Back to top

Gondolná, hogy a londoni fák annyi szén-dioxidot kötnek meg, mint az esőerdő?

A legtöbben nem úgy gondolnak Londonra, mint egy erdőre, pedig valójában több fa él a városban, mint ahány ember. A University College London (UCL) legújabb kutatási eredményei szerint az ilyen apró városi dzsungelek egy hektáron annyi szén-dioxidot tudnak megkötni, mint a trópusi esőerdők.

A világ népességének több mint a fele él városokban, úgyhogy a városi fák nagyon nagy jelentőségűek a lakosok egészségének és jóllétének megőrzésében. A fák árnyékot adnak, csillapítják a heves esők hatását, megkötik a szén-dioxidot, kiszűrik a levegőből a káros anyagokat, mindezeken felül pedig rovarok, madarak, emlősök és más növényfajok is élnek rajtuk.

A St. James parkban
Fotó: Pixabay

Legutóbb éves szinten 130 millió fontra becsülték a londoni fák ökoszisztéma szolgáltatásának (vagyis az ismertetett kedvező hatások) értékét. Ez egy fára számítva nem egészen 20 font, de a valós érték ennél több lehet.

Egy életerős, nagy fa pótlása hasonló korúval font tízezrekbe kerül, ha viszont egy vagy több fiatal növényt ültetünk a helyébe, évtizedek múlva kapunk csak hasonló környezeti hatást.

A városi fák különösen hatékonyak a szén-dioxid megkötésében, mert nagyon közel vannak a kibocsátókhoz, vagyis a fosszilis energiát felhasználó közlekedéshez és az ipari tevékenységekhez. A mennyiség pontos meghatározása azonban nem könnyű. A becsléshez azt kell figyelembe venni, hogy

egy 120 éves londoni platán 30 méter magas lehet, a súlya pedig meghaladhatja a 40 tonnát,

amiben a beépült szén még a Viktória-kori tüzelésből származik. Igencsak nehéz megmérni egy kifejlett fa magasságát, a tömegét pedig még nehezebb megbecsülni. Általában a törzskörméret alapján számolják ki egy korábban kivágott és lemért, azonos fajú fa adatai alapján. A számítást az is bonyolítja, hogy a fák rugalmasan alkalmazkodnak a termőhelyükhöz, tehát nem biztos, hogy egy erdőben élő egyed hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy városi.

Londoni utcakép
Fotó: Pixabay

Most az egyetem munkatársai úgynevezett lidar lézerrel tapogatták le a várost és benne a fákat, amivel háromdimenziós képet tudnak alkotni róluk. Ezzel a módszerrel már lemérték a Föld néhány legnagyobb termetű fáját. A legújabb mérések lehetővé tették, hogy összehasonlítsák a városi és a vidéki fák törzsátmérő és tömeg arányát, amivel támpontot adnak a további kutatásokhoz.

Megállapították, hogy London Camden negyedében az átlagos hektáronkénti beépített szénmennyiség 50 tonna, de fölmehet 380 tonnára is a sűrűbben beültetett részeken, például a temetőkben.

Ez a mennyiség pedig már megegyezik az esőerdőkben megkötött szén tömegével.

Forrás: 
Independent

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aki feltalálta a „keltetőgépet” - Az ausztrál talegallatyúk

Amikor az első telepesek megérkeztek Ausztráliába, az ott élő madaraknak nem feltétlenül adtak új nevet, hanem inkább az óhaza és a más, már ismert területek tollasai után nevezték el őket. Így lett a szarkához színezetében nagyon hasonló, ma fuvolázómadárként ismert tollasból egyszerűen csak szarka, míg egy másikból bozóti pulyka, noha ez utóbbinak sincs sok köze az Amerikában honos pulykához.

Az erdei kutya rejtélye

A kutyafélék Madagaszkár és Új-Zéland kivételével az ember segítsége nélkül is el tudtak terjedni. Egyedül az örök fagy birodalmai maradtak meghódíthatatlanok számukra. A mintegy 10 nemzetség 35 fajába tartozó, rendkívül változatos fajösszetételű család tagjai közt azonban vannak olyanok, melyek sok megfejthetetlen talányt rejtenek a mai napig is a tudomány számára. Ilyen az erdei kutya is.

Állattitkok, emberkalandok

Szegeden egy szép, 45 hektáros tölgyerdő rejti Magyarország legnagyobb vadasparkját. A hely nevezetessége, hogy több kontinens ritka, jobbára veszélyeztetett állatfajait mutatja be természetes körülmények között. E fajok génmegőrzése, tenyésztése az intézmény fő feladata, de emellett fontos szerepet kap a természetvédelem, az oktatás, a kutatás és a szórakoztatás is.

Nagy István: eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje

Magyarország szinte teljes egészét lefedik a vendég-, kulcsos- és turistaházak nyújtotta szolgáltatások, így nem szükséges külföldre utazniuk vagy az ország forgalmas turistacélpontjait felkeresniük a kikapcsolódásra vágyóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken a Baranya megyei Szaporcán.

Június 5-én indult az Agrárcenzus első szakasza

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 elnevezéssel. A koronavírus világjárvány miatt a KSH a veszélyhelyzet kihirdetését követően átütemezte az összeírás lebonyolítását és találkozásmentes csatornákra vezeti át.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút júniusi menetrendje

A Csömödéri Állami Erdei Vasút júniusi menetrendje a járványügyi előírásokat betartva a következőképpen alakul.

A győri kertbarátok - 50. születésnapot ünnepeltek

Magával ragadó műsorral és színvonalas előadásokkal ünnepelte 50 éves születésnapját a Kertészek és Kertbarátok Győri Városi Egyesülete a város polgármesteri hivatalának dísztermében.

Érintetlen erdőterületek, erdőrészletek és fák a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdőben túrázva a magyar természeti gazdagság változatos kincstára fogadja a látogatót: őserdőre emlékeztető örökerdők, tölgyes és bükkös rengetegek, források, erdei kis tavak mellett néhol érintetlen erdőrészletek. Vajon miért rejtőznek a Parkerdőben ezek a háborítatlan területek?

Új fejlesztés mentheti meg az oszlopoktól a madarakat

Új megoldással védik a nagy testű madarakat a Hortobágy közelében. Az E.ON, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. és természetvédelmi szervezetek, köztük a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság összefogásával hozták létre, illetve tesztelik azt az eszközt, melyet villamos hálózati oszlopokra lehet felszerelni. A szerkezet megakadályozza, hogy a madarak olyan helyen szálljanak le a hálózaton, ahol megsérülhetnek.

Környezetvédelmi világnap a Budakeszi Vadasparkban

Játékos formában, interaktív foglalkozásokon mutatja be a Budakeszi Vadaspark gyerekeknek szóló programja a környezetvédelem fontosságát az óvodás korosztálynak. A Vadaspark a környezetvédelmi világnap kapcsán a környezettudatos nevelés jelentőségére kívánja ráirányítani a figyelmet.