Back to top

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A mezőgazdaságban hosszú éveken keresztül radikálisan védekeztek a kártevő rovarok ellen. Az utóbbi időben viszont egyre népszerűbb a biogazdálkodás, nőtt az organikus élelmiszerek fogyasztása. Egy friss kutatás is megerősíti, hogy néhány bogár még nem jelent veszélyt, sőt! Állítják, hogy még jót is tesz a növényeknek egy kis „kemény szeretet”.

A Texas A&M AgriLife Research kutatói egy kísérlettel bebizonyították, hogy magasabb lesz azoknak a gyümölcsöknek és zöldségeknek az antioxidáns tartalma, melyeknek a levelein olyan „sérülést” idéztek elő, amilyet a rovarok szoktak.

Több tanulmányban is felvetették már az elképzelést, miszerint a kártevő rovarok stresszreakciót okozhatnak a növényekben, és ennek hatására megnő azok antioxidáns tartalma. „Mindeddig nem tesztelték ezt a hipotézist vagy koncepciót. Mi ezt most megtettük, a rovarok által okozott sérüléseket utánoztuk a növényeken” - mondta dr. Luis Cisneros-Zevallos, az AgriLife kertészettel és élelmiszerekkel foglalkozó tudósa.

A kísérlethez a kutatók epret használtak, és a leveleit különböző mértékben felsértették. Azt figyelték meg, hogy a növények védekezésképp elindítottak egy másodlagos anyagcsere folyamatot. Ennek az eseményláncnak a hatására a bogyókban magasabb lett az antioxidáns vegyületek koncentrációja.

Cisneros-Zevallos szerint az egész frisspiac működését megváltoztathatja az a felismerés, hogy miként hat a növények antioxidáns termelésére egy egyszerű stresszhatás, mint például a sérülés.

„Lehetővé teszi az ágazat számára, hogy a szüret előtti stresszhatás ismeretén alapulva új eszközöket alkalmazzon annak érdekében, hogy minél egészségesebb, antioxidánsban gazdagabb termés legyen a frisspiacon.” 

- mondta a kertészettel és élelmiszerekkel foglalkozó tudós.

A tanulmány szerint a biogazdálkodásokban sokkal gyakoribb ennek a stresszhatásnak a lehetősége. A bio termékekről már korábban megállapították, hogy magasabb a polifenolszintjük, gazdagabbak flavonoidokban és fenolsavban. Egyre népszerűbbek is, az elmúlt években a bio élelmiszerek piaca tizenöt százalékkal nagyobb növekedést ért el, mint a hagyományos élelmiszereké.

Forrás: 
mindbodygreen.com/sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő

Több milliónyi tonna tyúktoll keletkezik világszerte, de mit lehet vele kezdeni?

A megporzás segítői

A Georgiai Egyetem a hozzá tartozó állami botanikus kerttel, a zöldipari szövetséggel, valamint a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve elindította az állam első programját, amely a beporzó szervezetek támogatásában fontos szerepet játszó őshonos növényekre irányul.

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.