Back to top

Vége a korlátlan ételfogyasztásnak?

Véget vetnének egyes szállodák a korlátlan és ingyenes élelmiszerfogyasztás gyakorlatának, mert rendkívül pazarló és sok erőforrást feleslegesen köt le. Ahol megpróbálkoztak a váltással, meglepő, de nem érkezett panasz.

Annak érdekében, hogy mérsékeljék az élelmiszerpazarlást, a Kimpton Hotel Monaco az Oregon állambéli Portlandben felhagyott az ingyen kenyér gyakorlatával. Korábban ugyanis minden ételhez korlátlanul lehetett kenyeret fogyasztani – írja a Skift.com. A négy hónapja tartó kísérlet során felmérték, hogy nagyjából 10 kilóval kevesebb kenyértészta fogy hetente, és mintegy 30 kiló vajat spórolnak meg egy hónapban. A kenyeret ezentúl is kínálják, de a vendégeknek kérniük kell.

Panasz nem igazán érkezett emiatt – teszi hozzá a cikk.

„Nem látunk különbséget a vendégek elégedettségében” – mondta el a lapnak Monica McBride, a WWF élelmiszerpazarlásért felelős témavezetője, aki szorgalmazta a váltást a hotelnél. Ráadásul a kenyereket helyben sütő alkalmazottak munkaidejének egy része felszabadult, így más, hasznosabb tevékenységet végezhetnek ezen idő alatt.

A gyakorlat egyre inkább terjed szerte a világon, mivel a szállodák felismerték: sem gazdaságilag, sem morálisan nem célravezető a korlátlanul kínált élelmiszer politikája.

Aktivisták már korábban is többször rámutattak, hogy az egyébként népszerű all-you-can-eat vendéglátás, vagyis az adott összegért korlátlan fogyasztást biztosító módszer rendkívül pazarló. Ennek részben az is az oka, hogy a szállodák és éttermek túlrendelnek, nehogy idő előtt elfogyjon az étel, valamint a lehetőséggel élve a vendégek is többet szednek a tányérjukra, mint amennyit végül elfogyasztanak.

Az élelmiszertermelés fenntarthatóságának egyik kulcsfontosságú eleme az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, amely egyre inkább a figyelem középpontjába kerül az utóbbi években. Világszerte egészen döbbenetes összeget, mintegy 400 milliárd dollárt tesz ki annak az élelmiszermennyiségnek az értéke, amely felhasználás helyett a kukákban végzi.

Mindez nem csupán az éhezés miatt probléma, hanem azért is, mert a kidobott élelmiszer megtermelése és szállítása jelentős környezetterheléssel járt.
Forrás: 
Skift.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Újabb pályázati felhívások várhatók

A Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló 10 felhívás mellett további öt megjelenését vetítette előre Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője a FruitVeB évértékelő konferenciáján. Ha pedig lesznek visszahulló pénzek, akkor még újabb pályázatok is várhatók. Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Tavasszal is folytatódik a zöldítési program

A vártnál nagyobb sikerrel zárult az ÉSZAKERDŐ Zrt. Erdészeti Erdei Iskoláinak éves programjában szereplő iskolazöldítési akció. Kilenc oktatási intézményből csaknem 1700 gyermek volt részese az eseményeknek. A kezdeményezés eredményeképpen az iskolák udvarán vagy azok közvetlen környezetében juhar-, kőris-, tölgy-, hárs- és vadkörtecsemetéket ültettek.

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.

Környezetkímélő juhokat nemesítenek Új-Zélandon

Metángáz csökkentését szolgáló genetikai programot vezet be Új-Zéland, amelynek keretében hamarosan alacsony metán kibocsátású tenyészkosokat hoznak forgalomba.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.

Új meztelencsigák érkeztek, még nem tudni, hogy ezek is lerágják-e majd a fél kertet

2019-ben a kertészeti kultúrákban, de helyenként a szántóföldön is nehezen leküzdhető károkat okoztak a csupasz- vagy más néven a meztelencsigák. Ráadásul az év második felében újabb két csupaszcsigafaj jelent meg Magyarországon – most még nem tudni, hogy mennyire találják meg nálunk az életfeltételeiket, de jobb felkészülni.

Egyre kevesebben szántanak Amerikában

A szántás és a szintetikus vegyszerek helyett egyre többen választják a minimális talajművelést az USA-ban. Ha nem változtatunk a hagyományos művelésen, hamarosan elveszik a kultúrnövények termesztésének lehetősége.