Back to top

Jubilál az EDUCATIO szakkiállítás

Az EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás 20. alkalommal nyitotta meg kapuit január 9-én a továbbtanulni szándékozó fiatalok segítésének, első kézből való információszerzésének elősegítése céljával.

Idén is a HUNGEXPO adott helyet a hasznos előadásokkal „fűszerezett” kiállításnak, amelyen az elmúlt évben is közel 200 kiállító, és több mint 50000 látogató, érdeklődő vett részt. Az idei előzetes becslés, tájékoztatás alapján

10 ország, 60 felsőoktatási intézmény, mindösszesen több mint 140 kiállító áll a reménybeli jövendő hallgatók rendelkezésére.

A rendezvény nem titkolt feladata, célja „összekapcsolni” az egyes szereplőket: a hazai és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat (nyelvvizsga-központokat), szakképző intézményeket stb. az érdeklődőkkel, a továbbtanulni szándékozókkal, diákokkal, oktatókkal, szülőkkel. Ezen túl egy bizonyos „jövőkép” kialakításában is segítséget kíván nyújtani a diákoknak.

A hazai felsőoktatási intézmények túlnyomó többsége ma már megjelenik a kiállításon standokkal, amelyek egyre vonzóbbak, színesebbek. A standokon az egyetemek kiválasztott hallgatói és – többnyire fiatal – oktatói mutatják be az intézményt (kart, intézetet), adnak hasznos információkat az érdeklődő fiataloknak, illetve kilátogató szülőknek is.

Egyre többen teszik „kézzelfoghatóvá” az intézmény, illetve az oktatott szakmák/szakok bemutatását; élen járnak ebben az agrár-karok is, amelyek mindegyike képviseltette magát a szakkiállításon.

Viszonylag könnyű helyzetben vannak, mert az agrár-szakok igazán gyakorlatorientált képzést nyújtanak, a növénytermesztés, kertészet, erdészet, állattenyésztés stb. „termékeit” – kis fantáziával – igazán nem nehéz bemutatni, sőt, egyes esetekben (gyümölcs, élelmiszeripari termékek stb.) „érzékszervi vizsgálat” tárgyává tenni. Talán még a jelenleginél is többet mutathatnának egyes karok!

Végignézve az agrár-standokat – egyik színesebb volt, mint a másik! A hagyományos agrár-karokon túl önálló standdal mutatkozott be az Állatorvostudományi Egyetem, de a különböző „integrációkban” részt vevő agrár, agrár-műszaki, vidékfejlesztési karok (pl. Gyöngyös, Hódmezővásárhely, Nyíregyháza, Mosonmagyaróvár) is megtalálták helyüket a nagy intézményen belül.

A rendezvény legnagyobb vonzereje az első kézből való információszerzés, a személyes beszélgetések a „már hallgatókkal”, a közvetlen hangvételű bemutatkozások. Sokat veszít mindenki, aki kihagyja ezt a lehetőséget, amely ma már minden évben rendelkezésre áll „ingyen és bérmentve” minden, a felsőoktatás iránt érdeklődő (nem csak végzős, érettségi előtt álló!) tanulónak.

A háromnapos rendezvény minden napján előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők, amelyek egy része eligazítást nyújt a felvételit illetően, másrészt konkrét intézményekkel, cégekkel, programokkal ismerteti meg a hallgatóságot.

A legérdekfeszítőbb, mindenkit „húsbavágóan érintő” előadások az első nap délelőttjén hangzottak el.

Megnyitó előadásában, köszöntőjében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter rámutatott a felsőoktatás terén történt pozitív változásokra, arra, hogy milyen előrelépések történtek ezen a téren az elmúlt rövid időszakban (külföldi hallgatók számának növekedése, ösztöndíjak megemelése, nyelvvizsga-követelményekben változás, duális-képzés „előretörése”, tudományos képzésben, doktorképzésben résztvevők számának emelkedése stb.). A választás lehetősége a diákoké, a feltételek megteremtése azonban a kormányzat feladata.

Cél, hogy magas tudású, versenyképes diplomával rendelkező fiatal szakemberek lépjenek ki a munkaerőpiacra.

A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, Magyar Péter „Hogyan finanszírozható a továbbtanulás?” címmel tartott előadásában kihangsúlyozta, hogy eddig több mint 400000 hallgatónak juttatott kedvező anyagi lehetőségeket az intézmény, amelynek ma is célja, hogy ne legyen a Kárpát-medencében olyan diák, aki anyagiak miatt nem tud tanulni, a felsőoktatásba bekerülni és végezni. Az érdeklődők minden részletről értesülhetnek a www.diakhitel.hu honlapról.

Az Oktatási Hivatal (OH) elnökhelyettese, Vanó Renáta érdekfeszítő előadásában a felvételi-eljárás „útvesztőiben” próbált eligazítást nyújtani. Elsősorban a pontszámítás szabályairól, az emelt szintű érettségi követelményeiről, és a diplomás pályakövetési rendszerről adott széleskörű tájékoztatást.

Bukta Péter, az OH tájékoztatási osztályvezetője pedig a „Hova jelentkezzek?”, „Hogyan jelentkezzek?”, illetve az „E-felvételi” kérdéskörét boncolgatta, a felvételi-eljárás részleteibe igyekezett beavatni az érdeklődőket. A továbbtanulás előtt állók mindenről részletesen tájékozódhatnak a jól ismert www.felvi.hu honlapról.

A szeptemberben induló képzésekre a jelentkezés végső határideje: február 15!

A középiskolás tanulók, de a már felsőoktatásban „bent levők” is hasznos információkhoz juthatnak a „jövőtervező”-nek is nevezhető www.diplomantul.hu honlapról, amely a végzett hallgatók munkaerő-piaci nyomonkövetésével, különböző adatokkal nyújthat fontos támpontot a jövőjüket tervezőknek.

A rendezvény három napja alatt olyan információkhoz juthatnak diákok, szülők, oktatók és más érdeklődők – koncentráltan, egy helyen – amelyeket más úton, máshol, ennyi idő alatt ilyen formában lehetetlen beszerezni. Ilyen lehetőséget nem lehet és nem is szabad kihagyni!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Június 9-ig lehet módosítani az AKG-igénylést

Az egységes kérelem keretében benyújtott AKG kifizetési kérelme még június 9-ig módosítható. A pontosítás ezt követően is lehetséges.

Gyuricza Csaba: rendkívül szétaprózódott a magyar agrár–felsőoktatás

A magyar agrár–felsőoktatás a képzési helyek, a képzések szintjei és a szakok számát illetően is rendkívül szétaprózódott – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

KSH: pénteken kezdődik az Agrárcenzus, a mezőgazdaság teljes körű összeírása

Online kitöltési szakasszal kezdődik pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020 - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

Állattartó telepek fejlesztése - Látnak jövőt a fiatalok az agráriumban?

Szadai Gabriella 16 évesen még nem agrárpályára készült. Bár a szülei, nagy- és dédszülei is Bugyin éltek és a mezőgazdaságban dolgoztak, ám saját jövőjét nem ezen a településen és nem állattartóként képzelte el. Ám huszonévesen döntenie kellett, hogy átveszi-e a hirtelen megbetegedett édesapjától a több száz birkából, legelőkből és szántóföldekből álló gazdaságot.

Mezőgazdaságunk és Trianon

A történeti Magyarország 100 évvel ezelőtti felbomlása túlmutat a közismert számadatokon. A Kárpát-medence évszázadok során folyamatosan fejlődő, egyre összetettebb és hatékonyabban működő gazdasági és társadalomszerkezete széthullott, ami nemcsak mennyiségi, de minőségi veszteségként is nagyon súlyos terhet rótt a trianoni Magyarországra.

Három évvel, 2023 végéig meghosszabbodott a kútmoratórium

A Kormány 2023 végéig meghosszabbította az illegális kutak bírságmentes fennmaradásának 2020. december 31-én lejáró határidejét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyszerű és költséghatékony eljárást javasol az engedély nélküli kutak legalizálására.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Hamarosan indulnak a Vándortáborok - még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.

Kamatmentes oktatási kölcsönök a németországi magyar hallgatók számára

A világjárvány idején a német kormány pénzügyi támogatást kínál a magyar hallgatók számára. A COVID-19 miatt sok hallgató elvesztette a munkáját, amely lehetővé tette számukra a németországi tartózkodás finanszírozását.