Back to top

Csendőri védelmet kapnak a gazdák Franciaországban

Franciaországban komoly méreteket öltött a radikális állatvédők aktivitása a gazdaságok ellen, az akciók pedig jelentős anyagi károkat okoznak. Ezért a belügyminisztérium speciális egységet hozott létre a vagyon és személyvédelem biztosítására.

A francia hatóságok adatai szerint 2019-ben összesen 14 498 törvénysértést követtek el gazdákkal szemben Franciaországban. Egy alkalommal például az állatvédők 1400 pulykát engedtek szabadon, amelyek többsége elpusztult.

Tavaly összesen 314 traktort és 307 egyéb mezőgazdasági gépet loptak el francia gazdaságokból,

ez naponta majdnem egy traktor eltulajdonítását jelenti.

A francia hatóságok csendőri egységet hoztak létre a gazdákkal szemben elkövetett bűncselekmények leküzdésére, illetve megelőzésére, ideértve az ökoterrorista támadásokat is. A francia államszervezet ezzel a lépéssel egy átfogó és összehangolt választ kíván adni a mezőgazdaságot érintő valamennyi biztonsági kérdésre.

Az új csoportot Déméter egységnek neveztek el, amelynek legfőbb célja a környezetvédő aktivisták által a mezőgazdasági termelőkkel szembeni erőszakos fellépés megakadályozása, illetve felderítése.

 "Az utóbbi években a károkozás komoly növekedést mutat, ami a gazdatársadalom számára elfogadhatatlan. Gazdálkodóinkat fenyegetik, megalázzák és sértegetik. Idegenek hajtanak végre betöréseket és blokkolják a gazdaságokat. Megjelennek a legelőknél, és videókat készítenek, amelyeket obszcén megjegyzésekkel tesznek közzé a közösségi oldalakon. A betolakodók néha pusztítanak és közben lopnak. "- olvasható a francia belügyminisztérium jelentésében.

A Nemzeti Csendőrség részeként létrehozott Déméter egységet a gazdálkodókkal közösen szervezték meg, hogy reagálni tudjanak  minden mezőgazdasági tevékenységet végző személy jelzésére, az esetleges támadások előrejelzésére. A francia belügyminisztérium ígéri, hogy

a gazdálkodókkal és vagyonukkal szembeni minden elkövetett atrocitásokat büntetőeljárás követ majd.

Az ökoterrorizmus elleni küzdelmet Franciaország egész területén össze fogják hangolni. A Déméter egység célja az információk gyűjtése és a radikális ökoterroristák megfigyelése. Büntetni fogják azokat is, akik a betörések, behatolások és rongálások elkövetésére  készülnek, valamint a gazdálkodók és a mezőgazdasági szektor méltóságának és jó hírének csorbítására tesznek kísérletet. Törekszenek arra, hogy az ellopott drága traktorokat és speciális munkagépeket visszajuttassák a tulajdonoshoz.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Dimény Zoltán 1960-2020

Ismét gyászol az agrárújságírás. Hatvan évesen elment Dimény Zoltán, aki életének felét ennek az életpályának szentelte.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Szombaton folytatódik az agrárcenzus

Szeptember 19. és november 22. között összeírók keresik fel a gazdákat. Szombaton folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020, amely során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Minőségi gépek török háttérrel

A 33. Bábolnai Gazdanapokon a közel 200 kiállító között a Turquagro Kft. is bemutatta termékeit. A cég az eddigi összes gazdanapokon részt vett, ugyanis Nyúl Lőrinc folyamatokért felelős vezető szerint a legnagyobb hazai mezőgazdasági rendezvényen kötelező a megjelenés.

Az ágazat távlati elképzelései és tisztújítás a MÁSz-nál

Európában másodikként hazánkban alakult meg elismert juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet. Várhatóan jövő decemberig a sertés-és a húsmarha ágazatban is összefognak az ágazat szereplői termelőktől a feldolgozókig és megalakítják a szakmaközi szervezetet – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tisztújító küldöttközgyűlésén, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.