Back to top

Magyar Bor Nagydíj 2019

A Magyar Borszakírók Köre negyedik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat.

Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2019 nyerteseiként, amelyek ezúttal a hegymagasi Szászi Birtok Szigligeti Kabócás Olaszrizling 2015 – ös és a villányi Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015-ös borai lettek.

Ennek a különleges versenynek a keretében a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint  „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat két bizottság kétszer is kóstolja, illetve pontozza. (A bírálat helyszíne idén a budapesti Fill the Winebox borbár volt.) 

A 2019-es „Super 12” listákon ezúttal összesen 14 borvidék képviselteti magát, a legtöbb borral Villány (5), Szekszárd (4); Balatonfüred-Csopak, Eger, Etyek, Tokaj (2-2). A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben):

Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2017 (Tokaj)

Dobogó Pincészet Tokaji Furmint 2017 (Tokaj)

Dobosi Pincészet Kéknyelű 2017 (Balatonfüred-Csopak)

Figula Pince Köves 2016 (Balatonfüred-Csopak)

Gallay Kézműves Pince Blanc 2016 (Bükk)

Gál Lajos Kamra-völgyi Egri Csillag Grand Superior 2018 (Eger)

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Olaszrizling 2016 (Somló)

Hernyák Birtok Altberg 2015 (Etyek)

Konyári Pincészet Loliense 2018 (Balatonboglár)

Kovács Nimród Borászat Battonage 2015 (Eger)

Kősziklás Borászat Szürkebarát 2018 (Neszmély)

Szászi Birtok Kabócás Olaszrizling 2015 (Badacsony)

*

Bakonyi Péter Cabernet Franc 2017 (Villány)

Balla Géza Feketeleányka Selection 2016 (Ménes)

Bott Frigyes Kadarka 2017 (Garam)

Etyeki Kúria Kékfrankos 2015 (Etyek)

Eszterbauer Borászat Tüke Bikavér 2016 (Szekszárd)

Heimann Családi Birtok Barbár 2016 (Szekszárd)

Heumann Pincészet Lagona 2015 (Villány)

Ipacs Szabó István Nászút helyett 2016 (Villány)

Mészáros Pál Borház és Pince Ohmerops 2016 (Szekszárd)

Riczu Pince Villányi Kékfrankos 2017 (Villány)

Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015 (Villány)

Vesztergombi Pincészet Turul 2016 (Szekszárd)

 

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására 2020. január 25-én a debreceni Déri Múzeumban megtartandó rendezvényen kerül sor.                                                                                         

Forrás: 
mbk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olimpiai aranyat ért a komáromi cukrász újabb fantasztikus alkotása

Aranyérmet ért a komáromi Podmaniczky Krisztina alkotása a négy évente megrendezett IKA Kulináris Olimpián, a németországi Stuttgartban. A fantasztikus alkotásról Facebook-oldalán számolt be a komáromi cukrász.

Drónt nyerhet, aki ismeri az okostraktort és a műhúst

Nagy Diák Agrárteszt – mezőgazdálkodj okosan! néven online vetélkedőt indított a DUE Médiahálózat. A háromfordulós nyereményjátékban csak a 14 és 20 év közötti fiatalok vehetnek részt. A Nagy Diák Agrárteszt a Helló Modern Agrárium támogatásával jött létre.

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Az akadályugratás alapjai Andrew Hoytól

A tereplovaglás időre megy, de ez nem jelenti azt, hogy gyorsan kell lovagolni. Azt jelenti, hogy jó vonalat kell választani. Minden megtett extra tíz láb vagy három és fél méter egy másodpercet jelent. Tehát, ha fél métert megtakarítasz az akadály megközelítésekor és fél métert a leérkezéskor, a pályán pedig 30 akadály van, 30 másodperccel gyorsabb vagy a többieknél.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Ha durran és porzik vagy törik, az már találat II.

A koronglövészet többféle versenymódot foglal magába. A nemzetközi szabályok szerint a skeet és trap versenyszámokban a férfiak 125, a nők 75 korongot lőnek, míg a duplatrap versenyeken a férfiak 150-et, a nők pedig 120-at. A versenyek során a legjobb hat teljesítményt felmutató sportlövő jut be a döntőbe.

Változnak az uniós támogatások

Jelentős változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak az új európai uniós támogatási időszakban, és azt már most biztosra vehetik a termelők, hogy csak akkor juthatnak majd területalapú támogatáshoz, ha eleget tesznek a környezeti szempontból előnyös gazdálkodás feltételeinek - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.

Vágtatempóban halad a lóversenysport népszerűsítése

„Onnan, a túlsó sarokból, kezemben egy hatalmas távcsővel, a törzsfogadók élcelődései közepette igyekeztem közvetíteni a galoppversenyeket” – emlékezett vissza találkozásunkkor a kezdeti szárnypróbálgatásaira Pécsi István.

A klímaváltozás hatása az Olaszrizling termelési lehetőségeire

A nagy sikerű "Olaszrizling Szerintünk" eseményt idén is Csopakon rendezték meg. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak.