Back to top

Amerika megkegyelmez a francia pezsgőnek

A napokban Davosban zajló Világgazdasági Fórumon a francia és az amerikai fél megegyezett arról, hogy az amerikaiak nem vetnek ki vámot a francia pezsgőre. Ezért a franciák is hajlandók voltak engedményeket tenni.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb pezsgő felvevőpiaca, amelynek kapacitása az elmúlt években fokozatosan csökken, és elsősorban a francia relációban. Az amerikai pezsgőfogyasztás most a 2009-es szintre apadt, ennek oka akkor a pénzügyi válság volt.

Tavaly októberben Donald Trump az Egyesült Államok elnöke elrendelte, hogy

25%-os vámot vessenek ki sok francia termékre, beleértve a bort is, az Airbus-nak nyújtott uniós támogatások megtorlásaként.

A pezsgő és a konyak akkor elkerülte a büntető vámokat, joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért? Ebben az időpontban ugyanis  Trump Washingtonban fogadta Bernard Arnault-t, az egyik leggazdagabb franciát, az LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) tulajdonosát, a világ legnagyobb luxuscikkeit forgalmazó cégcsoport tulajdonosát. És itt jön a képbe a pezsgő és a konyak.

Trump - Arnault találkozó Texasban
Fotó: wwd.com
Bernard Arnault még az 1980-as években barátkozott össze Donald Trumppal, amikor együtt dolgoztak az ingatlanszektorban. Így tavaly együtt utaztak az elnöki különgépen, az Air Force One repülőn Texasba, ahol az LVMH vezetője megnyitotta a legújabb üzemét.  

A találkozó nagyban enyhítette a két ország között fellépő gazdasági jellegű feszültséget.

Az októberi Trump-Arnault találkozó hatására a mostani Világgazdasági Fórum ülésén Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter megállapodtak abban, hogy az amerikaiak egyelőre nem vetnek ki büntető vámokat a francia pezsgőre és a konyakra. Cserébe Párizs ebben az évben megszünteti az amerikai internetes társaságokra - a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple – kirótt különadót.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat

Franciaországban törvényt hoznak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei. Erre azért van szükség, mert sok városból vidékre költöző indított pert a kakasok hangos kukorékolása és a trágyák terjengő szaga miatt.

Az EU törvényhozói támogatják a húsadót

A True Animal Protein Price Coalition (TAAP) civil szervezet friss közleménye szerint a hús kiskereskedelmi ára nem tükrözi az előállításával járó környezeti költségeket, és felvetik benne, hogy terheljék a húst „fenntarthatósági díjjal”.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az EU-s szabályozásban.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.

KSH: januárban 4,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nehéz időszakon van túl a söripar

Bár tavaly már a teljes hazai sörpiac mintegy 25 százalékát adta a prémiumszegmens, a hűvös májusi és augusztusi időjárás miatt az előzetes adatok szerint egy százalékkal visszaesett a magyarországi gyárak éves forgalma.

Újrahasznosított virágdíszek

A fogyasztók egyre környezettudatosabbak, ezért olyan szolgáltatások jelentek meg, amelyek meghosszabbítják az egyetlen eseményre szánt csokrok életét. Becslések szerint az USA-ban a jellemzően Valentin-napra termesztett kb. 100 millió szál rózsa mintegy 9000 tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Befolyásos növények – a tea

A teacserje fiatal leveléből készül a legismertebb ital. Forrázatának élénkítő hatása és finom, változatos íze élvezeti szerré avatta. Aki megismeri ennek a különös növénynek a levélforrázatát, gyorsan megkedveli az aromás, illatos, élénkítő italt. Teának hívunk minden növényi forrázatot, de szűken vett értelemben csak a teacserje leveléből készült ital a tea.

Akárcsak a rajzfilmkben: együtt kalandoznak a vadon élő állatok

A rajzfilmekben a különböző fajba tartozó, vadon élő állatok gyakran vágnak bele közös kalandokba, amikről azt gondoljuk, hogy csak fikciók. De lehet, mégsem azok? Egy nem rég készült videófelvételen látható, ahogy egy prérifarkas és egy borz együtt barangol az éjszakában.