Back to top

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

Fotó: Kovács Zsolt
Felülről, felületesen nézve nem lehet tudni, hogy melyik a gyík eleje, és melyik a hátulja, ugyanis a fej és a farok mérete és formája nagyon hasonlít egymásra. Ám tömzsi farka nem csupán a ragadozók megtévesztését szolgálja, ugyanis ebben tárolja az ínséges időkre felhalmozott zsírt. Ha sarokba szorítják, teste félkör alakot vesz fel, az állat hatalmasra tátja a száját, kinyújtja kék nyelvét, és a vélt vagy valós ellenségre sziszeg. Ettől persze kevés állat retten meg. 

Igazi sivataglakó

A 25-30 centimétres kurtafarkú gyík négy alfaja Ausztrália száraz területeinek, sivatagjainak és félsivatagjainak a lakója. A szakirodalom szerint ideje nagy részét többnyire más állatok által kiásott kotorékokban tölti, ám azokon a vidékeken, ahol honos, meglepően sok olyan példánnyal találkozhatunk, amelyek éppen a növények árnyékában pihennek.

A természetben nem lehetnek válogatósak, ha találnak számukra megfelelő növényeket, virágokat, az alkotja a fő táplálékukat, de persze gerincteleneket is fogyasztanak, sőt, olykor a földön fészkelő madarak tojásait, fiókáit is megeszik.

(Több helyen olvasni a gyümölcsfogyasztásukról is, ám mivel élőhelyükön nem sok gyümölcs terem, ezt kétkedéssel kell fogadni.)

A zsindelyes gyík viselkedése igazán különleges. Monogám állat, a pár élete végéig (feltételezések szerint 25-30 évig) összetart. Igaz, nincsenek mindig együtt, a rövid hibernációs időszak után párzanak, majd útjaik rövid időre ismét különválnak. A nőstény 120-140 nap után egy-két kis gyíknak ad életet. A kicsik szüleik apró másai, és körülbelül négyévesen lesznek ivarérettek.

A zsindelyes gyík a legnagyobb terráriumi állatritkaságok közé tartozik. Ennek több oka is van. Egyfelől

Ausztráliában védelem alatt áll, az országból kihozni tilos.

Azok az egyedek, amelyek a védelem előtt kerültek Európába, igen lassan szaporodnak, s mivel, mint említettem, monogámok, nem egykönnyen lehet szaporodóképes tenyészpárt kialakítani. Sőt, az ivarok megkülönböztetése is nagy szakértelmet kíván. A kisállatbörzéken nagyon ritkán lehet találkozni zsindelyes gyíkkal, akkor is csillagászati áron kínálják. Ha valaki kíváncsi rá, Magyarországon a Budapesti Állatkert Ausztrál-házában látható.

Terráriumban tartva

Amennyiben mégis nagy szerencsével hozzájut valaki egy-két zsindelyes gyíkhoz, akkor egy legalább két-három méter hosszú és egy méter széles terráriumot rendezzen be számukra annak ellenére, hogy lomha állatról van szó. A férőhely hőmérséklete 25-28 °C legyen, ám egyes helyeken, lokálisan ennél jóval melegebbet, 35-38 °C-t kell biztosítani gyíkjaink számára. A szakirodalom a talajként tőzeg és fenyőkéreg 1:3 arányú keverékét ajánlja, ám mivel a természetben inkább sivatagi állat, a vörös, speciális homok megfelelőbb. Tegyünk be olyan dekorációs elemeket (száraz lombot, faágakat), amelyek között gyíkjaink biztonságban érezhetik magukat. Természetesen a lapos vizestálról se feledkezzünk el! Táplálásuk egyszerű, megeszik a gyümölcsöket, fürjtojást, zsírmentes marhahúst, rovarokat stb. Sőt, kedvelik a hibiszkusz virágját is!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drága sertéshús, mindenki spanyol barackot vesz - EU-s agrárpiaci helyzetelemzés

Megjelent a COPA-COGECA, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezetének 2020 februárjára vonatkozó piaci helyzetelemzése a sertéshús-, a zöldség- és gyümölcs-, valamint a borágazatra. A tanulmány fontos elemeit a NAK foglalta össze.

Száz éves a magyar óriásnyúl

Egy évszázaddal ezelőtt kezdődött el hazánkban az első világháború és a forradalmak okozta összeomlás eredményeképpen az a folyamat, melynek során kialakulhatott a magyar óriásnyúl. Eleink minden bizonnyal szívesen lemondtak volna róla, hiszen a nélkülözés, a kényszer szülötte.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő

Több milliónyi tonna tyúktoll keletkezik világszerte, de mit lehet vele kezdeni?

Jönnek a gólyák, már hallani a rigó énekét is

A rövid tél miatt jóval korábban érkeznek a költöző madarak. Éjszakánként azért többnyire még most is fagypont alá hűl a levegő hőmérséklete, igaz, nincsenek kemény mínuszok. Van-e a visszatérő madaraknak elegendő táplálékuk – kérdeztük Schmidt Egon ornitológust?

Alig hitte el, mit művel az emu a jószágaival

Az Ausztráliában tomboló tüzek az állattartó telepeket sem kímélték: a gazdák jó részének állatállománya és létesítményei látták kárát a lángoknak. Köztük volt Bryan Hayden is, aki a károk összegzése közben szokatlan jelenségnek volt szemtanúja.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

A nagy goda védelmében indult aláírásgyűjtés Hollandiában a lisszaboni repülőtér-építés ellen

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg a Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét.

Uniós tanács: a 2021-es költségvetésben megfelelő tartalékra is szükség van

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) a héten elfogadott álláspontja szerint az unió 2021-es költségvetésének realisztikusnak kell lennie, összhangban kell állnia a tényleges igényekkel, valamint biztosítania kell, hogy megfelelő tartalék álljon rendelkezésre az előre nem látható kihívások kezelésére.

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.