0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Juhászkutyák helyett alpakák védik a karácsonyi pulykákat

Nem kellenek pitbullok és juhászkutyák, van ugyanis egy új őrző-védő állat. Bár nem néznek ki ádáz vadállatnak, de egy berkshirei farmon egy tíz alpakából álló nyáj már vagy három éve őriz 24 ezer értékes karácsonyi pulykát.

Az alpakák nyugodtan legelészve, éjjel-nappal védik a madarakat a rókáktól. Bár az alpakák barátságosak az emberekkel, a rókákat illetően rendíthetetlenek. Behatolótól származó legkisebb nesz esetén azonnal riadót fújnak és elkezdenek gyorsan szaladni, patáikkal addig rugdosva és köpködve az ellenséget, amíg a rókák rá nem jönnek arra, hogy itt nincs helyük, és értelmetlen próbálkozniuk. Néha nyájként az állatok akár még le is taposhatják a rókát.

Három év elteltével megfelelőnek bizonyultak a feladatra. Azóta egyetlen pulykát sem vittek el a rókák.

Egyébként az alpakák jobban megférnek a pulykákkal, mint a harapós kutyák, és 18–24 év élettartamuk alatt a gondozásuk is viszonylag könnyebb.

Az alpakák természetes rókariasztók, mivel a vadonban meg kell védeniük a fiatal állatokat. A rókák ugyanis gyakran elviszik az egyedül hagyott gyenge vagy újszülött kis jószágokat. Éles látásuk és hallásuk révén az állatok már messziről ösztönösen észreveszik a ragadozókat és menekülésre késztetik a betolakodókat. E tulajdonságuk miatt a juhok, kacsák és tyúkok őrzése terén is népszerűvé váltak.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/inews.co.uk