Back to top

Bagolyinvázió Makón

A korábbinál is sokkal több, kö­­zel 150 erdei fülesbaglyot számolt meg egy madárbarát az állatok kedvenc makói pihenőhelyén, a Deák Ferenc utcai nyárfák ágain – számolt be a delmagyar.hu.

A helyszínen azt látták a delmagyar.hu munkatársai, va­­lóban sűrűbben és nagyobb létszámban láthatók baglyok, elsősorban a könyvtár környékén – talán nem véletlenül, hiszen a bagoly már az ókori mitológiában is a bölcsesség madara volt.

A békésen pihenő, tollász­kodó madarakat többen fo­tózták telefonnal. – Nagyon szépek, aranyosak, a gyerekek nagyon örülnek nekik – mondta egyikük, egy másik pe­­dig megjegyezte: Földeákról jött át megnézni őket, mert ott is van belőlük néhány. Panaszt csak egyet hallottunk rájuk: egy lakó azt mondta, lepottyantották a kabátját.

A környéken élők szerint jó egy évtizede húzódnak be ide telente a fülesbaglyok. A korábbi években volt, hogy 50-60-at számoltak össze, de ilyen sokat, mint most, még egyszer sem láttak.

Korábban arra is akadt példa, hogy valamelyikük fészket rakott, majd fiókákat költött ki az egyik emeleti erkélyen. Akinél ilyesmi történik, jól teszi, ha nem háborgatja a vendéget, ugyanis védett állat: egy madár eszmei értéke 50 ezer forint.

Egyébként Közép-Európa egyik leggyakoribb bagolyfaja. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, inkább kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg. A felnőtt példány testhossza 25–37 centiméter, szárnyfesztávolsága elérheti az egy métert. Jól látható tollfülei és nagy, narancsvörös szemei vannak – ha szerencsénk van, és pislogni látjuk, ez is megfigyelhető.

Aligha véletlen, hogy ezt a különös szépségű fajt választották a 2020. év madarává.

Forrás: 
delmagyar.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Vendég a tundrákról - A kis sólyom

A kis sólyom – vagy, ahogy korábban hívták, törpe sólyom – hegyes szárnyú, gyors röptű madár. A kiszínezett öreg hím nagyon szép, fejtetője sötét palaszürke finom fekete vonalkákkal, háta, felső farkfedői, valamint válltollai palakékek, faroktollai hamvas szürkék csúcsukon keskeny fehér végszalaggal, előtte széles, fekete harántsávval.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

Átadták a Zöld Óvoda címeket – 235 intézmény kapta meg az elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. Az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.

Egy jó hangutánzó kakadu – Viszonylag könnyen tenyészthető

A fehérbóbitás kakadut gyakran az angol szakzsargonból átvett elnevezése alapján csak umbrella-nak nevezik. Jelentése ernyő, mely az akár diadémra is emlékeztető bóbitára utal, melyet a madár akkor nyit ki, ha ideges, vagy ha párjának kedveskedni próbál. Olykor a kézszelíd állatok is kinyitják tolldíszüket.

Az italgyártók növelik az újrahasznosított műanyagok arányát

Az ásványvíz- és üdítőital gyártók 2030-ig 50 százalékra növelik az újrahasznosított műanyag alapanyagok arányát a palackokban, és valamennyi cég saját kampányt indít az italcsomagolások szelektív gyűjtésének népszerűsítésére.

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Gálaebéd 220 kilométeren keresztül

Mint valami társasjáték, olyan elméletben főzni. Pedig ennek lehettünk szem- és fültanúi, amikor egy csapatnyi séffel és a Magyar Bor Akadémia néhány tagjával elindultunk Budapestről, hogy az Év Bortermelője Gálaebéd előkészítésének részeként Borotán találkozzunk Koch Csabával.