Back to top

Kert-trend 2020: a kert a pihenésé, divat a kék

A kerti divatirányzatokat előre vetítő európai szakvásárok, a nagy-britanniai Glee és a németországi Spoga+Gafa tapasztalatai alapján elmondható, hogy 2020-ban nem lesz átütő változás a kerti trendekben. Folytatódik a „termeld magad”, illetve a városi kert-mozgalom. A legdivatosabbak a természethű és rovarbarát kertek. Az év színe pedig a klasszikus kék.

2020 színe a klasszikus kék
2020 színe a klasszikus kék
A kerti berendezések és kiegészítő kellékek gyártói és forgalmazói azt hangsúlyozzák, hogy a kert a pihenés helye, és csak annyit dolgozzunk benne, amennyit jól esik. Ehhez jó alapot nyújt az, ha

a kert növényvilágát ökológiai alapon választjuk meg: azt ültetünk, ami különösebb gondozás nélkül is szépen díszlik.

Divat a kissé rendezetlen, természethű virágos rét. Egyre népszerűbbek a virágzó évelők, amelyeket nem kell minden évben újraültetni. Trendi a beporzóbarát kert, amely azt az érzetet keltik, hogy mi is tettünk valamit kicsiben a környezetünkért.

A kertfenntartásban nagy segítséget nyújtanak a különféle önjáró gépek, például a robotfűnyíró és az automata öntözőrendszer, amelyeket

a távollétünkben okostelefon segítségével is irányíthatunk.

A „termeld magad” irányzat népszerű növényei a magas biológiai értékű, növényvédelmet nem igénylő, rezisztens és bőtermő, cserépben is nevelhető zöldségfajták, bogyós gyümölcsök és salátafélék. Ezeket akár egy lakótelepi erkélyen is megnevelhetjük.

Egyre nagyobb a divatja az ehető virágoknak, amelyekkel feldobhatjuk és igazán autentikussá tehetjük a kerti grillpartik tálalását.

Mind népszerűbb a szabadtéri konyha, és a barbeque sem megy kis a divatból, amihez szintén nagyon sok eszköz és berendezés áll a rendelkezésünkre.

Mindemellett az idei évben az élénk színe dívnak. A színek sztenderdizálását végző Pantone Intézet

2020-ban a 19-4052-es kóddal jelölt klasszikus kék (Classic Blue) színt választotta az év színének.

Ha igazán trendik szeretnénk lenni, akkor az idén a kékvirágú növények ültetünk és a kék textíliákat, edényeket használunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb szín az ártéri erdőkben: nyílik a ligeti csillagvirág

A hóvirágokkal nagyjából egy időben kezd nyílni a kékes-lilás virágú, törékeny ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Duna-menti ártéri ligeterdőkben.

Indítótrágyázás

A hagyományosnak számító trágyázási rendszerekben a növények számára szükséges tápanyagokat legalább három részletben juttatjuk ki. Ősszel, a talajforgatás előtt az alaptrágyázással kezdünk, majd a tavaszi talaj-előkészítő munkák során dolgozzuk be a talajba az indítótrágyát.

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Az áttelelő zöldségfélék védelme

Ahhoz, hogy egészségünk, munkaerőnk töretlen maradjon, a frisszöldség-fogyasztás nagyon fontos a téli hónapokban is. Ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról a hidegtűrő, áttelelő zöldségfélékről, amelyek télen is szedhetők, folyamatosan használhatók ételeinkben, emellett a házikert téli hasznosítását is szolgálják. Közülük most a bimbóskel és a póréhagyma kórokozóit és kártevőit mutatjuk be.

Közösségformáló alkotóház

Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház – ahol élmény a tanulás! Ez a szlogenje az alsópáhoki alkotóháznak, amit egy önkormányzati fejlesztés keretében a közösség erősítésére és az egész életen át tartó tanulás iránti igények kielégítésére hozott létre a település.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

A megporzás segítői

A Georgiai Egyetem a hozzá tartozó állami botanikus kerttel, a zöldipari szövetséggel, valamint a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve elindította az állam első programját, amely a beporzó szervezetek támogatásában fontos szerepet játszó őshonos növényekre irányul.

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.