Back to top

A multifunkcionális erdők lehetnek a kulcs az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseinek eléréséhez

Négy, az EU erdésztársadalmát képviselő szervezet „Lássuk a fáktól az erdőt - az EU erdőinek multifunkcionális szerepe” címmel január 21-én szakmai napot szervezett az Európai Parlamentben. Az esemény a multifunkcionális erdőknek az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseihez való jelentős hozzájárulásával foglalkozott.

Fotó: pixabay.com

Míg Európa több mint egyharmadát olyan erdők borítják, amelyek gazdasági, környezeti és társadalmi haszonnal járnak az európai polgárok számára, az erdők multifunkcionális szerepét túlságosan gyakran figyelmen kívül hagyják. Ennek oka elsősorban az általános üzenetek terjedése, például az EU erdőinek pusztulása, az erdők tisztán kereskedelmi felhasználása stb. Az ilyen üzenetek alábecsülik az erdőtulajdonosok és gazdálkodók folyamatos erőfeszítéseit az erdő fenntartható fejlődésének biztosítására és potenciáljuk maximalizálására, az emberek, az éghajlat és a természet kiszolgálására.

Valójában az EU erdőtulajdonosai és -kezelői régi hagyományokkal és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek abban, hogyan kell többfunkciós erdőkben fenntartható gazdálkodást folytatni.

Ezt három gyakorlati példán mutatták be: gazdálkodás vizes élőhelyeken Svédországban, az erdők multifunkcionalitásának fokozására szolgáló eszközök Horvátországban és az agrár-erdőgazdálkodás Portugáliában.

Ezen túlmenően az Európai Állami Erdészetek Szövetsége, a Copa-Cogeca, az Erdőtulajdonosok Európai Szövetsége és az európai földtulajdonosok képviselői hangsúlyozták, hogy a politikai döntéshozók és az erdészeti ágazat közötti együttműködés kulcsfontosságú az erdők által nyújtott többszörös előnyök optimalizálása szempontjából. Ez különösen releváns az éghajlatváltozás és az Európában felmerülő társadalmi elvárások összefüggésében.

Petri Sarvamaa európai parlamenti képviselő
Fotó: Wikimedia Commons
Petri Sarvamaa európai parlamenti képviselő, az esemény házigazdája hangsúlyozta: „Egy önálló és erőteljes EU-s erdőstratégia a legalkalmasabb eszköz arra, hogy a multifunkcionális európai erdők képesek legyenek kezelni korunk kihívásait."

Az erdészeti ágazat szereplői úgy vélik, hogy az erdő összes funkciójának kiegyensúlyozott megközelítése kulcsfontosságú az erdővel kapcsolatos politikák közötti összhang biztosításához.

Ez különösen igaz az európai zöld megállapodás hatályának megállapításakor. Az EU jövőbeni erdészeti stratégiájának keretet kell biztosítania az európai zöld megállapodás releváns kezdeményezései számára.

Forrás: 
COPA-COGECA Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csömödéri Állami Erdei Vasút: Ábel hétvégén útnak indul

A ZALAERDŐ Zrt. erdei vasúthálózata 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren – Lenti és Kistolmács között – kirándulókat is szállít.

Egy innovatív erdőgazdaság

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-nél minden terítékre kerül, ami fásszárú növény. A társaságra a nyitottság, a kísérletező szemlélet jellemző. Fontos, hogy a kutatóintézetük gyakorlati célokat szolgáljon. Csak olyan témákat tűznek zászlajukra, amelyeknek kézzelfogható eredménye, gazdasági haszna is lesz.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Nagyító alatt az állatok szállítása

Az Európai Parlament vizsgálóbizottságot állít fel, amely az állatok szállításának hiányosságait vizsgálja, ennek során arra lesznek kíváncsiak, hogy a tagállamok hogyan hajtják végre az uniós jogszabályokat.

Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képest idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

Magosz: nem lehet felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Minél több lehetőséget kell teremteni erdeink felfedezésére

Az Agrárminisztérium az erdők és a fával borított területek gyarapítása érdekében indította el az Országfásítási Programot, amelynek részeként a Településfásítási Programban mintegy 470 település részére biztosítottunk sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel is felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára - mondta el Nagy István a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok megnyitóján, Gyöngyöspatán.