0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az otthon melege – A tüzelés praktikái

Ahogyan a gyertyalángnak, úgy a kályhában lobogó, pattogó, majd parázsló tűzifának is varázsa van. Hangulatot teremt, megnyugtat, még akkor is, ha nem látjuk, csak a duruzsolását halljuk. A kályhákból, kandallókból áradó bársonyos, testünket, lelkünket átjáró meleg pedig leginkább a nap sugaraihoz hasonlítható. Nem utolsósorban a kályha egész évben dísze a lakásnak.

A tűzifa megújuló energiaforrás, a fenntartható, törvényekkel szabályozott erdőgazdálkodásnak, fakitermelésnek köszönhetően nem csökken a felhasználható mennyisége. Az égés során pedig csak annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, amennyit a fa élete során megkötött. Ha nem tüzeljük el a fát, hanem hagyjuk az erdőben elkorhadni, akkor szintén hasonló mennyiségű szén-dioxid szabadul fel.

Az állami erdőgazdaságok országos átlagban a kitermelt fa 65 százalékából vastag tűzifát, darabolt-hasított tűzifát vagy aprítékot készítenek. A készletezésnek köszönhetően akkor is kiszolgálják a vásárlókat, ha a kedvezőtlen időjárás akadályozza a fakitermelést. Különböző fafajokból kínálnak tűzifát, ezek fűtőértéke között nincs jelentős különbség. Az azonban

nagyon fontos, hogy csak száraz fával tüzeljünk, mert annak fűtőértéke akár a kétszerese is lehet a nedvesének, ugyanis az utóbbi égetésekor sok energia elmegy a faanyagban lévő víz elpárologtatására.

Az a legjobb, ha a télen termelt tűzifát tavasszal hazavisszük és feldarabolva, hasítva tároljuk a felhasználásig, jól szellőző, esőtől védett helyen.

Hegyvidéken főként bükkel, tölggyel, cserrel és gyertyánnal tüzelnek, mert igen jó a fűtőértékük, a vékony kérgű bükk ráadásul frissen vágva nagyon jól hasad. Az Alföldön az akác érhető el a legkönnyebben, könnyű hasogatni, a száradáskor lepotyogó vastag kérge pedig nagyon jó gyújtós. A nyírfa elégetése különösen nyitott kandallókban hangulatos, kékes lángja kellemesen bevilágítja a helyiséget. Fenyővel nem célszerű tüzelni, mert gyantás, így tönkreteheti a kályhát. A nyár pedig könnyű fa, hirtelen lobban el, nem tartja a parazsat.

Ha erdészetektől vásároljuk a tűzifát, nemcsak abban lehetünk biztosak, hogy a kifizetett mennyiséget kapjuk, de a faanyag kiváló minősége is garantált, korhadt faanyagot nem raknak a sarangokba.

Egy átlagos méretű családi ház éves fűtési energiaigényét mintegy 7 köbméter jó minőségű száraz tűzifával kielégíthetjük. Persze az sem mindegy, hogy milyen berendezésekkel fűtünk. A nyitott kandalló hatásfoka 10-30 százalék, a zárt rendszerű ennek akár a kétszerese, amíg a cserépkályháé ennél is nagyobb, és nagyon jól tartja a meleget. De meg kell tanulni tüzelni! A tűzteret ne rakjuk tele, és figyeljünk arra, hogy a hasábok között járhasson a levegő, hiszen az égéshez arra is szükség van. A néhány darabból álló gyújtóst pedig a máglya tetejére tegyük, így a tűz felülről lefelé, füst nélkül terjed. Mivel nem kell áthatolnia a lángnak a rakaton, nem hűl le nagyon, tökéletesebb, jobb hatásfokú lesz az égés. Sose használjunk színes, fényes reklámújságot a begyújtáshoz, mert ezek károsíthatják a berendezést, nem mellesleg mérgező vegyületek kerülhetnek a levegőbe égésükkor. Az arra kialakított kazánokban fapellettel és faaprítékkal is tüzelhetünk, ezeknek jóval magasabb a hatásfoka.

Nincs mindenkinek lehetősége fatüzelésű kályhával tüzelni. Ha azonban a téli kirándulásokon betérünk az erdészetek vendégházaiba, szinte biztos, hogy befűtött kályha mellett melegedhetünk.

Forrás: A Mi Erdőnk