0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kevesebb bor és brexit-aggodalmak Európában

Nem tudták túlszárnyalni a tavalyelőtti szezon rekordtermését 2019-ben a legnagyobb európai bortermelő országok, de a borok jó minőségűnek mutatkoznak. A borpiac és a termelők számára az előző évben a brexit körüli bizonytalanságok, és az Egyesült Államok által bizonyos európai borokra kivetett pótvámok jelentettek kihívást. Nagyobb áremelkedés a szerényebb termés ellenére sem várható a piacon.

A kaliforniai székhelyű Ciatti Company novemberi jelentése szerint az európai szüretet követően és a borkészítés végéhez közeledve az látszik, hogy a 2019-es termés országonként változó mértékben, de elmarad a tavaly előtti rekordoktól, és kismértékben az ötéves átlagtól is. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) előrejelzése szerint Olasz­országban 15, Spanyolországban 24 százalékkal lett alacsonyabb a bortermés, míg a Francia Mezőgazdasági Minisz­térium statisztikai irodája, az Agreste a 2018-hoz képest 15 százalékkal jósol alacsonyabb termést. Az Agreste azonban azt is kiemelte, hogy – különösen Olasz- és Franciaországban – nem marad el jelentősen a termés az ötéves átlagtól, valamint különböző mértékben, de minden esetben meghaladja a 2017-es kiemelkedően rossz termést.

A tömegborok, vagyis az alacsonyabb minőségi kategóriát képviselő borok piaca novemberben még Európa-szerte csendes volt; még nem minden fajtából készült el a bor.

Visszatérő téma, hogy a vásárlók a legtöbb bor esetében nem tolerálják az áremelkedést a csökkenő termés, vagyis a várhatóan szűkebb kínálat ellenére sem.

Olaszországnál az határozza meg az árakat, hogy a fő olasz exportborok – a Prosecco, a Primitivo és a Pinot Grigio – vásárlói ki tudják várni az árcsökkenést, illetve a spanyol borok európai és hazai vásárlói is elegendő készlettel rendelkeznek tél végéig. Franciaországban a déli Languedoc vörösborokból a 2018-ból megmaradt nagy készletek, valamint a csökkenő vörösborfogyasztás jelent egy kis nyomást a vörösborpiacra. Más borok eladásai dinamikusan alakulnak: a Languedoc fehérborok és rozék, a spanyol nemzetközi vörösborok és a jó minőségű olasz vörös- és habzó tömegborok nagyon kelendőek. A főbb európai exportpiacokon azonban több bizonytalanság is van.

Ősszel új fejezet nyílt az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti vámháborúban, amely az Airbus európai repülőgépgyártónak nyújtott állami támogatások miatt kezdődött, és amelyet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is törvényellenesnek ítélt.

Az USA 2019 októberében több európai terméket sújtó büntetővámot vezetett be. Ezek a 14 százalék alatti alkoholtartalmú spanyol, francia és német borokat érintik. A legutóbbi, december eleji hírek pedig már arról szóltak, hogy az Egyesült Államok 100 százalékos vámmal készül sújtani francia termékeket, válaszul az amerikai technológiai óriáscégekre kivetett francia digitális adók miatt. Úgy tűnik, hogy ez a téma 2020-ban is napirenden maradhat és kihathat az európai borpiacra.

Fokozza a bizonytalanságokat, hogy az Egyesült Király­ságban legalább 2020. január 31-ig folytatódni fog a brexit-dráma, miközben a kínai gazdaság visszaesett, és az importborok ottani piacán is egyre több konkurenciája akad az európai boroknak.

Brexit – minden forgatókönyvre felkészült a borpiac

A londoni alsóház október végén szavazta meg, hogy 2019. december 12-én előrehozott parlamenti választásokat tartsanak Nagy-Britanniában. Boris Johnson miniszterelnök és a konzervatív párt azzal kampányolt, hogy le kell zárni a Brexitet. A Brexitről szóló megállapodást a brit parlament megszavazta, ennek értelmében

az Egyesült Királyság 2020. január 31-én elhagyja az Európai Uniót. Ezt követően egy, a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődik, amely alatt az ország tagja marad az Európai Unió egységes piacának és a vámuniónak, miközben tárgyalásokat folytat az EU-val a kereskedelmi kapcsolatok új alapokra helyezéséről.

Boris Johnson ígérete szerint ez az átmeneti időszak már nem hosszabbítható meg. 

A politikai környezetben lévő bizonytalanságok a borpiacra is kihatnak. Amíg úgy tűnt, 2019. október 31-ével megvalósul a kilépés, a brit borvásárlók már felkészültek egy megállapodás nélküli (no-deal) Brexitre és jelentős készleteket halmoztak fel. Ősszel aztán elmaradt az év elején a piacon már végigfutott pánik: a korábban tervezett, március 29-i Brexit-határidő még jobban megijesztette a piaci szereplőket. A tavalyi „brexit – nem brexit” libikókának köszönhetően gyakorlatilag minden eshetőségre felkészülve várja a fejleményeket a boripar a csatorna mindkét oldalán. Azok a nagyobb, francia és spanyol beszállítók, amelyek jellemzően alacsonyabb árfekvésű borokat szállítanak Nagy-Britanniába, piaci részesedésük csökkenésétől tartanak a vámok emelkedése miatt, míg az eredetvédett és prémium borokat ez kevésbé érinti.

Sok uniós szakértő véli úgy, hogy közép- és hosszú távon mindenképpen csökkenni fog az unióból az Egyesült Királyságba exportált borok mennyisége.

Ezt az is alátámaszthatja, hogy Nagy-Britannia már több harmadik országgal – például Dél-Afrikával és Chilével – is megállapodást kötött a Brexit utáni szállításokról, míg más, a borimport szempontjából is fontos országokhoz – ilyen Ausztrália és Új-Zéland – történelmi szálak fűzik. A jelentés szerint még szükség van némi időre ahhoz, hogy kitisztuljon a kép, és kiderüljön, hogy a bizonytalanságok közepette hogyan alakul a bor kiskereskedelmi ára. A GFK piackutató intézet gyengülő brit fogyasztói bizalmi indexről számolt be októberben, és a lakosság pénzügyi várakozásai is romlottak. „Aggasztó a személyes pénzügyi várakozások romlása, mert a 2016-os népszavazás óta elsősorban a belső fogyasztás volt a motorja a gazdasági növekedésnek” – mondta Joe Staton a GFK-tól. Hozzátette: senki nem szeretné a fogyasztói költések csökkenését, és remélhetőleg ez nem is fog bekövetkezni.

Visszaeső vörösboreladások Franciaországban

Az Agreste előrejelzése szerint Francia­ország­ban mintegy 42,2 millió hektoliter lesz az 2019-es bortermés. Ez 15 százalékos elmaradás a 2018-as rekordhoz, és 7 százalékos mínusz az öt­éves átlaghoz viszonyítva.

A termés több mint negyede, 11,8 millió hektoliter a Langu­edoc borvidékről származik, ahol a szeptemberi esők segítették a kései fajtákat. Az ottani termés 12 százalékkal marad el a 2018-astól, de csak 5 százalékkal kevesebb az ötéves átlagnál.

A languedoc-i tömegborok piacán nem okozott nagy izgalmakat az idei kisebb termés, kivéve a Chardonnay és a bioborok piacát. Az 2019-es fehér- és rozéborok november elején kerültek piacra, a vörösborok nagy része pedig még nem készült el ekkorra, bár a Pinot noir és a Merlot már ekkor is elérhető volt bizonyos területeken. Az árakról még tárgyalnak: eddig az látszik, hogy miközben a fogyasztók árcsökkenést szeretnének, a beszállítók a 2019-es kisebb termés ellenére is a tavalyi árakkal számolnak a fehér- és a rozéboroknál. Az egyetlen kivétel ez alól a Chardonnay, amelynél enyhe áremelkedés várható. A vörösboroknál is a fehérekhez hasonló ártrendre számítanak a szakértők.

Az eladásokat tekintve a fehér- és a rozéborok forgalma lendületben maradt, míg a vörösborok iránti kereslet csökkent az utóbbi években.

Ezt egyrészt a fogyasztói szokások változása okozta: mivel az ilyen borokból kevesebb fogyott, a francia pincékben jelentős készletek halmozódtak fel. A vörösborfogyasztás franciaországi csökkenése mellett az exportpiacokon meglévő problémákra is érdemes figyelni: a francia borokra kivetett amerikai vámokkal, a brexittel és a kínai gazdaság lassulásával, valamint az ottani kiéleződött exportversennyel is számolni kell. A vörösborok vevői mindezek miatt nagyon óvatosak és csak apránként, kis tételekben vásárolnak. A francia fogyasztók, különösen a fiatalabbak kevesebb bort isznak és sokan a vörösborról rozéra váltottak, amely egyre kevésbé alkalmi ital: egész évben fogyasztják. Azoknak a beszállítóknak, amelyek meghatározott fehér- és rozéborokat vásárolnak, érdemes mielőbb bevásárolniuk, és ugyanez vonatkozik a magasabb, 14,1 százalék feletti alkoholtartalmú vörösborokat keresőkre is. Utóbbi borok iránt most nagyobb kereslet mutatkozik, mivel az Egyesült Államokba exportálók ilyen borok kivitelével próbálják kikerülni a megemelt vámtarifákat.

Érdemes időben beszerezni a spanyol fehérborokat

Az OIV Spanyolországban 34,3 millió hektoliteres bortermést vár: az esős és hideg tavasz, illetve a nyári extrém hőmérsékletek miatt ez mintegy 34 százalékkal kevesebb a 2018-as, csaknem 45 millió hektós rekordnál. A szüret végére valamelyest kegyesebb volt az időjárás: a szeptemberi és októberi esők segítették a fürtök növekedését. Ennek eredményeképpen a fehérszőlőkre nem annyira hatottak a kedvezőtlen körülmények, mint a vörösekre. Bár a habzó és az alacsony alkoholtartalmú fehérboroknál megnehezítette a helyzetet, hogy a nyári kánikula miatt minden szőlő alkoholtartalma emelkedett. Az eső valószínűleg kései volt a világfajták számára, ezek mennyisége jelentősen visszaesett. Az árak alakulásával kapcsolatban a Ciatti megjegyzi, hogy a következő hónapokban nem várható áremelkedés, majd ezután derül ki, hogy merre mozdul a piac. Lehet némi árcsökkenés a rozéknál és a fehérboroknál – vélekednek.

Azoknak a beszállítóknak, akik vörösborokat és nemzetközi fajtákat árulnak, érdemes mielőbb beszerezniük a készleteket, mert ezekből később hiány lehet.

A spanyolországi nemzetközi borfajták literenként jelenleg 0,1-0,15 euróval olcsóbbak franciaországi megfelelőiknél. Ezenkívül az alacsony, 10 százalék alatti alkoholtartalmú borokat nehéz lesz eladni az elsődleges piacon a fogyasztók számára is megszokott attraktív áron. A korlátozott kínálatra tekintettel mind az alacsony alkoholtartalmú, mind a hagyományos fehérborokat érdemes mielőbb beszerezniük a kereskedőknek.

Európa többi részéhez hasonlóan az olasz borpiac is csendes volt novemberben. A 2019-es 46,6 millió hektoliteres termés 15 százalékkal marad el a 2018-as rekordtól, úgy tűnik, a nagy európai kereskedők mégsem hajlandóak a tavalyelőtti nagyon alacsony ár emelésére. A palackozók közötti verseny néha a termelési költségszint alá nyomja az árakat. A főbb olasz exportborok iránti kereslet növekszik és ezzel a termelők is lépést tartanak, nincs túlkínálat: csaknem 40 százalékkal több Pinot grigio DOC palack került ki a pincészetekből. A vásárlók azonban a lehető legtovább igyekeznek távol maradni a piactól az árcsökkenés reményében. A jó minőségű habzóborok és magas minőségű vörösborok iránt mindenesetre élénk a kereslet. A 2019-es termés általános minősége megfelelő, a vörösborok – különösen a kései fajták – sokkal jobbak, mint 2018-ban – értékel a Ciatti.

Forrás: Borászati Füzetek