0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

A méhek és a méhészek egy erős védelmi vonalat jelentenek a környezetkárosítás elleni harcban – áll a szervezet állásfoglalásában. A közlemény hozzáteszi: tizenöt év alatt a kibocsátott agrokémiai anyagok mennyisége megduplázódott, mára pedig a természetes rovarpopulációk a felére zsugorodtak, ahogy a vadmadarak és a természetes flóra is visszaszorulóban van. Emiatt, a vad rovarok eltűnésével, a házi méh végzi a beporzást, és ezzel biztosítja a vadon élő állatok élelmiszerellátását és így a fennmaradását.

Mindezek mellett a méhészeknek folyamatos harcot kell vívniuk a multinacionális vegyipari vállalatok ellen. Méhészek nélkül nincsenek méhek, márpedig most a méhészkedés veszélyben van – szögezi le a közlemény.

Az Egyesület az Európai Méhekért hozzáteszi: szervezetük nem csupán egy újabb méhészegyesülés, és alapítói sem mind méhészek. Mindenkit várnak soraikban, aki támogatja erőfeszítéseiket egy sokszínű környezet és egy erős méhállomány megőrzése érdekében – zárul a közlemény.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu