Back to top

Gálaebéd 220 kilométeren keresztül

Mint valami társasjáték, olyan elméletben főzni. Pedig ennek lehettünk szem- és fültanúi, amikor egy csapatnyi séffel és a Magyar Bor Akadémia néhány tagjával elindultunk Budapestről, hogy az Év Bortermelője Gálaebéd előkészítésének részeként Borotán találkozzunk Koch Csabával.

Fotó: viniczai
A mintegy 220 kilométerese úton oda – és vissza is – csak úgy repkedtek a konyhai alapanyagok, a módszerek és az eszközök. Persze, csak szóban.

Fotó: viniczai

Koch Csaba borász tiszteletére 2020. február 9-én pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. A 2019-es „Év Bortermelője” boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségeinek közreműködésével készülnek az ételek.

Fotó: viniczai

Ideje volt hát, hogy a legfontosabbak, maguk az ízek mesterei is személyes benyomást szerezzenek Koch Csaba borairól. Nekiindult hát a szakértői csapat - Oláh Zoltán – séf, Castellum Hotel; Száger Gyula – séf, Pest-Buda Étterem; Zoboki Zoltán – séf, Disciple Auguste Escoffier, Gullner Gergő – executive chef, InterContinental Budapest, Ványi László gasztronómiai szaktanácsadó, a rendezvény rendszeres koordináló konyhafőnöke, s akikhez a helyszinen csatlakozott dr. Novics György – Magyar Örökös Halfőzőbajnok és csapata -, hogy a borásszal együtt formálódjon az InterContinental Budapest Báltermében felszolgálandó menüsor, hogy megismerjék a győztest, annak filozófiáját, gondolkodását.

Fotó: viniczai

A rosszenyelvek szerint Koch Csabát fröccsel keresztelték meg, így a sorsa már igen korán megpecsételődött. A felmenők Császártöltésen keresték a megélhetést, míg a szülők Borotára mentek tanítónak.

A ma látható, korszerűen felszerelt borászat egy kis – 1996-ban megvásárolt –   tanya és gyümölcsös helyén létesült. Lépésről lépésre formálódott Borota határában az üzem, s Koch Csaba ma mintegy 140 hektárnyi terület – Borotán és Villányban – terméséből, több, mint negyven féle bort készít.

A „svábbarok” épület emeleti ablakából kitekintve végeláthatatlan ültetvényeken pihen meg a szem. A szakember által megfogalmazott „boldog szőlő” már saját tudása szerint terem. A szakember a környezetbarát, fenntartható gazdálkodás híve, a pincészet körüli területen semmilyen vegyszert nem használ. Hogy még komolyabbá tegye elképzelését, ma már 14 hektáron biogazdálkodást – rezisztens fajtákkal – folytat, s ehhez külön biobor feldolgozót is épített.

Fotó: viniczai

Koch Csaba nem hisz a szaktudás nélküli sikerben, folyamatosan képezi magát, járja a világot. Mint elmondta, mivel a szőlőt évszázadok óta vegetatív módon szaporítjuk, így a növény nem tud alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Ezért is van nagy szükség az értő és gondoskodó szakemberre. Koch Csaba nagy hangsúlyt helyez a fogyasztó meggyőzésére, a piacon való szereplésre, de azt is hozzáteszi, a marketing csak addig az, amíg igazat mondunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Új natúrpark alakul az Őrjegben

Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek Nagy István agrárminiszter. Ezzel már 16 natúrpark működik Magyarországon.

Kacsák a szőlőben: reszkessetek csigák!

Mintegy 1600 indiai futókacsát engednek nap mint nap szabadon a szőlőben a Vergenoegd Löw dél-afrikai borbirtok, hogy kártevőktől mentesítse az ültetvényt. A kacsák boldogan fogyasztják a csigákat és a rovarokat, ami lehetővé teszi, hogy a szőlőben kevesebb rovarölő szert használjanak. A birtok szerint az indiai futókacsák gyorsabbak, mint más fajták, így sokkal hatékonyabbak fedik le a területet.

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Kapcsolj le: digitális térben zajlik idén a Föld Órája

A Föld Óráján minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte lekapcsolják egy órára a világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket. A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, a fenntartható jövő és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Az erjedés folytatódik

Borászok szemszögéből nem csak az alapanyag, azaz a szőlő – annak mennyisége és minősége - jelent nagy kérdést, legalább ilyen fontos a borászati segédanyagok hozzáférhetősége. Ezen készítmények nagy része importból származik, így jogos az aggodalom, hogy a bizonytalan ideig eltartó koronavírus krízis ellenére is kéznél legyenek.

Kedvenc hungarikumunk, a Kadarka

Borversenyt szervezni bizony fáradságos, sokszor hálátlan szakmai feladat. Ezt igazán azok tudják, akik szerveztek már pár borversenyt.