Back to top

Az otthon melege – A tüzelés praktikái

Ahogyan a gyertyalángnak, úgy a kályhában lobogó, pattogó, majd parázsló tűzifának is varázsa van. Hangulatot teremt, megnyugtat, még akkor is, ha nem látjuk, csak a duruzsolását halljuk. A kályhákból, kandallókból áradó bársonyos, testünket, lelkünket átjáró meleg pedig leginkább a nap sugaraihoz hasonlítható. Nem utolsósorban a kályha egész évben dísze a lakásnak.

A tűzifa megújuló energiaforrás, a fenntartható, törvényekkel szabályozott erdőgazdálkodásnak, fakitermelésnek köszönhetően nem csökken a felhasználható mennyisége. Az égés során pedig csak annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, amennyit a fa élete során megkötött. Ha nem tüzeljük el a fát, hanem hagyjuk az erdőben elkorhadni, akkor szintén hasonló mennyiségű szén-dioxid szabadul fel.

Az állami erdőgazdaságok országos átlagban a kitermelt fa 65 százalékából vastag tűzifát, darabolt-hasított tűzifát vagy aprítékot készítenek. A készletezésnek köszönhetően akkor is kiszolgálják a vásárlókat, ha a kedvezőtlen időjárás akadályozza a fakitermelést. Különböző fafajokból kínálnak tűzifát, ezek fűtőértéke között nincs jelentős különbség. Az azonban

nagyon fontos, hogy csak száraz fával tüzeljünk, mert annak fűtőértéke akár a kétszerese is lehet a nedvesének, ugyanis az utóbbi égetésekor sok energia elmegy a faanyagban lévő víz elpárologtatására.

Az a legjobb, ha a télen termelt tűzifát tavasszal hazavisszük és feldarabolva, hasítva tároljuk a felhasználásig, jól szellőző, esőtől védett helyen.

Hegyvidéken főként bükkel, tölggyel, cserrel és gyertyánnal tüzelnek, mert igen jó a fűtőértékük, a vékony kérgű bükk ráadásul frissen vágva nagyon jól hasad. Az Alföldön az akác érhető el a legkönnyebben, könnyű hasogatni, a száradáskor lepotyogó vastag kérge pedig nagyon jó gyújtós. A nyírfa elégetése különösen nyitott kandallókban hangulatos, kékes lángja kellemesen bevilágítja a helyiséget. Fenyővel nem célszerű tüzelni, mert gyantás, így tönkreteheti a kályhát. A nyár pedig könnyű fa, hirtelen lobban el, nem tartja a parazsat.

Ha erdészetektől vásároljuk a tűzifát, nemcsak abban lehetünk biztosak, hogy a kifizetett mennyiséget kapjuk, de a faanyag kiváló minősége is garantált, korhadt faanyagot nem raknak a sarangokba.

Egy átlagos méretű családi ház éves fűtési energiaigényét mintegy 7 köbméter jó minőségű száraz tűzifával kielégíthetjük. Persze az sem mindegy, hogy milyen berendezésekkel fűtünk. A nyitott kandalló hatásfoka 10-30 százalék, a zárt rendszerű ennek akár a kétszerese, amíg a cserépkályháé ennél is nagyobb, és nagyon jól tartja a meleget. De meg kell tanulni tüzelni! A tűzteret ne rakjuk tele, és figyeljünk arra, hogy a hasábok között járhasson a levegő, hiszen az égéshez arra is szükség van. A néhány darabból álló gyújtóst pedig a máglya tetejére tegyük, így a tűz felülről lefelé, füst nélkül terjed. Mivel nem kell áthatolnia a lángnak a rakaton, nem hűl le nagyon, tökéletesebb, jobb hatásfokú lesz az égés. Sose használjunk színes, fényes reklámújságot a begyújtáshoz, mert ezek károsíthatják a berendezést, nem mellesleg mérgező vegyületek kerülhetnek a levegőbe égésükkor. Az arra kialakított kazánokban fapellettel és faaprítékkal is tüzelhetünk, ezeknek jóval magasabb a hatásfoka.

Nincs mindenkinek lehetősége fatüzelésű kályhával tüzelni. Ha azonban a téli kirándulásokon betérünk az erdészetek vendégházaiba, szinte biztos, hogy befűtött kályha mellett melegedhetünk.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minél több lehetőséget kell teremteni erdeink felfedezésére

Az Agrárminisztérium az erdők és a fával borított területek gyarapítása érdekében indította el az Országfásítási Programot, amelynek részeként a Településfásítási Programban mintegy 470 település részére biztosítottunk sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel is felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára - mondta el Nagy István a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok megnyitóján, Gyöngyöspatán.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Emlékerdőt avattak

Az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából az Egererdő Zrt.-nél Felsőtárkány közelében egyhektáros emlékerdővel gyarapítják a fásított területeket. Az emlékerdő újabb állomása lehet a környékbeli kirándulásoknak.

Csütörtöktől vetítik a mozik a Vad erdő, vad bércek című díjnyertes természetfilmet

Az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát mutatja be Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című díjnyertes természetfilmje, amelynek kibővített változata július 2-tól látható a mozikban.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.