Back to top

Kosok a hegyekben

A muflon a hazai fauna hegy- és dombvidéki erdősült területek lakója. Nem őshonos vadfajunk, a XIX. század végén telepítette be gróf Forgách Károly ghymesi birtokára. Jelentős állomány él vadaskertekben, szabad területen nagyobb populációja található az Északi-középhegységben, a Budai-hegységben, a Mátrában, Cserhátban, Bakonyban, Gödöllői-dombvidéken, a Vértesben és a Gerecsében.

A környezeti igényei a napos, szélvédett, déli fekvésű dombok, hegyoldalak, sziklás gerincek és ormok, ahol a biztosított jó kilátás miatt messzire elláthat. Az idősebb erdőket is kedveli, az élőhelyi talajadottságok tekintetében a kötött, köves váztalajokat preferálja.

Táplálék szempontjából előszeretettel fogyaszt magasabb rosttartalmú, viszonylag nehezebben emészthető növényi részeket, ezért olyan területeken is megél, ahol az őz vagy a szarvas kevésbé találja meg táplálékát.

Testhossza 105-115 cm, marmagassága 65-78 cm. A szőrzet némi különbséget mutat a két nem között. A kosok vörösesbarnák, nyakukon és hátukon sötétebb árnyalattal. A fej egyes részein a szőrzet hamuszürke, illetve jellegzetes a mindkét oldalukon látható szürke-fehér nyeregfolt. A nyak szőrzete télen erőteljes sörénnyé fejlődik. A jerkék és juhok valamelyest hasonlóak, de nincs nyeregfoltjuk, ahogy sörényük sem. A szarv vagy „csiga” a szarutülkök növekedése miatt születés követően elindul. A szarv először kétélű, majd a szarvcsap erősödése után háromélűvé alakul. A szarvcsapok szöge határozza meg a szarv kinézetét: ívét, csavarodottságát és terpesztését. A szarv előnézeti formája három típusra különíthető el: trapéz-, téglalap- és fordított trapézforma.

Ahogy a szarvas és az őz minden évbe leveti agancsát, úgy a muflon a szarvát egész élete során fején viseli és növeszti.

A szarvakon kialakuló barázdáltság, illetve az évgyűrűk szemmel jól elkülöníthetőek a barázdától. Az évgyűrűket megszámolva a kos kora egész pontosan megállapítható. A jerkék és juhok is növeszthetnek szarvat, de csak 5-10 százalékuk, őket szarvalt juhnak nevezi a vadásznyelv.

Szaporodási periódusuk, a berregés október közepétől november közepéig tart. A kosok egymásnak rohanva küzdenek meg egymással, a szarvak összecsapódása messzemenően elhallatszik és jellegzetesen felismerhető.

A muflon viszonylag rövid lába miatt nem kedveli a magas hótakarót, mert a hasuk alja leérhet és felfázhatnak, illetve a táplálékkeresés szempontjából is előnyösebb a kisebb hó alatt felkutatni a táplálékot.

Jelenlegi becsült állománya 12-13 ezer példányra tehető, ebből az Országos Vadgazdálkodási Adattár 2018/2019-es vadászati év adatai szerint az éves teríték több mint 3800 egyed volt.

Magyarország 50 legkiemelkedőbb trófeája között a Budakeszin elejtett 101,65 cm csigahosszúságú, 240, 80 CIC pontszámot elérő, aranyérmes kos áll a ranglista első helyén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.

Eldőlt: mégsem jöhetnek a külföldi vadászok!

Miután szeptember 1-jével hazánk határai lezárásra kerültek, a külföldi vendégvadászok nem juthattak be az ország területére. Ez nagy érvágás a vadgazdálkodási ágazat, a vadásztársaságok szempontjából, különösen mert a gímbika vadászati idénye szeptemberrel vette kezdetét, ami jelentős financiális bevételt jelentene az érintettek részére.