Back to top

„Csak ide megyek a szomszédba, és amúgy is mi bajom eshet egy ekkora monstrumban…”

Ön mindig beköti a biztonsági övet a traktorban is? Szomorú statisztikát idéz a német agrársajtó: 28 halálos kimenetelű traktorbaleset történt 2018-ban, és a legtöbbjük megelőzhető lett volna, ha a vezető beköti a biztonsági övét.

Az elmúlt öt év legrosszabbja volt ilyen szempontból a 2018-as,

tragikus csúcsot döntött Németországban a traktorbalesetek száma

– idézi a német agrársajtó a mezőgazdasági, erdészeti és kertészeti ágazat társadalombiztosítójának (SVLFG) adatait.

A balesetek utólagos vizsgálatakor pedig többnyire az derült ki, hogy a halált okozó sérülések megelőzhetők lettek volna a biztonsági öv, valamint az azzal összeköttetésben lévő, a borulás hatásai ellen védő szerkezet használatával.

Az uniós jog szerint a gyártóknak 2018-tól minden új traktort fel kell szerelniük a borulás hatásai ellen védő szerkezettel (ROPS), ez megvédi a vezetőt, ha átfordul a traktor – feltéve, ha a biztonsági öv is be van kötve.

Sajnos azonban nagyon sokan nem érzik szükségét, hogy a traktorban bekössék magukat, leginkább azért, mert

a hatalmas, súlyos járműben ülve egyfajta hamis biztonságérzetük alakul ki

– hívják fel a figyelmet a társadalombiztosító szakemberei. Általános feltételezés, hogy a masszív szerkezet önmagában is elég védelmet nyújt a balesetben, ez azonban nagy tévedés – hangsúlyozzák. Súlyosbítja a helyzetet az a szintén általános hozzáállás, hogy jellemzően rövid távokat tesznek meg a traktorral, és „azalatt mi történhet?”. Balesetek azonban természetesen nemcsak hosszú úton, és pláne nemcsak közúton történhetnek, hanem bárhol és bármikor.

Mellesleg közúton büntetés is jár érte, ha nem használja a biztonsági övet a traktorvezető (illetve az utast is büntetik, ha ő nem használja), de nyilván nem elsősorban ezért, hanem a saját épségének érdekében javasolja mindenkinek az SVLFG, hogy kösse be a biztonsági övét (illetve ha más passzív biztonsági rendszer van a traktorban, akkor azt is használni kell).

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Elmarad a 2020. évi NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) vezetősége – tekintettel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedésekre – felelős főszervezőkként úgy döntöttek, hogy az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva rendezvény elmarad.

Több géppel többet dolgoznak a földeken, mint tavaly

Ez derül ki a flottakövetési szolgáltatást is nyújtó i-Cell járműkövető rendszerének adatai alapján. Az adatok természetesen az i-Cell ügyfeleinek járműmozgását mutatják, így tendenciákra lehet belőlük következtetni, de nem tekinthetők országosan reprezentatívnak.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Nem csak a tartós zöldség fogyott

Németországban különösen előszeretettel viszik túlzásba a bespájzolást a vevők mostanában, és bár a tartósított zöldség kétségtelenül jobban jött ki a helyzetből, mint a frissáru, azért utóbbiból is szépen fogyott a polcokról.

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

Németország: beutazási tilalom a szezonális munkavállalóknak

A koronavírus-járvány elleni harcban, a vírus terjedését megállítandó a berlini szövetségi belügyminisztérium március 25-én megtiltotta a mezőgazdaság szempontjából nélkülözhetetlen szezonális munkavállalók beutazását. Menekültekkel és hazai munkaerővel pótolnák a hiányt.

Koronavírus: egyelőre nincs hiány gépalkatrészből

A koronavírus-helyzetre való tekintettel kulcskérdés: rendelkezésre állnak-e hazánkban azok az alkatrészek, melyekre az élelmiszer-előállításhoz nélkülözhetetlen mezőgépek esetleges meghibásodásakor van szükség. A többi közt erről is beszélgettünk Umenhoffer Péterrel, az Axiál Kft. marketingigazgatójával.

Repülővel viszik a román napszámosokat spárgát szedni

Veszélyeztetik a spárga betakarítását Németországban a koronavírus-járvány okozta határzárak és egyéb szigorítások. A spárgaszedést évek óta kizárólag vendégmunkásokkal oldják meg a német gazdák. Most repülőgépeket béreltek a munkások szállításához.