Back to top

„Csak ide megyek a szomszédba, és amúgy is mi bajom eshet egy ekkora monstrumban…”

Ön mindig beköti a biztonsági övet a traktorban is? Szomorú statisztikát idéz a német agrársajtó: 28 halálos kimenetelű traktorbaleset történt 2018-ban, és a legtöbbjük megelőzhető lett volna, ha a vezető beköti a biztonsági övét.

Az elmúlt öt év legrosszabbja volt ilyen szempontból a 2018-as,

tragikus csúcsot döntött Németországban a traktorbalesetek száma

– idézi a német agrársajtó a mezőgazdasági, erdészeti és kertészeti ágazat társadalombiztosítójának (SVLFG) adatait.

A balesetek utólagos vizsgálatakor pedig többnyire az derült ki, hogy a halált okozó sérülések megelőzhetők lettek volna a biztonsági öv, valamint az azzal összeköttetésben lévő, a borulás hatásai ellen védő szerkezet használatával.

Az uniós jog szerint a gyártóknak 2018-tól minden új traktort fel kell szerelniük a borulás hatásai ellen védő szerkezettel (ROPS), ez megvédi a vezetőt, ha átfordul a traktor – feltéve, ha a biztonsági öv is be van kötve.

Sajnos azonban nagyon sokan nem érzik szükségét, hogy a traktorban bekössék magukat, leginkább azért, mert

a hatalmas, súlyos járműben ülve egyfajta hamis biztonságérzetük alakul ki

– hívják fel a figyelmet a társadalombiztosító szakemberei. Általános feltételezés, hogy a masszív szerkezet önmagában is elég védelmet nyújt a balesetben, ez azonban nagy tévedés – hangsúlyozzák. Súlyosbítja a helyzetet az a szintén általános hozzáállás, hogy jellemzően rövid távokat tesznek meg a traktorral, és „azalatt mi történhet?”. Balesetek azonban természetesen nemcsak hosszú úton, és pláne nemcsak közúton történhetnek, hanem bárhol és bármikor.

Mellesleg közúton büntetés is jár érte, ha nem használja a biztonsági övet a traktorvezető (illetve az utast is büntetik, ha ő nem használja), de nyilván nem elsősorban ezért, hanem a saját épségének érdekében javasolja mindenkinek az SVLFG, hogy kösse be a biztonsági övét (illetve ha más passzív biztonsági rendszer van a traktorban, akkor azt is használni kell).

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jogszabályi labirintusban a traktorok és a munkagépek

Az AGROmashEXPO egyik szakmai programján a zsúfolásig megtelt konferenciaterem is igazolta, hogy igazán aktuális témát választott Dikán András munkavédelmi szakmérnök. „Mezőgazdasági járművek a paragrafusok útvesztőiben” című előadása sokakat érint, ugyanis valóban nagyon nehéz eligazodni a mezőgazdasági járművek műszaki és közigazgatási követelményei között.

Prémium olasz ültetvénytraktorok a magyar cég kínálatában

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 50 ezer négyzetméternél is nagyobb rendezvényterületén közel 350 kiállító sorakoztatta fel az általuk forgalmazott termékek és szolgáltatások legjavát. A látogatók szemügyre vehették egyebek mellett a kiállítás termékversenyén Prémium Oklevéllel elismert Carraro Compact VLB keskeny nyomtávú ültetvénytraktort is, mely a Navik Alfa Kft. standján kapott helyet.

Minitraktorok kicsiknek és nagyoknak

Az idei AGROmashEXPO-n a felnőttek „játékai” mellett a gyerekek is megtalálhatták a kedvükre való játékszereket. Kicsi-nagy, mindenféle ajándéktárgyak közül választhattak az érdeklődők, de hozzá kell tenni, ahogy azt Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója is elmondta, nemcsak a gyerekek számára keresett termékekről beszélünk.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Futurisztikus a japánok Álom Traktorja

A napokban mutatta be új fejlesztését az Oszakában található Kubota japán traktorgyár. Az elektromos meghajtású, mesterséges intelligenciával ellátott autonóm munkagépet Álom Traktornak nevezték el.

Az input anyagokon kívül IT megoldásokat is kínál a KITE Zrt.

A KITE Zrt. évről évre nagy területen, látványos fény- és hanghatások kíséretében vonultatja föl újdonságait az AGROMashEXPO kiállításon. Idén azonban új dimenziót nyitottak, és bemutatták a cég által életre hívott Precíziós Gazdálkodási Rendszert (PGR), melynek termelői tesztelése március 1-jén kezdődik. A világszinten is egyedülálló megoldásról csütörtökön tájékoztatták az újságírókat.

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.

Permetezőgép növényvédelmi kísérletekhez

Az AGROmashEXPO egyik különdíját a Farmgép Kft. Kertitox PreBIKE parcellapermetezője kapta. A Farmgép Kft. egyedi igényre tervezett, díjnyertes parcellapermetezőjét használják a nagy növényvédőszer-forgalmazó cégek és a növényvédelmi hatóság is a kísérleteihez.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

Axiál: újabb feladatok idén is

A bajai központú Axiál Kft. sajtótájékoztatón fogadta az érdeklődőket az AGROmashExpo második napján. Az eseményen beszámoltak az elmúlt évek tapasztalatairól, s beszámoltak 2020-as terveikről.