Back to top

Magyar Bor Nagydíj 2019

A Magyar Borszakírók Köre negyedik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat.

Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2019 nyerteseiként, amelyek ezúttal a hegymagasi Szászi Birtok Szigligeti Kabócás Olaszrizling 2015 – ös és a villányi Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015-ös borai lettek.

Ennek a különleges versenynek a keretében a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint  „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat két bizottság kétszer is kóstolja, illetve pontozza. (A bírálat helyszíne idén a budapesti Fill the Winebox borbár volt.) 

A 2019-es „Super 12” listákon ezúttal összesen 14 borvidék képviselteti magát, a legtöbb borral Villány (5), Szekszárd (4); Balatonfüred-Csopak, Eger, Etyek, Tokaj (2-2). A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben):

Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2017 (Tokaj)

Dobogó Pincészet Tokaji Furmint 2017 (Tokaj)

Dobosi Pincészet Kéknyelű 2017 (Balatonfüred-Csopak)

Figula Pince Köves 2016 (Balatonfüred-Csopak)

Gallay Kézműves Pince Blanc 2016 (Bükk)

Gál Lajos Kamra-völgyi Egri Csillag Grand Superior 2018 (Eger)

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Olaszrizling 2016 (Somló)

Hernyák Birtok Altberg 2015 (Etyek)

Konyári Pincészet Loliense 2018 (Balatonboglár)

Kovács Nimród Borászat Battonage 2015 (Eger)

Kősziklás Borászat Szürkebarát 2018 (Neszmély)

Szászi Birtok Kabócás Olaszrizling 2015 (Badacsony)

*

Bakonyi Péter Cabernet Franc 2017 (Villány)

Balla Géza Feketeleányka Selection 2016 (Ménes)

Bott Frigyes Kadarka 2017 (Garam)

Etyeki Kúria Kékfrankos 2015 (Etyek)

Eszterbauer Borászat Tüke Bikavér 2016 (Szekszárd)

Heimann Családi Birtok Barbár 2016 (Szekszárd)

Heumann Pincészet Lagona 2015 (Villány)

Ipacs Szabó István Nászút helyett 2016 (Villány)

Mészáros Pál Borház és Pince Ohmerops 2016 (Szekszárd)

Riczu Pince Villányi Kékfrankos 2017 (Villány)

Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015 (Villány)

Vesztergombi Pincészet Turul 2016 (Szekszárd)

 

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására 2020. január 25-én a debreceni Déri Múzeumban megtartandó rendezvényen kerül sor.                                                                                         

Forrás: 
mbk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

Löszön termett bor, bemutatkozott a Vida Borbirtok új bora

Szekszárd maga a zegzugos sokszínűség. Ez adja borainak jellegzetes, megfejthetetlen varázsát. Rejtőzködő borvidék, messziről csak egy dombsor, közelebb kell jönni, hogy feltáruljanak a szurdokokban megbújó pincék, a dombokra felfutó szőlősorok.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy. Szeptember közepén már megtalálható a boltok polcain. Zajlik a szüret, csúcsüzem van a feldolgozókban. Ilyenkor vizsgáznak a szőlőtermelők, egész évi munkájukról számot adnak. A hírek szerint mint minőségben, mint mennyiségben jó évjárat elé nézünk. Részletek a Borászati Füzetek legfrissebb számában.

A HNT elkötelezett a biológiai alapok megújításában: piacszervezési intézkedés a Borszőlő Szaporítóanyagtermelési Alapról

A 2016. decemberben a HNT által elfogadott ágazati stratégia alapvető célkitűzésként fogalmazta meg a szőlőtermesztés biológiai alapjainak fejlesztését és megőrzését. A kutató szakemberek és a termelők visszajelzések alapján erősíteni szükséges a szaporítóanyag előállítás növényegészségügyi ellenőrzését mind az alany- és a törzsültetvényekben, valamint az oltványtermesztőknél.

Elindult a Wines of Hungary – Personally, a magyar bor hivatalos közösségi média oldala

Az Agrármarketing Centrum (AMC) szorosan együttműködve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) Wines of Hungary - Personally név alatt indította el bormarketing tevékenységét a közösségi média felületeken, melynek célja a magyar borok népszerűsítése az európai és a kontinensen túli piacokon.

Érden vannak borospincék?

A legtöbb érdi még csak nem is hallott arról, hogy a település jelentős pincesorral rendelkezik. Sőt, hogy minaretje, vára és kastélya is van, és a leghosszabb Duna partszakaszt ugyancsak magáénak tudhatja. Honnan is ismernék, hiszen a település – a főváros szomszédságának köszönhetően – leginkább alvóváros jelleget öltött.

Ahol nem a vad szüretel

Innen már nem lehet tovább magyarázni, szüretben a szőlő megmutatja, milyen gazdája volt, s miként hatott rá az évjárat. A tavalyi évhez képest kicsit később kezdődött a betakarítás, s még sokat alszik kint a szőlő, de a gazdák szavaiból bizakodás tűnik ki.