Back to top

Egy kiemelkedő borsor a DiBonistól

Kevés olyan borbemutatón vehettünk idáig részt, ahol az első tételtől az utolsóig csak elismeréssel tudtunk szólni. Ilyen kivételes élményben volt részünk a Vajdaságból érkező DiBonis Borászatnak köszönhetően, akik a Magyar Sommelier Szövetség meghívására mutatkoztak be a Stex Házban, Budapesten.

Boni László elektromérnök létére 2004-ben borászatra adta a fejét, s Szabadka és Palics között, a Palicsi tó szomszédságában, Radanovác falu területén belevágott a „nagy útba”. A borászat első szőlőtőkéjét 2005-ben ültették a szabadkai-horgosi ​​homokvidéken. A Villányi Borvidékkel egy szélességi körön fekvő – bár magasabb hőösszeggel jellemezhető – területen fekete föld, homok és lösz váltják egymást. Bár ez a borvidék elsősorban a fehér szőlőfajtákról nevezetes, Bóni László főleg világhírű vörösbort adó fajtákat ültetett, mint a Shiraz, a Cabernet franc, a Merlot, a Pinot noir. Tekintettel arra, hogy Szabadka a napsütéses napok száma szerint a vezető városok közé tartozik, ami a vörösbort adó szőlőfajták éréséhez kedvező, különösen a Shiraz tekintetében, amely viszonylag újnak számító fajta a régióban.

A Shirazból készült bor, amelyet DiShiraz néven forgalmaznak, korán hírnevet szerzett pincészetüknek.

Kínálatukban számos fehérbor is található, melyek olyan híres fehér szőlőfajtákból készültek, mint a Sauvignon blanc vagy az Ottonel muskotály.

Akik a borokat bemutatták: Petzold Attila és Bolford Ráchel
Fotó: viniczai

A vajdasági tanyák egyfajta hagyományőrző szerepet töltenek be a régi életformák, helyi szokások és őseik kultúrájának ápolásában. Számos tanyának tartozéka a szőlőskert, ami nem meglepő, hiszen a szabadkai-horgosi ​​régió régről ismert borvidék.

Bóni László, a horvátországi Baranya borvidéken nevelkedett, ahol ősei évtizedeken át szőlősgazdák voltak és borkészítéssel foglalkoztak. Habár végzettsége szerint okleveles villamosmérnök, az alapító 2004-ben mégis úgy döntött, hogy folytatja a családi hagyományt, és belefogott az akkor bizonytalannak tűnő szőlőtermesztési és borászati vállalkozásba, ami telitalálatnak bizonyult. Ezzel a borász család negyedik nemzedékének lett a képviselője, aki sikeresen űzi a borász szakmát. 2008-ban pálinka készítéssel tovább bővítette a termelést, majd 2011-ben Budapesten borász végzettséget szerzett.

Ahol mindenki elégedetten kóstol
Fotó: viniczai

Az elsőként kóstolt 2017-es évjáratú Malvasia – vagy ahogyan tartják, a mediterrán Olaszrizling – amfórában érlelődött. Tudjuk, a fajta igazi cukorgyűjtő, így a szüreti időpont helyes megválasztása alapjaiban határozza meg a bor további karakterét. Az amfórának köszönhetően lezajlott a mikrooxidáció, ám nem jelentek meg a hordó fás ízei, így megtartotta gyümölcsösségét. A 2017-es Chardonnay spontán – de vigyázó tekintetek mellett – erjedt, amely megakadva mintegy 100 mg cukrot tartalmazott. Ezt viszont szépen kiegyensúlyozta a fahordós érlelés.

Fotó: viniczai

Mint megtudtuk, Boni László első lépése a pincészet felszerelésénél a 235 darab TRUST hordó megvásálása volt. Nem véletlen, hogy vörösborai esetén bőkezűen bánik a hordós érleléssel. A 2008-as Merlot, a hasonló korú Cabernet sauvignon, az egy évvel fiatalabb Syrah és az 1697 – a zentai csata éve – névre keresztelt házasítása 5-5 évig élvezte az amerikai és a magyar tölgyek vendégszeretetét.

Boni László kivárja, míg a bor valóban a legszebb arcát mutatja. Tapasztalatuk szerint, ha akkor veszik ki a bort a hordóból, amikor a fa érzete a maximumon van, akkor azt meg is őrzi. Kicsit tovább tartva viszont a mikrooxidáció ezt tompítja.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

Löszön termett bor, bemutatkozott a Vida Borbirtok új bora

Szekszárd maga a zegzugos sokszínűség. Ez adja borainak jellegzetes, megfejthetetlen varázsát. Rejtőzködő borvidék, messziről csak egy dombsor, közelebb kell jönni, hogy feltáruljanak a szurdokokban megbújó pincék, a dombokra felfutó szőlősorok.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy. Szeptember közepén már megtalálható a boltok polcain. Zajlik a szüret, csúcsüzem van a feldolgozókban. Ilyenkor vizsgáznak a szőlőtermelők, egész évi munkájukról számot adnak. A hírek szerint mint minőségben, mint mennyiségben jó évjárat elé nézünk. Részletek a Borászati Füzetek legfrissebb számában.

A HNT elkötelezett a biológiai alapok megújításában: piacszervezési intézkedés a Borszőlő Szaporítóanyagtermelési Alapról

A 2016. decemberben a HNT által elfogadott ágazati stratégia alapvető célkitűzésként fogalmazta meg a szőlőtermesztés biológiai alapjainak fejlesztését és megőrzését. A kutató szakemberek és a termelők visszajelzések alapján erősíteni szükséges a szaporítóanyag előállítás növényegészségügyi ellenőrzését mind az alany- és a törzsültetvényekben, valamint az oltványtermesztőknél.

Elindult a Wines of Hungary – Personally, a magyar bor hivatalos közösségi média oldala

Az Agrármarketing Centrum (AMC) szorosan együttműködve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) Wines of Hungary - Personally név alatt indította el bormarketing tevékenységét a közösségi média felületeken, melynek célja a magyar borok népszerűsítése az európai és a kontinensen túli piacokon.

Érden vannak borospincék?

A legtöbb érdi még csak nem is hallott arról, hogy a település jelentős pincesorral rendelkezik. Sőt, hogy minaretje, vára és kastélya is van, és a leghosszabb Duna partszakaszt ugyancsak magáénak tudhatja. Honnan is ismernék, hiszen a település – a főváros szomszédságának köszönhetően – leginkább alvóváros jelleget öltött.

Ahol nem a vad szüretel

Innen már nem lehet tovább magyarázni, szüretben a szőlő megmutatja, milyen gazdája volt, s miként hatott rá az évjárat. A tavalyi évhez képest kicsit később kezdődött a betakarítás, s még sokat alszik kint a szőlő, de a gazdák szavaiból bizakodás tűnik ki.