Back to top

Segítenek megélni a pillanatot

Úgy tűnik, hogy van valami különleges és rejtélyes abban, ha lovakkal vagyunk kapcsolatban. Bármilyen életkorú is az ember, vonzza a lovak varázslatos szépsége, eleganciája, fenséges testtartása és ereje. Ezért úgy tűnik, hogy ma a lovak jelenléte különböző módon megváltoztatja az embereket.

Klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy ha lovak társaságában vannak, megváltozik az emberek agyhullám-mintázata. A lovak jelenlétében jobban megéljük a jelen pillanatot, megnyugszunk, jobban koncentrálunk és összpontosítunk egy dologra. Átalakulunk.

Különösen az elmúlt húsz évben többet megtudtunk a lovak társaságában jelentkező kedvező hatásokról, és ezt kihasználtuk az ügyfelekkel való terápiás találkozók során.

Az ember-ló kapcsolattal összefüggő pozitív tapasztalatok mélyreható gyógyulást mutattak a fizikai, érzelmi és mentális bajok esetén is.

Ennek eredményeként autista gyermekek gyakran kezdenek új szavakat mondani, vagy gyakrabban fejezik ki magukat. Ezen túl bántalmazott nők gyógyítják magukat, felépítik az énhatárokat, felállnak és magabiztosabbak lesznek. A főnökök érzékenyebb vezetőkké válnak, a csapatok együtt fejlődnek, amikor megpróbálnak lovas feladatokat elvégezni.

Háborús veteránok úgy érzik, hogy jobban meg tudnak birkózni azzal, amin keresztülmentek; a traumatikus élmények is kezelhetők lovak jelenlétében a szomatikus megtapasztalás révén, és még sorolhatnánk.

Csodálatos megfigyelni, amikor visszahúzódó, félelemmel teli embereket rávezetünk arra, hogy a szívükkel kapcsolódjanak, és magabiztossá válnak, amikor egy akadálypályán egy 500 kilogrammos állatot irányítanak. A lovak érzékeny lények. Mindig óvatosak és érzékenyek a környezetükben zajló eseményekre. Ugyanannyi személyiségük, fizikai képességük és korlátjuk van, mint az embereknek, akikkel dolgoznak. A legjobb az egészben, hogy a lovak soha nem hazudnak, azonnal és őszinte visszajelzéseket adnak. Ezt a visszajelzést használjuk a lovakkal való oktatás során.

A lovas tapasztalati tanulás szórakoztató és élvezetes lehet, megszünteti a blokkokat és felszabadít, éleslátást ad és átalakít.

Ezek a foglalkozások visszavezethetnek minket a természetes egyensúlyhoz, hogy bízhassunk képességeinkben.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A rendőrlóból lett olimpikon

Épp a minap olvastam egy érdekes cikket George és Monica Theodorescuról, amikor egy orosz barátomtól jött a hír, elment az orosz csoda, az orlov trotter, a gyönyörű szürke Balagur, akit még volt szerencsém fotózni 2005-ben, éppen akkor, amikor lovasával, Alexandra Korelovával először feltűnt Aachenben. A tökéletes piaffot bemutató ló nagy szenzáció volt.

Karácsonyi finomságok a lovadnak

Az év legmeghittebb ünnepe a karácsony. A nagy ajándékozásból lovaink sem maradhatnak ki. De mivel kedveskedjünk nekik? A legegyszerűbb persze, ha veszünk nekik valamilyen lócsemegét, amit szeretnek, de a vállalkozó kedvűek, akik ennél személyesebb ajándékra gondoltak, kipróbálhatják a házi lócsemege-készítést.

A megvalósult álom

Megvalósult álomként emlegetik mind a tulajdonosok, mind a szakmai ügyekért felelős üzemeltetők, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Hegykőn egy régi létesítmény felújításával olyan sportistálló jöhetett létre, amelynek Ausztria legeredményesebb díjlótenyésztői közül is vannak már ügyfelei.

Különleges alkalom és helyszín – 30. születésnapját ünnepelte a Kisbéri és Gidrán Egyesület

1989–2019 – harminc esztendő telt el az egyesület megalakulása óta. Az 1989-es rendszerváltás után elsőként a Kisbéri-félvér Lótenyésztő Országos Egyesület alakult meg, majd őt követte a többi fajtatenyésztő egyesület.

Karácsonyi ajándékötletek lovasoktól lovasoknak

Közeleg a szeretet ünnepe, s lassan itt az ideje, hogy készülj valami kedves kis aprósággal azok számára, akik fontosak neked.

A lovasedző nem pszichológus

2014 szeptemberében holland mintára indult el hazánkban a Talent Program, amelyet a Magyar Lovassport Szövetség a 2013-as sportágfejlesztési stratégia keretein belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával valósít meg a három olimpiai sportágban.

Díjugrató verseny, fogathajtó világkupa és egy világpremier

Fantasztikus show-műsorban és idegtépő izgalmakban volt részük azoknak, akik november végén meglátogatták a Papp László Budapest Sportarénát. Nemcsak a ló és a lovassport szerelmesei kaptak felejthetetlen élményt, hanem azok az érdeklődők is, akik családi program gyanánt ellátogattak a sportarénába.

Bemutatkoztak Dióspuszta yearlingjei

A nyár végén tartott nyílt napon a nagyközönség is megismerhette a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesének másféléveseit, akik rövidesen felkerülnek a versenyistállókba belovaglásra, illetve jövő nyáron már be is mutatkozhatnak.

Ugrásnyira a sikeres sportolói karrier

Ha egy gyermek először ül lóra, körülbelül egy évnyi oktatásra van szüksége ahhoz, hogy magabiztosan érezhesse magát a nyeregben, így képes legyen bármilyen helyzetben megtartani az irányítást az állat felett. Az alapokat már elsajátított, komolyabb kihívásokra vágyó tanítványokat a lovasoktatók jellemzően napjaink legnépszerűbb lovassport szakága, a díjugratás felé igyekszenek terelni.

Sztárparádé Fóton

Csakúgy, mint tavaly, idén is csodálatos időben rendezték meg szeptember utolsó hétvégéjén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában a hagyományos nemzetközi és nemzeti díjlovaglóversenyt, melyen idén 17 ország 65 lovasa és 80 lova nevezett.