Back to top

Segítenek megélni a pillanatot

Úgy tűnik, hogy van valami különleges és rejtélyes abban, ha lovakkal vagyunk kapcsolatban. Bármilyen életkorú is az ember, vonzza a lovak varázslatos szépsége, eleganciája, fenséges testtartása és ereje. Ezért úgy tűnik, hogy ma a lovak jelenléte különböző módon megváltoztatja az embereket.

Klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy ha lovak társaságában vannak, megváltozik az emberek agyhullám-mintázata. A lovak jelenlétében jobban megéljük a jelen pillanatot, megnyugszunk, jobban koncentrálunk és összpontosítunk egy dologra. Átalakulunk.

Különösen az elmúlt húsz évben többet megtudtunk a lovak társaságában jelentkező kedvező hatásokról, és ezt kihasználtuk az ügyfelekkel való terápiás találkozók során.

Az ember-ló kapcsolattal összefüggő pozitív tapasztalatok mélyreható gyógyulást mutattak a fizikai, érzelmi és mentális bajok esetén is.

Ennek eredményeként autista gyermekek gyakran kezdenek új szavakat mondani, vagy gyakrabban fejezik ki magukat. Ezen túl bántalmazott nők gyógyítják magukat, felépítik az énhatárokat, felállnak és magabiztosabbak lesznek. A főnökök érzékenyebb vezetőkké válnak, a csapatok együtt fejlődnek, amikor megpróbálnak lovas feladatokat elvégezni.

Háborús veteránok úgy érzik, hogy jobban meg tudnak birkózni azzal, amin keresztülmentek; a traumatikus élmények is kezelhetők lovak jelenlétében a szomatikus megtapasztalás révén, és még sorolhatnánk.

Csodálatos megfigyelni, amikor visszahúzódó, félelemmel teli embereket rávezetünk arra, hogy a szívükkel kapcsolódjanak, és magabiztossá válnak, amikor egy akadálypályán egy 500 kilogrammos állatot irányítanak. A lovak érzékeny lények. Mindig óvatosak és érzékenyek a környezetükben zajló eseményekre. Ugyanannyi személyiségük, fizikai képességük és korlátjuk van, mint az embereknek, akikkel dolgoznak. A legjobb az egészben, hogy a lovak soha nem hazudnak, azonnal és őszinte visszajelzéseket adnak. Ezt a visszajelzést használjuk a lovakkal való oktatás során.

A lovas tapasztalati tanulás szórakoztató és élvezetes lehet, megszünteti a blokkokat és felszabadít, éleslátást ad és átalakít.

Ezek a foglalkozások visszavezethetnek minket a természetes egyensúlyhoz, hogy bízhassunk képességeinkben.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különleges lovasélmények a Szigetközben

Mihelyst feltűntek a Mosoni-Duna vadregényes kanyarulatai, úgy vált egyfajta kalandos utazássá az addig egyhangúnak ható autózásunk: a kiemelt jelentőségű vizes élőhelyként számon tartott Szigetköz a szélvédőn keresztül is megannyi látnivalót kínált, ami nem csoda, hiszen a térség a természetjárók egyik legkedveltebb célpontja.

Az izlandi lovak közösségteremtő ereje

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi közgyűlésén, Izlandon teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. A 22 tagúra bővült világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Szabadságérzet lóháton

A legváltozatosabb tájakon viszi keresztül az útja, ám közben egy pillanatra sem lankadhat a figyelme, hisz tudja: csak akkor érhet győztesként a célba, ha nemcsak a jó részidőkre hajt, hanem lova energiáival is kellőképpen tud tartalékolni.

Gyógyítást segítő amerikai minilovak

Lassan másfél éve, hogy először tette be patáit miniló a Bethesda Gyermekkórház épületébe, és a kezdeti látványosság mára megszokott jelenséggé vált, hisz Ács Franciska hetente látogatja meg lovaival az intézmény kis betegeit.

Kell a műhelymunka

Kemény munkával indult a február a Colonado Lovasiskolában. John Ledingham, az ír olimpikon, a Hickstead Derby és sok más legmagasabb szintű nemzetközi verseny győztese, aki több mint egy évtizeden keresztül volt az ír utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya és edzője, egynapos „villámkurzust” tartott a lovasklub 15 versenyzőjének.

Egy kancacsalád Tokajban - Négy generáció a lovak bűvöletében

A Kudri családot Tokajban, Tokaj környékén, sőt, a környező megyékben is jól ismerik lovas körökben. Kudri László nagyapja a II. világháborút lóháton járta meg, tenyésztett, dolgozott a lovakkal. Az ő fia is lótenyésztő volt, és a mezőgazdaságban használta a lovait, majd agrármérnök fia, Laci (igazából már ő is régen László…) fogathajtó versenyző, lótenyésztő, gazdálkodó, mérnöktanár lett.

Új elnököt választott a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) alapszabály-módosító, egyben tisztújító közgyűlést tartott február 27-én, ahol Dallos Gyula, az agrárminiszter lovas ügyekért felelős miniszteri biztosa is részt vett. A közgyűlés jelentős többséggel Haál Gábort, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját választotta a szövetség élére, mint alkalmas személyt az elnöki pozíció betöltésére.

Ezt még rosszul csinálni is nagyon nehéz - Avagy hogyan legyek díjlovas?

A lovas életét teszi értelmessé, eredményessé a ló által az, aki jól választ szakágat – e mottó szellemében ezúttal a díjlovaglás világát szeretnénk közelebb hozni az érdeklődőkhöz szakágajánló sorozatunkban.

Magyarország tagja lett a Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetségnek

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi, Izlandon rendezett közgyűlésén teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. Az immár 22 tagállamot számláló világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.