Back to top

Nyitnikék Obornakon: kikapcsolódás és tanulás

„Alszik a hóban a hegy, a völgy, hallgat az erdő, hallgat a föld…” Szabó Lőrinc sorairól könnyedén juthatnak eszünkbe az Obornak környéki erdők, hiszen havas téli időszakban, bármelyik dombról letekintünk, nyugalom tölt el bennünket. Ebben a harmonikus világban működik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, ahol bármelyik évszakban garantált a kikapcsolódás, az aktív pihenés, vagy éppen a tanulás.

Fotó: Varga György

Ez utóbbiban, vagyis ismereteink bővítésében szakértő erdészek és erdőmérnökök segítenek. Örömmel, lelkesen mutatják be az erdőt, az erdő élővilágát, az erdőgazdálkodást és a vadászatot, nemcsak az iskolába érkező óvodás és iskolás csoportoknak, hanem családoknak, baráti vagy céges társaságoknak egyaránt.

Erdei iskolánk működtetésének egyik kiemelt célja, hogy tudatosítsa a gyermekekben az erdők, a környezet fontosságát, ezáltal erősítse a felnövekvő nemzedékekben a természet szeretetét és tiszteletét.

További célunk, hogy a fiatalok közelről megismerkedjenek az erdészek munkájával, mely az erdő minden életszakaszát felöleli: a csemetetermeléstől a fakitermelésig.

A zalakarosi Csiga-túra tanösvényünk kapcsán fogalmazódott meg bennünk először, hogy felhívjuk a figyelmet a Slow-life mozgalomra, aminek irányelvei bárhol a világon érvényesek, így Obornakon is. A mozgalom lényege: mai rohanó világunkban se menjünk el az élmények mellett, legyen idő pihenni, és észrevenni a „csodákat” a környezetünkben: ősszel a hulló faleveleket, télen a vadnyomokat a hóban, kikeletkor a csilingelő madárhangokat, nyáron pedig a csodás színekben pompázó mezei virágokat.

Az erdei iskola környékén is várnak ilyen „csodák”. Akár a rövidebb (2 kilométeres), akár a hosszabb (4 kilométeres) túraútvonalat választják a csoportok, találkozhatnak a természet kincseivel, termésekkel, különleges növényekkel, forrásokkal, állatokkal.

Ha az épületektől északra indulunk, nem messze vadetetőt és sószórót találunk, amelyeknek a vadgazdálkodásban van nagy szerepük. Minden gyerekcsoport szívesen időzik ott a túrák során.

Fotó: Fűrné Kinsztler Anita

Az erdei iskola szomszédságában áll a 2016-ban átadott Nyitnikék Erdei Szálló, amely iránt egyre több bakancsos turista és családi, baráti társaság érdeklődik. Akik több napra látogatnak el hozzánk, érdemes a környék távolabbi pontjait is felfedezniük. A Kéktúra-útvonal az épületegyüttes szomszédságában húzódik, így könnyedén rácsatlakozhatunk. Elgyalogolhatunk a 3 kilométerre lévő Várdomb-forráshoz, a túra tervezésekor azonban számoljunk a zalai dombok miatti szintkülönbségekkel. Ha már a környéken barangolunk, érdemes elmenni a 4 kilométerre található homokkomáromi szőlőhegyre és a kegytemplomhoz.

Fotó: Fűrné Kinsztler Anita

Messzebbről – gépjárművel – érkezőknek meleg szívvel ajánljuk a Nagykanizsai Parkerdőt és a Csónakázó-tavat, Újudvar környékén a Kőszikla-szurdokot és a Csibiti-tavat. Picit távolabb, 35 kilométerre található a Zalakarosi Parkerdő a már említett Csiga-túra tanösvénnyel, és nem utolsósorban a város méltán híres fürdőjével, de akinek ideje engedi és kedve tartja, mindenképp töltsön el pár órát a dél-zalai városkában és környékén!

Választható témakörök

Az erdei iskola programjait az adott korosztályhoz és az egyedi igényekhez igazítjuk. A gyerekekre igazi csapatmunka vár, rengeteg játékos feladattal, összegzéssel, következtetéssel, mind-mind a problémamegoldó képességüket, kreativitásukat fejleszti, emellett erősíti bennük a csapathoz tartozás érzését is.

  • Mesél az erdő: bemutatjuk a fás és lágy szárú növényeket, megismerkedünk az erdei életközösséggel és az erdő szintjeivel.
  • Az aprók világa: részletesen megvizsgáljuk a növényeket, virágokat, megnézzük, hogy festenek testközelből a gombák és a talajlakók, a pókok és a rovarok. Megtanuljuk a mikroszkóp használatát.
  • Környezetünk és mi: az erdőt mint rendszert vizsgáljuk. Megfigyeljük, milyen hatásai vannak az időjárásnak. Sokat beszélgetünk arról, hogyan hatunk mi emberek a környezetre, mit lehet tenni otthon és az iskolában a környezetünk védelmében.
  • Vadak és szelídek: beazonosítjuk a vadat képről, hangról és a nyomuk alapján. Vadlest látogatunk, és találkozunk vadászokkal is, hogy megismerhessük a munkájukat.
  • A Zalai-dombság: a földrajzi jellegzetességeken kívül megismerkedünk Zala megye néprajzi értékeivel, népszokásaival, a helyi ételkülönlegességekkel, például a dödöllével. Térkép alapján tájékozódunk rövidebb-hosszabb túráinkon, majd langallósütéssel vagy agyagozással pihenjük ki a nap fáradalmait.
  • Az erdő és az ember: fontos kérdésekre keressük a választ. Kik dolgoznak az erdőben? Miért fontos az erdőgazdálkodás, egyáltalán mit jelent az, hogy gazdálkodunk az erdővel? Beszélgetünk az erdő életciklusairól, az erdész feladatairól, és bepillantunk a törvényi szabályozásba is egy picit.
  • Esőnap: ha nem tudunk kimenni az erdőbe, akkor is sokat beszélgetünk róla, és önfeledten játszunk közben. Erdőmodellt állítunk, bemutatjuk az erdő szintjeit. Két kedvenc játékunk: Amerikából jöttem és Activity – erdész módra. Mikroszkópozunk, filmezünk, próbáljuk felismerni a madárhangokat, ezúttal a CD-lejátszóból.

Sok más izgalmas és érdekes móka van még a tarsolyunkban! Szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt!

További információk:

Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola

8882 Eszteregnye-Obornak,

Eszteregnye kt. 0197/5

GPS: 46º30’43,07” É; 16º53’19,70” K

Vezető: Povics Noémi

Mobil: +36 (30) 511 3213

E-mail: povics.noemi@zalaerdo.hu, kozjolet@zalaerdo.hu

Steyer Edina

Zalaerdő Zrt.

Fotók: Fűrné Kinsztler Anita, Steyer Edina, Varga György

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új lendületet vehet a generációváltás az agráriumban

Nagyobb szerepvállalásra ösztönözné a fiatal gazdákat az Agrárminisztérium, részben a tárca szakiskolai hálózatán keresztül, illetve a Vidékfejlesztési Programból igényelhető támogatások segítségével – jelentette ki Szinay Attila közigazgatási államtitkár Miskolcon, az Újjászülető vidék elnevezésű konferencián.

Olvad a jég a Himaláján: a növények meg egyre jobban benépesítik a Mount Everest térségét

Egy új jelentés szerint a Mount Everest körüli területek újabb részein kezdett el nőni a növényzet, mivel a hőmérséklet növekedése megolvasztja a jeget a Himaláján.

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

Elfeledett hős

A napokban volt 124 éve, egészen pontosan január 16-án, hogy dr. Lumniczer Sándor orvos, kétszeres Európa- és háromszoros világbajnok agyaggalamb-lövő vadászember világra jött.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Mogyorótelepítést tervez? Erre figyeljen!

A mogyoró spontán szaporodik hazánkban, sokfelé előfordul, a gazdaságos termesztése mégsem egyszerű. Nemcsak arra kell figyelni, hogyan védhetjük meg a magot elfogyasztó mogyoróormányostól, a technológiában sok más buktató is van. Kis létszámú, konzultációs szakmai napot rendez mogyoróültetvény telepítését tervezőknek a Gyümölcs.org csapata Gödöllőn a Szent István Egyetem Gorka termében.