Back to top

Kell a kávé, de mennyi a nem túl sok?

Nehezen kelünk fel? Koncentrálni kellene a munkára, de nem megy? Összecsapnak a fejünk felett a hullámok? Mit is csinálunk ilyenkor? Leülünk, iszunk egy kávét és minden kiegyenesedik… De azt azért már mindannyian tudjuk, hogy a kávé nem a legjobb barátunk. Lehet, hogy felébreszt és egészséges, ha megfelelő mértékben fogyasztjuk, de sok egészségügyi problémát is okozhat, ha sokat iszunk belőle.

Napi 4 kávé - ez a maximum

Napi maximum 400 milligramm koffein biztonságos egy felnőtt számára. Ez körülbelül négy csésze kávé, 10 doboz kóla vagy két energiaital.

Ha több mint 4 csésze kávét iszunk, migrén, álmatlanság, idegesség, nyugtalanság és még sok minden más bajunk lehet a túl sok koffeintől.

Dr. Jaques Reifman az Egyesült Államok hadseregének Fort Detrickben lévő orvosi kutatási parancsnokságának kutatásvezetője elmondta: „10 éven keresztül folytattunk alvásmegvonási kísérleteket. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogyan reagálnak az emberek a folyamatos 60 órás ébrenlétre? Illetve arra, hogy ez a fajta alvásmegvonás miben különbözik attól, amikor 10 napig éjszaka csupán három órán át alszunk? Most azon dolgozunk, hogy az eredmények alapján elkészítsük a jelenséget leíró és előrejelzésre is alkalmas matematikai modellt.”

Nem mindegy, mikor isszuk meg azt a kávét!

A kutatásban az alvásmegvonás és a bevitt koffeinmennyiség 14 különálló kombinációját alkalmazták a csoport átlagteljesítményének előrejelzésére. A kutatás résztvevői, az „alváshiányos” személyek annyi koffeint kaptak, hogy különböző helyzetekben úgy érezzék, mintha nyolc órát aludtak volna.

A kutatás szerint

  • Ha egy éjszaka öt órát alszunk, inkább két csésze gyenge kávét kell ébredéskor innunk, majd négy óra elteltével újabb két csészét.
  • Ha elegendő mennyiséget alszunk ugyan, de éjszakai műszakban dolgozunk, igyunk két csésze gyenge kávét közvetlenül a műszak kezdete előtt!
  • Ha várhatóan egy vagy két napig nem nagyon lesz időnk aludni, éjfélkor, reggel 4-kor és 8-kor 2 csésze kávét kell inni.

A kutatás vezetője felhívta a figyelmet, hogy ha a célunk a koffein előnyeinek maximális kihasználása, akkor egyszerre semmiképp ne vigyünk be a szervezetünkbe 400 milligrammnál több koffeint.

Forrás: 
Interesting Engineering

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.

Bezárt a McDonald's az Egyesült Királyságban és Írországban

Az Egyesült Királyságban és Írországban a McDonald's éttermeit határozatlan időre bezárták a koronavírus járvány miatt. A gazdaságok vezetői szerint a megtermelt árukat az élelmiszerlánc más részeire irányítják.