Back to top

Egy kiemelkedő borsor a DiBonistól

Kevés olyan borbemutatón vehettünk idáig részt, ahol az első tételtől az utolsóig csak elismeréssel tudtunk szólni. Ilyen kivételes élményben volt részünk a Vajdaságból érkező DiBonis Borászatnak köszönhetően, akik a Magyar Sommelier Szövetség meghívására mutatkoztak be a Stex Házban, Budapesten.

Boni László elektromérnök létére 2004-ben borászatra adta a fejét, s Szabadka és Palics között, a Palicsi tó szomszédságában, Radanovác falu területén belevágott a „nagy útba”. A borászat első szőlőtőkéjét 2005-ben ültették a szabadkai-horgosi ​​homokvidéken. A Villányi Borvidékkel egy szélességi körön fekvő – bár magasabb hőösszeggel jellemezhető – területen fekete föld, homok és lösz váltják egymást. Bár ez a borvidék elsősorban a fehér szőlőfajtákról nevezetes, Bóni László főleg világhírű vörösbort adó fajtákat ültetett, mint a Shiraz, a Cabernet franc, a Merlot, a Pinot noir. Tekintettel arra, hogy Szabadka a napsütéses napok száma szerint a vezető városok közé tartozik, ami a vörösbort adó szőlőfajták éréséhez kedvező, különösen a Shiraz tekintetében, amely viszonylag újnak számító fajta a régióban.

A Shirazból készült bor, amelyet DiShiraz néven forgalmaznak, korán hírnevet szerzett pincészetüknek.

Kínálatukban számos fehérbor is található, melyek olyan híres fehér szőlőfajtákból készültek, mint a Sauvignon blanc vagy az Ottonel muskotály.

Akik a borokat bemutatták: Petzold Attila és Bolford Ráchel
Fotó: viniczai

A vajdasági tanyák egyfajta hagyományőrző szerepet töltenek be a régi életformák, helyi szokások és őseik kultúrájának ápolásában. Számos tanyának tartozéka a szőlőskert, ami nem meglepő, hiszen a szabadkai-horgosi ​​régió régről ismert borvidék.

Bóni László, a horvátországi Baranya borvidéken nevelkedett, ahol ősei évtizedeken át szőlősgazdák voltak és borkészítéssel foglalkoztak. Habár végzettsége szerint okleveles villamosmérnök, az alapító 2004-ben mégis úgy döntött, hogy folytatja a családi hagyományt, és belefogott az akkor bizonytalannak tűnő szőlőtermesztési és borászati vállalkozásba, ami telitalálatnak bizonyult. Ezzel a borász család negyedik nemzedékének lett a képviselője, aki sikeresen űzi a borász szakmát. 2008-ban pálinka készítéssel tovább bővítette a termelést, majd 2011-ben Budapesten borász végzettséget szerzett.

Ahol mindenki elégedetten kóstol
Fotó: viniczai

Az elsőként kóstolt 2017-es évjáratú Malvasia – vagy ahogyan tartják, a mediterrán Olaszrizling – amfórában érlelődött. Tudjuk, a fajta igazi cukorgyűjtő, így a szüreti időpont helyes megválasztása alapjaiban határozza meg a bor további karakterét. Az amfórának köszönhetően lezajlott a mikrooxidáció, ám nem jelentek meg a hordó fás ízei, így megtartotta gyümölcsösségét. A 2017-es Chardonnay spontán – de vigyázó tekintetek mellett – erjedt, amely megakadva mintegy 100 mg cukrot tartalmazott. Ezt viszont szépen kiegyensúlyozta a fahordós érlelés.

Fotó: viniczai

Mint megtudtuk, Boni László első lépése a pincészet felszerelésénél a 235 darab TRUST hordó megvásálása volt. Nem véletlen, hogy vörösborai esetén bőkezűen bánik a hordós érleléssel. A 2008-as Merlot, a hasonló korú Cabernet sauvignon, az egy évvel fiatalabb Syrah és az 1697 – a zentai csata éve – névre keresztelt házasítása 5-5 évig élvezte az amerikai és a magyar tölgyek vendégszeretetét.

Boni László kivárja, míg a bor valóban a legszebb arcát mutatja. Tapasztalatuk szerint, ha akkor veszik ki a bort a hordóból, amikor a fa érzete a maximumon van, akkor azt meg is őrzi. Kicsit tovább tartva viszont a mikrooxidáció ezt tompítja.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Mi vár ránk a tavalyi ellentmondásos szőlőszezon után?

A lisztharmatnak a korai kitavaszodás kedvezett, a peronoszpórának a csapadékos május, a botrítisznek pedig mindez együtt… Mi vár ránk ezek után az idén? Jól tesszük, ha bármilyen meglepetésre felkészülünk, lélekben és szakmailag egyaránt.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Változnak az uniós támogatások

Jelentős változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak az új európai uniós támogatási időszakban, és azt már most biztosra vehetik a termelők, hogy csak akkor juthatnak majd területalapú támogatáshoz, ha eleget tesznek a környezeti szempontból előnyös gazdálkodás feltételeinek - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.

KSH: januárban 4,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A klímaváltozás hatása az Olaszrizling termelési lehetőségeire

A nagy sikerű "Olaszrizling Szerintünk" eseményt idén is Csopakon rendezték meg. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak.

A jövőben is számos intézkedés segíti a gazdálkodókat

A mezőgazdasági támogatások kifizetésének elmúlt hét évének tapasztalatairól, a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos aktuális kérdésekről, valamint az öntözésfejlesztés, a birtokpolitika, valamint az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének hazai szabályozási helyzetéről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Hévízen tartott agrárkonferencián.

„Jó, ha meg van vetve a bor ágya”

„A falusi emberek, ha idejük engedte, elmentek a hegyre, ott összejöttek a szomszédok, beszélgettek és borozgattak. Az iváshoz szerettek felkészülni, úgy is mondták: jó, ha meg van vetve a bor ágya.” Somogyi Zoltán fogalmazta meg ekképpen a gyenesdiási Darnay-pince létének és üzemeltetésének mottóját.