0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Olvad a jég a Himaláján: a növények meg egyre jobban benépesítik a Mount Everest térségét

Egy új jelentés szerint a Mount Everest körüli területek újabb részein kezdett el nőni a növényzet, mivel a hőmérséklet növekedése megolvasztja a jeget a Himaláján.

Az Exeteri Egyetem tanulmánya a Nasa 1993 és 2018 között rögzített műholdas adatait használta a cserjék és fűfélék folyamatos növekedésének megfigyelésére az egész Himalája régióban – adja hírül a The Telegraph.

Az élő növények megjelenése kicsi, de szignifikáns abban a zónában, ami az erdőhatár fölött és a hóhatár alatt helyezkedik el.

A kutatók megfigyelései szerint a tengerszint feletti 4150 és 6000 méter közötti területeken lényegesen megnövekedett a vegetáció.

Egy tavalyi jelentés szerint a jégtakaró több mint egyharmada valószínűleg el fog olvadni 2100-ig, még akkor is, ha a felmelegedés megáll a jelenlegi szinten.

A pontos hatás ugyan egyelőre nem ismert, de a növények elterjedése szintén elősegítheti a hó gyorsabb olvadását hozzájárulva ezzel áradásokhoz, illetve aszályokhoz a környező területeken. Dr. Karen Anderson a tanulmány vezetője azonban kiemelte, hogy további megfigyelésekre, vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le a kérdés kapcsán.

Forrás: telegraph.co.uk