Back to top

Visszaesett az osztrák gyümölcstermelés

Aligha elégedettek a tavalyi terméseredményekkel az osztrák gyümölcstermelők: a hivatalos statisztikai adatok szerint a 225,2 ezer tonnás mennyiség 21 százalékkal elmarad az előző évitől. A legnagyobb mértékben az alma-, a körte- és a szilvatermelés esett vissza, miközben a kajszibarack és a földieper termésének mennyisége emelkedett.

Számokban kifejezve: a 184,3 ezer tonnás almatermelés csaknem egynegyeddel kevesebb a 2018-asnál, úgy, hogy ennek háromnegyedét Stájerországban takarították be. Különösen nagy, több mint 50 százalékos a visszaesés a körte esetében: a 6,3 ezer tonnás termés az elmúlt 10 év átlagát is több mint egynegyedével alulmúlja.

A csonthéjasok 15,6 ezer tonnás termése ezzel szemben 7 százalékkal több lett az egy évvel korábbinál, és 27 százalékkal meghaladja az utóbbi 10 év átlagát. A növekedés mindenekelőtt a kajszibaracktermés bővülésének köszönhető: a 9,5 ezer tonnás mennyiség csaknem egynegyedével haladja meg a 2018. évit. A csonthéjasok csaknem négyötöde Alsó-Ausztriában termett.

Az őszibaracktermés kis mértékben, 1 százalékkal haladja meg az előző évit, de 9 százalékkal elmarad a tízéves átlagtól. A 2,6 ezer tonnás cseresznyetermés 4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, de 36 százalékkal mégis meghaladja a tízéves átlagot.

Az időjárás kedvezőtlen alakulása, a kártevők pusztítása és a fagy különösen nagy károkat okozott a szilvatermelésben, ami emiatt 16 százalékkal alacsonyabb a 2018. évinél, és csaknem egyharmadával kevesebb az elmúlt 10 év átlagánál.

A bogyosókból realizált 18,7 ezer tonnás termés nemcsak a 2018. évit haladta meg 14 százalékkal, hanem nagyjából ugyanilyen mértékben a megelőző 10 év átlagát is. Ezen belül – főként Felső- és Alsó-Ausztriában – különösen nagymértékben, 13,6 ezer tonnára, azaz 25 százalékkal emelkedett az epertermés. A 680 tonnás málnatermés 4 százalékkal haladja meg a 2018. évit, miközben a jellemzően Stájerországban előforduló ribizliből (3,1 ezer tonna) 10, míg áfonyából (1,3 ezer tonna) 5 százalékos visszaesést regisztráltak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Bécsben tárgyalt Nagy István agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter kedden Elisabeth Köstinger, szövetségi mezőgazdasági ügyekért, régiókért és turizmusért felelős újonnan kinevezett miniszter meghívására Bécsbe látogatott. A két miniszter áttekintette az országok közötti agrár- és környezetügyi kapcsolatokat, kiemelt figyelmet fordítva a Közös Agrárpolitika (KAP) és a többéves pénzügyi keret kérdésére, valamint, a mezőgazdaság digitalizációjára és a klímaváltozás ügyeire.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Meztelencsiga-irtó robot

A kesseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján a braunschweigi Julius Kühn Institut (JKI) növényvédelmi kutató intézete és a KomTek vállalkozás egy autonóm robotot készített, amely képes a földön és a növényeken található meztelen csigák felismerésére és megsemmisítésére.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.