0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 23.

Folyamatos fejlődés – romló piaci feltételekkel

Lengyelország sajátossága, hogy ott – ellentétben a térség más országaival – a szocializmus évtizedeiben sem kollektivizálták a mezőgazdaságot. Az ország manapság 14,5 millió hektár termőterületét 1,41 millió, csaknem 100 százalékban egyéni gazdák által vezetett gazdaság műveli, ezek összesen 2,3 millió főt, az összes lengyelországi munkavállaló 16,3 százalékát foglalkoztatják.

A gazdaságok fele kevesebb, mint 5 hektáron gazdálkodik. A varsói agrár- és élelmiszergazdasági intézet adatai szerint mindössze 400 ezerre tehető azoknak a gazdáknak a száma, akik jövedelmének túlnyomó hányada a mezőgazdasági termelésből származik.

Az Európai Unió „új” tagországainak legnagyobbikában nagy társadalmi elismerés övezi a földművelés. Az összes gazda jó egyötöde fiatalabb 40 évesnél, emellett az összes agrárgazdaság egyharmadát hölgyek vezetik. A lengyel lakosság 38 százaléka él vidéki térségben, és az oda történő bevándorlás meghaladja a városba vándorlók számát.

Tény, hogy a mezőgazdaságilag hasznosított terület kétharmada rossz minőségű, alacsony tápértékű földnek számít. A nyári hónapokban nagy kihívás az öntözés megoldása, mivel az Európai Unió tagországai közül csak Csehországban, Cipruson és Máltán alacsonyabb a természetes víztartalék.

Az ökomódszerekkel művelt terület 580,7 ezer hektár, az összes földterület 4 százaléka, ami számos más európai országhoz képest szerénynek mondható. Az ökológiai feldolgozóüzemek száma kereken 700-ra tehető, termelésük túlnyomó része exportra kerül.

Az agrártermékek számottevő szerepet játszanak az ország exportjában, részesedésük a teljes kivitelben eléri a 13,5 százalékot. A mező- és élelmiszergazdasági export értéke 2018-ban megközelítette a 30 milliárd eurót, ami a 2004-ben, az EU-csatlakozás évében elért 5,2 milliárd eurós exportbevétel csaknem hatszorosa. Lengyelország nettó exportőr agrártermékekből, és az Európai Unió legnagyobb termelője almából, baromfihúsból, burgonyából, gombából, eperből, ribizliből, fehérkáposztából és répából.

A lengyel agrárkivitel több mint négy­ötöde az EU-partnerországokba kerül, ezen belül a legfőbb viszonylatnak számító Németország részaránya eléri a 25 százalékot.

Az európai támogatási források nagyban hozzájárultak az ágazat gyors és látványos fejlődéséhez: 2004 és 2017 között a lengyel gazdáknak juttatott közvetlen kifizetések elérték a 28 milliárd eurót, és ezek teszik ki a gazdák jövedelmének 50 százalékát.

Az elmúlt években súlyos kihívások érték a lengyel mezőgazdaságot. Ezek közül a legsúlyosabb az afrikai sertéspestis megjelené­se volt az ország keleti részeiben. Az 500 ezer üzemet magába foglaló baromfihús-termelés ugyanakkor a lengyel mezőgazdaság legdinamikusabban fejlődő szektorának számít. Az évi több mint 2 millió tonnás baromfihús-termelés az EU-ban a dobogó legmagasabb fokára röpítette az ágazatot, megelőzve Franciaországot és Németországot.

A kertészetekben évi 2 millió tonna almát termelnek. Az almaágazatban érdekelt gazdaságok különösen megszenvedték a 2014-ben Oroszországgal szemben bevezetett uniós embargót, mivel azelőtt a lengyel almatermelés 60 százaléka Oroszországba került.

Az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból szintén nagy veszteségeket okozhat a lengyel agráriumnak. 2018-ban az Egyesült Királyságba irányuló agrárexport elérte a 2,4 milliárd eurót, ami a teljes lengyel agrárkivitel mintegy tizede.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság