Back to top

Lenyűgöző látvány: a fülesbaglyok legnagyobb városi telelőhelye itt van a szomszédban

Nagykikinda központjában áll egy fa, amin télen akár 145 bagoly is pihen. Ebben az időszakban több száz fülesbagoly érkezik a városba, hogy ott töltse a telet. Sok turistát, kutatót és a BBC stábját is odavonzotta a nem hétköznapi látvány.

Szerbiában több város büszkélkedhet azzal, hogy nagy számban ad teret az október végétől telelni érkező erdei fülesbaglyoknak. A világcsúcstartó a bánáti Nagykikinda, ahol eddig a legnagyobb létszám a város központjában közel 750 bagoly volt.

November a baglyok hónapja Nagykikindán, ezt a hónapot el is nevezték a helybéliek sovembar-nak (sove jelentése = baglyok + novembar = november). Minden évben nagy szeretettel várják vissza téli lakóikat, akik a város védjegyévé váltak. Az erdei fülesbaglyok világszerte híressé tették a bánáti várost. Sok turistát, valamint madár- és természetbarátot vonz a különös természeti jelenség.

A nem mindennapi látvány a BBC One Planet stábját is lázba hozta, több napot töltöttek el a helyszínen 2015-ben és 2018-ban. Megfigyelték az erdei fülesbaglyok repülési szokásait, valamint a helybéliek és a madarak viszonyát. Dokumentumfilmjükben hangsúlyozták a város befogadó szerepének fontosságát.

Hazai és külföldi ornitológusok is hasonlóan elismerően nyilatkoznak Nagykikindáról, a legfontosabb és legnagyobb téli fülesbagoly-telelőhelynek nyilvánították.

A helyiek felismerték a madarak ökoturisztikai jelentőségét. Minden év novembere a baglyok ünnepléséről szól. Kiállításokat, előadásokat tartanak, és megszámolják a gyerekekkel együtt a baglyokat. Folyamatos a helyiek edukációs programja, hogy minél inkább megismerjék, megszeressék és védjék a város visszatérő lakóit.

Az erdei fülesbaglyok különös atmoszférát varázsolnak Nagykikindán, de nem pusztán ezért fontosak. Rendkívül hasznosak ezek az éjszakai madarak, megóvják a helyet a nem kívánt rágcsálóktól. Körülbelül fél millió egérszerű rágcsálót esznek meg az öt téli hónap alatt.

A baglyok nem csak a kedvező földrajzi elhelyezkedés és dús növényzet miatt választották Nagykikindát, a helyiek szeretetteljes fogadtatása miatt térnek vissza évről évre.

 

Forrás: 
serbia.com/rts.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendég a tundrákról - A kis sólyom

A kis sólyom – vagy, ahogy korábban hívták, törpe sólyom – hegyes szárnyú, gyors röptű madár. A kiszínezett öreg hím nagyon szép, fejtetője sötét palaszürke finom fekete vonalkákkal, háta, felső farkfedői, valamint válltollai palakékek, faroktollai hamvas szürkék csúcsukon keskeny fehér végszalaggal, előtte széles, fekete harántsávval.

Kutyafogat a Mátrában

Őszi színeit öltötte magára a Mátra. Az erdő sárgán hullámzik a hegyek-völgyek vonulatán, amíg a szem ellát. A megnyugtató csöndben különös hang üti meg a fülemet Mátrafüredhez közeledve. Kutyaugatás; de nem egy, nem kettő. Hamarosan kiderül, hogy harminckilenc kutya kelti a hangzavart. A kutyák körül Hering Tamás serénykedik, ugyanis túrázókat vár.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Komposztálható címke

A Label Pro Industries és a Fruit Label Pro által együttesen gyártott Bio-Label vezető szerepet tölt be Dél-Afrikában a komposztálható gyümölcscímkézés területén. Az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak is megfelelő címke, amelyet a TÜV Austria „OK Compost” jelöléssel minősített, olyan cellulózból készül, amelynek alapanyaga fenntarthatóan művelt erdőgazdaságokból kerül ki.

Egy jó hangutánzó kakadu – Viszonylag könnyen tenyészthető

A fehérbóbitás kakadut gyakran az angol szakzsargonból átvett elnevezése alapján csak umbrella-nak nevezik. Jelentése ernyő, mely az akár diadémra is emlékeztető bóbitára utal, melyet a madár akkor nyit ki, ha ideges, vagy ha párjának kedveskedni próbál. Olykor a kézszelíd állatok is kinyitják tolldíszüket.

A multifunkcionális erdők lehetnek a kulcs az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseinek eléréséhez

Négy, az EU erdésztársadalmát képviselő szervezet „Lássuk a fáktól az erdőt - az EU erdőinek multifunkcionális szerepe” címmel január 21-én szakmai napot szervezett az Európai Parlamentben. Az esemény a multifunkcionális erdőknek az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseihez való jelentős hozzájárulásával foglalkozott.

Több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk

Egy most záruló K+F projekt során olyan mintavételi módszert fejlesztett ki egy független laboratórium, amellyel sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kaphatunk a mikroműanyagok kutatása során: az eddig mért adatoknál akár 3-5-ször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció.

Az ausztrálok „balkáni gerléje”

A balkáni gerle hazánkban ma az egyik leggyakoribb galambféle – úgy a városokban, mint a vidéki portákon gyakorta megtelepszik, s akár még az enyhébb teleken is nevel fiókákat.

Folytatódik a vidék megerősítése - Vidékfejlesztés és az agrárium

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése 2020-ban, a gazdák kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a támogatáspolitikában – mondta Nagy István agrárminiszter nemrégiben a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján, Budapesten.