidcsőrű is.

ASP: keresni kell az elhullott vaddisznókat, jutalom jár érte

Egyre komolyabb intézkedéseket hoznak a lengyelek az ASP terjedésének megakadályozására. Azt tervezik, hogy jutalmat adnak az elhullott vaddisznók bejelentőinek. Jelenleg a sertéspestis terjedési sebessége havonta 2 kilométer.

Különleges téli élmények a Hévízi-csatornán

Javában zajlik Hévízen a vízitúraszezon, melynek a természet értékeit védő szigorú szabályai vannak. Lássuk, mit érdemes tudni azoknak, akik szeretnének vízre szállni.