Back to top

Kisállattenyésztés – belépő a nagyok világába? - Kitörési pont

A hazai agrárium szerkezete lassan stabilizálódik, új belépőket nem lát szívesen a rendszer. Ugyanakkor a szakmájuk iránt elkötelezett, ambiciózus és kitartó fiataloknak van lehetőségük betörni a gazdák és agrárvállalkozók világába, például a kisállattenyésztés révén – legalább is ezt mondta a közelmúltban több fórumon is Mikula Lajos. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének elnökét kérdeztük.

Szakmai szervezettként van arra rálátásuk, hogy a pályakezdő mezőgazdasági szakmunkások vagy friss agrármérnökök milyen pályán indulnak el? 

– A felmérések azt mutatják, hogy a fiatalok kétharmada a szakmában szeretne maradni. Ez egy nagyon jó szám, más ágazatokban sokkal nagyobb a pályaelhagyók aránya. Ugyanakkor azt látom, hogy

egy középfokú végzettségű ember könnyebben tud elhelyezkedni, mint egy felsőfokú oklevéllel bíró fiatal. Ennek az oka elsősorban az, hogy a középiskolákban gyakorlatorientált oktatás folyik, és egy működő cégnél alapvetően erre van igény.

Egy jó traktoros vagy gépkezelő sokkal többet ér a piacon, mint egy „elöl doktor, hátul doktor” sok diplomás.

Alkalmazottként tehát van perspektíva. Mi van azokkal, akik működő családi gazdaságot szeretnének átvenni?

– Mindenekelőtt jó, ha tudják, hatalmas szerencséjük van, hogy termelőeszközt kapnak a kezükbe. Ugyanakkor az ő helyzetük is kettős. Az új dolgokkal – mint a digitális technikák, genomika stb. – jobban képben vannak, de hiányzik a hagyományos tapasztalat. Egy családon belül ennek a formáit kell megteremteni, kellő józansággal. Az iskolák megadják ugyan az alapot, de a cégvezetési rutin nem jön magától. A mesterfogások átadása is nagyon nehezen megy. És akkor még itt van egy pszichológiai kérdés: az öreg mennyire tudja elengedni amit felépített, a fiatal hogyan tudja bizonyítani alkalmasságát?...

Akinek nincs termelőeszköze, az bizakodhat-e önálló gazdaság létrehozásában?

– Pár éve még úgy fogalmaztam volna, hogy igen kevéssé. Ma inkább azt mondanám, hogy egyáltalán nem. Az agrárium az utóbbi időben átalakult, sőt mi több, ez a változás véget is ért. A nagy ágazatokban a kártyákat leosztották, a piac felosztása megtörtént, stabilizálódott a tulajdonosok köre. Apróbb változások persze vannak ebben, de alapvetően a rendszer már mozdulatlan. Viszont vannak belépési pontok a mezőgazdaságban.

A kisállattenyésztést és a kertészetet érezzük mi az Agryánál olyan ágazatnak, ahol be lehet lépni a rendszerbe. Elsősorban azért ezt a két ágazatot említjük, mert itt van a legkevésbé szükség a drága és szűkében lévő termőföldre.

Egy nagyon intenzív kertészeti kultúrához szükséges fél-egy hektárt még lakott területen belül sem illúzió összeszedni vidéken, sajnos a magyar falvak többsége tele van gaz felverte, hasznosítatlan földekkel. Vagy a baromfi- vagy nyúl- esetleg galambtenyésztéshez szükséges hátsó udvar néhány egyszerű épülettel szintén nem elérhetetlen.

Ez még mindig kevésnek tűnik, hiszen munka rengeteg van vele, de a nagyüzemi termeléssel szemben pedig még mindig nem versenyképes…

– Meg kell találni a réspiacokat – és ez nem a közgazdaságtan könyvből kiemelt parafrázis. Ma már igenis megvan az a vevőkör, amely tudatosan keresi a kistermelői termékeket. Az embereknek több pénz van a zsebükben mint korábban és hajlandók költeni jobb ízű, jobb minőségű vagy egészségesebb árukra. Ezeket a vevőket megtalálni valóban feladat, de ez a fiatalabbaknak könnyen megy a közösségi felületeken – legyünk őszinték ez egy generációs piac is.

Jó, de ehhez is pénz kell...

– …ezeket nagyon olcsón meg lehet csinálni! Emellett nagyon kevés kockázattal jár, hiszen ha keveset kell befektetni, keveset is lehet rajta bukni. A másik előny hogy ezek révén a fiatal szakember ki tudja magát próbálni. Megtudja, valójában mennyit ér a végzettsége. Emellett egy-két év alatt felszedi magára azokat a készségeket, amelyek majd ahhoz kellenek, hogy egyéni gazdálkodóként, agrárvállalkozóként is megállja a helyét. Gyorsan hozzáteszem, ez akkor igazán hatékony, ha az indulás éveiben van egy főállás, egy fő jövedelem, ami mellet üzemeltetni lehet a gazdaságot.

Tegye a szívére a kezét! Ez működhet?

– Ha a fentiek szerint elkezdi valaki a munkát, akkor viszonylag hamar eljön az a pillanat, amikor a mellékállás vagy hobbi családot eltartó megélhetéssé léphet elő. És erre azért vannak szép példák. Az egyik kezdeményezésünk révén olyan emberekkel lehet megismerkedni, akik sikeresen „megcsinálták magukat”. Például van egy mentőtiszt, aki a munkája mellett nyolc hektáron zöldséget termel. Ebben a csoportban mindenki 30 év alatti.

Ez a generáció tudja, mit szeretne, tudatosan építkezik, vannak céljai és halad is előre. Az ő életútjukból például lehet erőt meríteni.

Kis segítség, megerősítés bármikor kellhet!

– Így van, erre való a szaktanácsadási rendszer és persze a szakmai szervezetek felelőssége sem megkerülhető. Mi, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége is vállaljuk ezt; erről szól például a „Fiatal Gazda Klub” rendezvényünk, az „Így neveld az álmaidat” programunk, vagy a mentorálási kezdeményezésünk.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.

Egy jó hangutánzó kakadu – Viszonylag könnyen tenyészthető

A fehérbóbitás kakadut gyakran az angol szakzsargonból átvett elnevezése alapján csak umbrella-nak nevezik. Jelentése ernyő, mely az akár diadémra is emlékeztető bóbitára utal, melyet a madár akkor nyit ki, ha ideges, vagy ha párjának kedveskedni próbál. Olykor a kézszelíd állatok is kinyitják tolldíszüket.

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Fókuszban a generációváltás és a hatékony kommunikáció

Idén már 11. alkalommal rendezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. agrármarketing és -médianapját az AGROmashEXPO - Agrárgépshow kiállítás nyitónapján. A rendezvényen a médiapiac fejlődéséről, a generációváltás hatásairól, a fiatalok médiafogyasztási szokásairól, valamint a hatékony kommunikációs trendekről szóltak az előadók.

Újabb források segíthetik az állattartó telepek korszerűsítését

Az Agrárminisztérium (AM) március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési program (Vp) állattartótelepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járványos állatbetegségek visszaszorítását és megelőzését várja a minisztérium - közölte Nagy István agrárminiszter kedden a hivatalos Facebook oldalán megjelent videóbejegyzésben.

Az ausztrálok „balkáni gerléje”

A balkáni gerle hazánkban ma az egyik leggyakoribb galambféle – úgy a városokban, mint a vidéki portákon gyakorta megtelepszik, s akár még az enyhébb teleken is nevel fiókákat.