Back to top

Visszaesett az osztrák gyümölcstermelés

Aligha elégedettek a tavalyi terméseredményekkel az osztrák gyümölcstermelők: a hivatalos statisztikai adatok szerint a 225,2 ezer tonnás mennyiség 21 százalékkal elmarad az előző évitől. A legnagyobb mértékben az alma-, a körte- és a szilvatermelés esett vissza, miközben a kajszibarack és a földieper termésének mennyisége emelkedett.

Számokban kifejezve: a 184,3 ezer tonnás almatermelés csaknem egynegyeddel kevesebb a 2018-asnál, úgy, hogy ennek háromnegyedét Stájerországban takarították be. Különösen nagy, több mint 50 százalékos a visszaesés a körte esetében: a 6,3 ezer tonnás termés az elmúlt 10 év átlagát is több mint egynegyedével alulmúlja.

A csonthéjasok 15,6 ezer tonnás termése ezzel szemben 7 százalékkal több lett az egy évvel korábbinál, és 27 százalékkal meghaladja az utóbbi 10 év átlagát. A növekedés mindenekelőtt a kajszibaracktermés bővülésének köszönhető: a 9,5 ezer tonnás mennyiség csaknem egynegyedével haladja meg a 2018. évit. A csonthéjasok csaknem négyötöde Alsó-Ausztriában termett.

Az őszibaracktermés kis mértékben, 1 százalékkal haladja meg az előző évit, de 9 százalékkal elmarad a tízéves átlagtól. A 2,6 ezer tonnás cseresznyetermés 4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, de 36 százalékkal mégis meghaladja a tízéves átlagot.

Az időjárás kedvezőtlen alakulása, a kártevők pusztítása és a fagy különösen nagy károkat okozott a szilvatermelésben, ami emiatt 16 százalékkal alacsonyabb a 2018. évinél, és csaknem egyharmadával kevesebb az elmúlt 10 év átlagánál.

A bogyosókból realizált 18,7 ezer tonnás termés nemcsak a 2018. évit haladta meg 14 százalékkal, hanem nagyjából ugyanilyen mértékben a megelőző 10 év átlagát is. Ezen belül – főként Felső- és Alsó-Ausztriában – különösen nagymértékben, 13,6 ezer tonnára, azaz 25 százalékkal emelkedett az epertermés. A 680 tonnás málnatermés 4 százalékkal haladja meg a 2018. évit, miközben a jellemzően Stájerországban előforduló ribizliből (3,1 ezer tonna) 10, míg áfonyából (1,3 ezer tonna) 5 százalékos visszaesést regisztráltak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Fokozódik a csapadékhiány

A szeptember eleje tartó csapadékmentes idő miatt az elvetett repcének már égető szüksége lenne egy kiadós, áztató esőre. Erre sajnos az előttünk álló 6-8 nap során sem mutatkozik esély. A mai hidegfront csak elszórt záporokat, zivatarokat okoz, a nappali felmelegedést viszont jócskán visszaveti. A front nyomában megerősödő szél többfelé okozhat gyümölcshullást és ezzel károkat.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Áfonya a farkasvakság ellen

Mottónk igazából nincs. A lehető legjobb minőség elérése a célunk, és a termés maradéktalan, mindenféle károsodástól mentes betakarítása – ezt válaszolta Kelemen Sándor, amikor az áfonyatermesztésről és annak kulisszatitkairól kérdeztük.

Veszélyben a bogyósok, sok a gond a dióval – Növényvédelmi előrejelzés, 38. hét

Általános gond ebben az időszakban, hogy a darázsrágta gyümölcsön azonnal megjelennek a gombás betegségek; de még ennél is nagyobb kárt tesz a tömegesen jelen lévő pettyesszárnyú muslica, a védekezés gyakorlatilag eredménytelen ellene. Eredményesen megelőzhetjük ugyanakkor a cseresznye- és a meggyfák idő előtti lombvesztését, ha kontakt hatású készítményekkel védekezünk a blumeriellás levélfoltosodás ellen.

Halból és sertésből készült ételeket is kóstoltat az AMC

Az Agrármarketing Cetrum számos programot kínál a Bábolnai Gazdanapokra kilátogatóknak. Ondré Péter, a szervezet ügyvezetője mutatta be kiállítási kínálatukat, de szót ejtett más belföldi-, és külföldi futó kampányaikról is.