Back to top

Nitrátrendelet: igazolt eredmények nélkül nem lehet változtatni

Az Agrárminisztérium és a NAK is fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók számára legoptimálisabb, de a környezetet is kímélő gazdálkodás valósulhasson meg. A nitrátrendelet módosításához az Európai Bizottság további kutatási eredményeket kért.

Az 59/2008 FVM rendelet (továbbiakban: nitrátrendelet) szerinti hazai szabályozást módosíttatni szeretné a NAK is, mivel az előírások több ponton is módosításra szorulnak; például a megváltozott éghajlati viszonyok, a módosult és korszerűbb alkalmazható agrotechnikai műveletek, termesztett növényfajták miatt. Természetesen az Agrárminisztérium is fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók számára legoptimálisabb, de a környezetet is kímélő gazdálkodás valósulhasson meg -írja a nak.hu.

A nitrátrendelet megalkotása óta több ponton változott, dominánsan gazdálkodási szigorításokkal, így az agrárkamara 2017-ben kezdeményezte a „Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat” egyes pontjainak módosítását, különös tekintettel a trágyázási tilalmi időszak, a növénykultúrák alá kijuttatható műtrágya hatóanyagra.

A szabályok enyhítése uniós jóváhagyással azonban csak kutatómunkák általi tudományos eredményekkel alátámasztva lehet. A módosítás ugyanis nem idézheti elő a vizek terhelését, melyeket az időszakos vízminőségi jelentéseinknek is igazolniuk kell.  

A NAK arról is beszámolt, hogy zajlanak a trágyázási tilalmi időszak kezdetének – mely jelenleg október 31. – későbbi időpontra történő módosítását alátámasztó kutatások. A termesztett növények alá kijuttatható hatóanyag-mennyiségek növelését vizsgáló üzemi kísérletek, melyekben tíz üzem vesz részt. A NAK vállalta, hogy az őszi induló talajmintavételi költségeket megfinanszírozza az MTA Talajtani Kutatóintézet felé, hogy egyéb források hiányában is haladjon a feladat végzése. Az őszi munkálatok, a talajvizsgálatok, a módosított dózisok kijuttatása már meg is történt.

Fentieken túl a minisztérium az Európai Bizottságnál már kezdeményezte a tavaszi fejtrágyázás február 1-től történő alkalmazhatóságát minden őszi kultúrára, valamint a pentozánhatás kivédése érdekében további nitrogén-hatóanyag kiadásának lehetőségét valamennyi termőhelyen. Sajnos e módosítások közül a február 1-től kezdhető fejtrágyázási időponthoz az EB már kutatási eredményt kér, hogy ezen engedmény biztosan nem okoz környezetterhelést.

Tehát bármely előírás „lazítása” csak konkrét eredményekkel igazolva hagyatható jóvá uniós szinten.

Szükséges, hogy célzott forrásokkal, támogatásokkal mielőbb lezárhatóak, feldolgozhatóak legyenek az eddigi kutatási eredmények, összevetve az aktuális meteorológiai adatokkal, vízminőségi mutatókkal. Az agrárkamara lehetőségei szerint – a gazdálkodók érdekében, de a környezeti tényezőkre is figyelemmel – ezen támogatásokban szerepvállalási szándékát jelezte.

A módosítások uniós egyeztetéseinek további folytatását ösztönzi a NAK a kezdeti nehézségek ellenére is. Az egyeztetések és kutatások fenntartása, támogatása révén többéves folyamat az eredmények elérése, de ezek hiányában az nem realizálódhat.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.

Mi a nagyobb kockázat?

Hogyan lehet gazdaságosan, a környezetet kímélve, mégis hatékonyan ellátni az emberiséget élelemmel? Erről beszéltek szakemberek a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara évnyitó rendezvénye első panelbeszélgetésén. Az AGROmashEXPO színpadán növényvédőszer- és műtrágyagyártók képviselői beszéltek arról, hogy hogyan tudnak segíteni a fenntartható gazdálkodásban.

Gél formátumú táp napos- csibéknek

A francia iNFeed cég Solubird komplett takarmánygéljét kifejezetten naposcsibék etetésére és itatására fejlesztették ki, méghozzá arra az időszakra, amíg a keltetőből a gazdaságokba szállítják őket.

Felhőkarcoló-barát az új paradicsomfajta

Az amerikai tudósok által kikísérletezett újfajta paradicsom bárhol termeszthető, környezetbarát és a NASA is érdeklődik utána.

Álomhozamokat biztosító tápanyagutánpótlás

A gazdálkodók az őket érintő termékpályán a legvégső láncszemet, a termény árát képesek a legkevésbé befolyásolni. A termékpályákon a növénytermesztők legfontosabb saját kézben lévő, saját jogon irányítható része az adott növényre vonatkozó termesztéstechnológia maradt. Ha ezt nem jól hajtják végre, még kedvező ár mellett is veszteségesek lehetnek.

Alig van termőföld, a nap se süt: "trükkös" a finneknél gazdálkodni

Finnországban kevés a növénytermesztésre hasznosítható földterület, ezért az állam szigorú szabályozási rendszert vezetett be védelmükre. A termelők ökológiai szempontból alakítják át a gazdaságaikat.

Változik a termőföldvédelem

Január elsején módosult a termőföld védelméről szóló törvény, az új szabályozás szerint pedig változott, mely tevékenységeket lehet a talajvédelmi hatóság engedélyével, vagy a hatóságnak történő bejelentéssel végezni.

A nitrát-adatszolgáltatás már megtehető

A gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján kell az előző évi, azaz a 2019-es naptári évre vonatkozóan adatot szolgáltatni 2020. január 1.-2020. március 31. között. Az adatszolgáltatás benyújtásával kapcsolatosan a falugazdászok és a szaktanácsadók is segítséget nyújtanak.

Nem fordítunk kellő figyelmet a zöldségekre

A karácsonyi fogások a legtöbb családban leginkább a különböző húsokból és süteményekből állnak, ez azonban sajnos nem csak az ünnepi időszakra jellemző. A Bonduelle országos reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a magyarok mindössze 37%-a fogyaszt naponta friss zöldséget, étkezéseink nagy részét a fehérlisztből készült pékáruk, húsok és húskészítmények, valamint tejtermékek teszik ki.

Egyre kevesebben szántanak Amerikában

A szántás és a szintetikus vegyszerek helyett egyre többen választják a minimális talajművelést az USA-ban. Ha nem változtatunk a hagyományos művelésen, hamarosan elveszik a kultúrnövények termesztésének lehetősége.