Back to top

Kell a kávé, de mennyi a nem túl sok?

Nehezen kelünk fel? Koncentrálni kellene a munkára, de nem megy? Összecsapnak a fejünk felett a hullámok? Mit is csinálunk ilyenkor? Leülünk, iszunk egy kávét és minden kiegyenesedik… De azt azért már mindannyian tudjuk, hogy a kávé nem a legjobb barátunk. Lehet, hogy felébreszt és egészséges, ha megfelelő mértékben fogyasztjuk, de sok egészségügyi problémát is okozhat, ha sokat iszunk belőle.

Napi 4 kávé - ez a maximum

Napi maximum 400 milligramm koffein biztonságos egy felnőtt számára. Ez körülbelül négy csésze kávé, 10 doboz kóla vagy két energiaital.

Ha több mint 4 csésze kávét iszunk, migrén, álmatlanság, idegesség, nyugtalanság és még sok minden más bajunk lehet a túl sok koffeintől.

Dr. Jaques Reifman az Egyesült Államok hadseregének Fort Detrickben lévő orvosi kutatási parancsnokságának kutatásvezetője elmondta: „10 éven keresztül folytattunk alvásmegvonási kísérleteket. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogyan reagálnak az emberek a folyamatos 60 órás ébrenlétre? Illetve arra, hogy ez a fajta alvásmegvonás miben különbözik attól, amikor 10 napig éjszaka csupán három órán át alszunk? Most azon dolgozunk, hogy az eredmények alapján elkészítsük a jelenséget leíró és előrejelzésre is alkalmas matematikai modellt.”

Nem mindegy, mikor isszuk meg azt a kávét!

A kutatásban az alvásmegvonás és a bevitt koffeinmennyiség 14 különálló kombinációját alkalmazták a csoport átlagteljesítményének előrejelzésére. A kutatás résztvevői, az „alváshiányos” személyek annyi koffeint kaptak, hogy különböző helyzetekben úgy érezzék, mintha nyolc órát aludtak volna.

A kutatás szerint

  • Ha egy éjszaka öt órát alszunk, inkább két csésze gyenge kávét kell ébredéskor innunk, majd négy óra elteltével újabb két csészét.
  • Ha elegendő mennyiséget alszunk ugyan, de éjszakai műszakban dolgozunk, igyunk két csésze gyenge kávét közvetlenül a műszak kezdete előtt!
  • Ha várhatóan egy vagy két napig nem nagyon lesz időnk aludni, éjfélkor, reggel 4-kor és 8-kor 2 csésze kávét kell inni.

A kutatás vezetője felhívta a figyelmet, hogy ha a célunk a koffein előnyeinek maximális kihasználása, akkor egyszerre semmiképp ne vigyünk be a szervezetünkbe 400 milligrammnál több koffeint.

Forrás: 
Interesting Engineering

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.