Back to top

A multifunkcionális erdők lehetnek a kulcs az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseinek eléréséhez

Négy, az EU erdésztársadalmát képviselő szervezet „Lássuk a fáktól az erdőt - az EU erdőinek multifunkcionális szerepe” címmel január 21-én szakmai napot szervezett az Európai Parlamentben. Az esemény a multifunkcionális erdőknek az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseihez való jelentős hozzájárulásával foglalkozott.

Fotó: pixabay.com

Míg Európa több mint egyharmadát olyan erdők borítják, amelyek gazdasági, környezeti és társadalmi haszonnal járnak az európai polgárok számára, az erdők multifunkcionális szerepét túlságosan gyakran figyelmen kívül hagyják. Ennek oka elsősorban az általános üzenetek terjedése, például az EU erdőinek pusztulása, az erdők tisztán kereskedelmi felhasználása stb. Az ilyen üzenetek alábecsülik az erdőtulajdonosok és gazdálkodók folyamatos erőfeszítéseit az erdő fenntartható fejlődésének biztosítására és potenciáljuk maximalizálására, az emberek, az éghajlat és a természet kiszolgálására.

Valójában az EU erdőtulajdonosai és -kezelői régi hagyományokkal és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek abban, hogyan kell többfunkciós erdőkben fenntartható gazdálkodást folytatni.

Ezt három gyakorlati példán mutatták be: gazdálkodás vizes élőhelyeken Svédországban, az erdők multifunkcionalitásának fokozására szolgáló eszközök Horvátországban és az agrár-erdőgazdálkodás Portugáliában.

Ezen túlmenően az Európai Állami Erdészetek Szövetsége, a Copa-Cogeca, az Erdőtulajdonosok Európai Szövetsége és az európai földtulajdonosok képviselői hangsúlyozták, hogy a politikai döntéshozók és az erdészeti ágazat közötti együttműködés kulcsfontosságú az erdők által nyújtott többszörös előnyök optimalizálása szempontjából. Ez különösen releváns az éghajlatváltozás és az Európában felmerülő társadalmi elvárások összefüggésében.

Petri Sarvamaa európai parlamenti képviselő
Fotó: Wikimedia Commons
Petri Sarvamaa európai parlamenti képviselő, az esemény házigazdája hangsúlyozta: „Egy önálló és erőteljes EU-s erdőstratégia a legalkalmasabb eszköz arra, hogy a multifunkcionális európai erdők képesek legyenek kezelni korunk kihívásait."

Az erdészeti ágazat szereplői úgy vélik, hogy az erdő összes funkciójának kiegyensúlyozott megközelítése kulcsfontosságú az erdővel kapcsolatos politikák közötti összhang biztosításához.

Ez különösen igaz az európai zöld megállapodás hatályának megállapításakor. Az EU jövőbeni erdészeti stratégiájának keretet kell biztosítania az európai zöld megállapodás releváns kezdeményezései számára.

Forrás: 
COPA-COGECA Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Az Alföldön csak átmenetileg enyhül a szárazság

A csütörtök hajnalra fölénk helyeződött légörvény az ország jelentős részére szállít csapadékot, amire továbbra is igen nagy szükség van az átlagosnál szárazabb június és július hónapok után. A mai esők után a következő egy hétben nem valószínű országos csapadék, ismét az északi, északnyugati országrészben lehetnek nagyobb valószínűséggel, de csak helyenként előforduló záporok.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Nehéz szezon, rekord eredmények - befejeződött az aratás

Bár az időjárás viszontagságai extrém módon nehezítették meg a gazdálkodást, a fő kultúrákkal mégis rekordhozamokat sikerült elérni itthon a szántóföldi növénytermesztésben.

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.

A kijárási korlátozások levegőtisztító hatása nem ellensúlyozta a bozóttüzek szennyezését

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Dollártízmilliós veszteséget okozott a hőhullám a washingtoni bogyóstermesztőknek

Az USA Washington államában brutális hőhullám okozott több millió dolláros veszteséget a bogyósgyümölcs-termesztőknek, de más gyümölcsök esetében is hatalmas a kiesés. Az egész államban száraz és forró volt a nyár. Törvényhozók a melegtől kárt szenvedett gazdálkodók támogatásáért lobbiznak az USA agrárminisztériumánál.

Bécsi ház zöld homlokzata nyert díjat

Az osztrák főváros komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet. A városvezetés kiemelt szerepet szán a homlokzatok zöldítésének, amelyre támogatást is adnak a társasházaknak. A házfalak növénnyel való beültetése pozitív hatással van a környezetre: megköti a port és a szén-dioxidot, jó hőszigetelő és búvóhelyül szolgál a rovaroknak. Egy bécsi homlokzatzöldítő projektet díjjal tüntettek ki.

Veszélyes gyöngyszemek

A víz az élet alapfeltétele, talán ez az oka, hogy ösztönösen vonz bennünket. Legyen akár tó vagy folyó, mind nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen számtalan kikapcsolódási forma kötődik hozzájuk. A biztonságos szórakozáshoz a szabályok betartása elengedhetetlen, ami egyéni és közös érdekünk is.