Back to top

Nitrátrendelet: igazolt eredmények nélkül nem lehet változtatni

Az Agrárminisztérium és a NAK is fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók számára legoptimálisabb, de a környezetet is kímélő gazdálkodás valósulhasson meg. A nitrátrendelet módosításához az Európai Bizottság további kutatási eredményeket kért.

Az 59/2008 FVM rendelet (továbbiakban: nitrátrendelet) szerinti hazai szabályozást módosíttatni szeretné a NAK is, mivel az előírások több ponton is módosításra szorulnak; például a megváltozott éghajlati viszonyok, a módosult és korszerűbb alkalmazható agrotechnikai műveletek, termesztett növényfajták miatt. Természetesen az Agrárminisztérium is fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók számára legoptimálisabb, de a környezetet is kímélő gazdálkodás valósulhasson meg -írja a nak.hu.

A nitrátrendelet megalkotása óta több ponton változott, dominánsan gazdálkodási szigorításokkal, így az agrárkamara 2017-ben kezdeményezte a „Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat” egyes pontjainak módosítását, különös tekintettel a trágyázási tilalmi időszak, a növénykultúrák alá kijuttatható műtrágya hatóanyagra.

A szabályok enyhítése uniós jóváhagyással azonban csak kutatómunkák általi tudományos eredményekkel alátámasztva lehet. A módosítás ugyanis nem idézheti elő a vizek terhelését, melyeket az időszakos vízminőségi jelentéseinknek is igazolniuk kell.  

A NAK arról is beszámolt, hogy zajlanak a trágyázási tilalmi időszak kezdetének – mely jelenleg október 31. – későbbi időpontra történő módosítását alátámasztó kutatások. A termesztett növények alá kijuttatható hatóanyag-mennyiségek növelését vizsgáló üzemi kísérletek, melyekben tíz üzem vesz részt. A NAK vállalta, hogy az őszi induló talajmintavételi költségeket megfinanszírozza az MTA Talajtani Kutatóintézet felé, hogy egyéb források hiányában is haladjon a feladat végzése. Az őszi munkálatok, a talajvizsgálatok, a módosított dózisok kijuttatása már meg is történt.

Fentieken túl a minisztérium az Európai Bizottságnál már kezdeményezte a tavaszi fejtrágyázás február 1-től történő alkalmazhatóságát minden őszi kultúrára, valamint a pentozánhatás kivédése érdekében további nitrogén-hatóanyag kiadásának lehetőségét valamennyi termőhelyen. Sajnos e módosítások közül a február 1-től kezdhető fejtrágyázási időponthoz az EB már kutatási eredményt kér, hogy ezen engedmény biztosan nem okoz környezetterhelést.

Tehát bármely előírás „lazítása” csak konkrét eredményekkel igazolva hagyatható jóvá uniós szinten.

Szükséges, hogy célzott forrásokkal, támogatásokkal mielőbb lezárhatóak, feldolgozhatóak legyenek az eddigi kutatási eredmények, összevetve az aktuális meteorológiai adatokkal, vízminőségi mutatókkal. Az agrárkamara lehetőségei szerint – a gazdálkodók érdekében, de a környezeti tényezőkre is figyelemmel – ezen támogatásokban szerepvállalási szándékát jelezte.

A módosítások uniós egyeztetéseinek további folytatását ösztönzi a NAK a kezdeti nehézségek ellenére is. Az egyeztetések és kutatások fenntartása, támogatása révén többéves folyamat az eredmények elérése, de ezek hiányában az nem realizálódhat.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak cukkini - Egy kertész, aki kizárólag a cukkini termesztésével foglalkozik

A cukkinit általában másodkultúrában termesztik, Tarjányi Roland azonban erre a zöldségfajra építette a kertészetét. Már 18 éve tanulja ennek a kultúrának csínját-bínját, próbálgatja a fajtákat, és mára elérte, hogy a tavaszi és őszi hajtatással meghosszabbított idényből április végétől decemberig szállít cukkinit a piacra.

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.

Az Európai Bizottság bemutatta új biológiai sokféleséggel és fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos stratégiáit

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel, és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.

COVID-vakcinát termelő paradicsom

Egy mexikói egyetem kutatócsoportja bioinformatikai és számítógépes géntechnológiai eszközökkel keres paradicsomban expresszálható, vakcinaként alkalmazható antigéneket, ilyen növények fogyasztása ugyanis immunitást adna a koronavírus ellen.

Helyspecifikus gazdálkodást támogató szoftverszolgáltatás az AXIÁL Kft.-től

A precíziós-helyspecifikus gazdálkodás a hatékonyabb, jövedelmezőbb és környezetkímélő gazdálkodás egyik eleme, mely egyre szélesebb körben van jelen a hazai gyakorlatban is.

Kistermelés, nagy kreativitás: gyógynövényes készítmények a kínálatban

Németh Anita néhány éve indította gyógynövényes vállalkozását Galambokon. Őstermelőként sokféle gyógynövényt gyűjt, némelyiket termeszti is, változatos termékeit mindig az éppen föllelhető fajokból készíti. Az a célja, hogy a gyógynövényekben rejlő, természet adta erőt minél több emberrel megismertesse.

Így lesz tavasztól őszig gyönyörű a muskátli

A muskátli az egyik legnépszerűbb növény kertekbe és balkonládákba egyaránt. Ám hiába vásároljuk meg az Ausztriában meseszép virágzuhatagot adó növényfajtát, a kertünkben az sosem lesz még csak hasonlatos se az Alpok országában virító testvéreihez. A titok a muskátli fajtában, a virágföldben és a tápoldatban lakozik.

A cirok mint az egygyomrúak takarmánya

A cirok az egygyomrúak szemestakarmányaként is felveszi a versenyt az elterjedt takarmánynövényekkel. A legtöbb tévhit az egygyomrúak takarmányozása kapcsán övezi ezt a terményt, jóllehet a régebben problémát jelentő tannint már évtizedek óta nem tartalmazzák a nemesített fajták, amelyek beltartalma és tulajdonságai meglepően jók. Ráadásul a kártevőknek is jól ellenáll a növény.

Valós idejű nitráttartalom-mérés

A nitrátszint mérésének új technológiája lehetővé teheti az optimális műtrágyakijuttatást. A BGN Technologies, az izraeli Ben-Gurion Egyetem technológiai transzfervállalata új technológiát vezet be a talaj nitráttartalmának közvetlen, valós idejű és folyamatos mérésére.

Magas hozamú gazdálkodással visszaadhatunk földeket a természetnek

A mezőgazdasági területek bővítése annak érdekében, hogy a világ egyre növekvő népességének növekvő élelmezési igényeit kielégítsük, súlyos terhet ró az ökoszisztémákra. Egy új tanulmány szerint az élelmiszernövények termesztéséhez szükséges földterület mintegy fele megkímélhető lenne, ha valóban elérnénk az elérhető terméshozamokat, és a növényeket ott termesztenénk, ahol a legjobban megteremnek.